Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

ΠΕΝΤΕΛΙΚΟΝ : Το Μαξίμου των βορείων προαστίων


 


Το «Πεντελικόν» και η ιστορία του

Στην Κηφισιά, με τις πολυτελείς επαύλεις και τους επιβλητικούς πύργους, την πιο αριστοκρατική περιοχή εξοχικών κατοικιών, ξεκίνησε το 1924 η οικοδόμηση του Πεντελικόν.
Η αίσθηση που προκάλεσαν τα εγκαίνιά του το 1927 και η πολυτέλειά του, το καθιέρωσαν ως ξενοδοχείο υψηλών φιλοξενούμενων που ανάμεσά τους συγκαταλέγονταν κορυφαίοι πολιτικοί, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος αλλά και πολλοί διανοούμενοι για τους οποίους αποτελούσε καθημερινό σημείο συνάντησης.
Το Πεντελικόν βρίσκεται στην αγκαλιά μιας κατάφυτης έκτασης 11 στρεμμάτων στο μαγευτικό Κεφαλάρι της Κηφισιάς. Μέσα στο μοναδικό αυτό φυσικό περιβάλλον, το Πεντελικόν προβάλλει με τη συναρπαστική νεοκλασική αρχιτεκτονική του, συνδυάζοντας την ομορφιά, την πολυτέλεια και τη χαλάρωση με υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.


Tο 1984 το Πεντελικόν πέρασε στην ιδιοκτησία της οικογένειας του Χάρη Βάρδη, ομογενούς από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας, που ανέλαβε με σεβασμό και μεράκι να τιμήσει την ιστορία του ξενοδοχείου, να διαφυλάξει την κλασική του αξία, αναπτύσσοντας παράλληλα και διακριτικά τις πιο σύγχρονες ανέσεις για τους έμπειρους επισκέπτες του.
Από το 1927 έως και σήμερα, το Πεντελικόν έχει φιλοξενήσει διάσημους καλλιτέχνες, επιφανείς δημοσιογράφους, διακεκριμένα ονόματα της τέχνης και της πολιτικής, εστεμμένους βασιλείς, καθώς και άλλους απαιτητικούς ταξιδιώτες.
Στο ξενοδοχείο «Πεντελικόν», μακριά από τις κάμερες, έκανε τις πολιτικές συναντήσεις του και ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως ο πατέρας του και ο παππούς του
Εκεί στο ξενοδοχείο «Πεντελικόν» στο Κεφαλάρι σαν πρωθυπουργός ο Γ. Παπανδρέου συναντούσε - όχι όπως θα περίμενε κανείς στο Μέγαρο Μαξίμου ή έστω στο πολιτικό του γραφείο στη Βουλή- τους υπουργούς και υφυπουργούς του και εκεί συνάντησε μια Κυριακή απόγευμα του Δεκέμβρη του 2010 τον οικονομικό του σύμβουλο με αρμοδιότητα τις τράπεζες και τη διαχείριση του δημοσίου χρέους κ. Τομάζο Πάντοα Σκιόπα. Την επομένη της συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό, ο κ. Σκιόπα προέβλεψε ακόμη 15 χρόνια λιτότητας.  Έτσι το Πεντελικόν ήταν για τον Γιώργο Παπανδρέου τόπος μυστικών συναντήσεων. Ήταν  το «Μαξίμου» των βορείων προαστίων;  

Συναντήσεις πολιτικών στο «La terrasse»

 Στο ξενοδοχείο «Πεντελικόν», μακριά από τις κάμερες, έκανε τις πολιτικές συναντήσεις του και ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως ο πατέρας του και ο παππούς του.

Είναι αλήθεια ότι στο εστιατόριο «La terrasse», του πεντάστερου ξενοδοχείου στο Κεφαλάρι, γίνονταν και γίνονται αξιοσημείωτα γεγονότα. Εκεί συχνά μπορούσε κανείς να δει τον ΓΑΠ να συναντά αργά το μεσημέρι ή νωρίς το βράδυ άλλους πολιτικούς, να γευματίζει με συναδέλφους τους, με συμβούλους του, με μέλη της οικογένειας του ή ακόμη και με προσωπικούς του φίλους. Μια παράδοση που συνεχίζετο από την εποχή του παππού του Γεωργίου Παπανδρέου. Εκεί μπορεί κανείς επίσης να συναντήσει και βουλευτές και πρώην υπουργούς της ΝΔ να γευματίζουν με συναδέλφους τους βουλευτές, δίπλα σε τραπέζια όπου κάθονται επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, ακόμη και ποδοσφαιριστές και να απολαμβάνουν όλοι μαζί τις νόστιμες σπεσιαλιτέ του εστιατορίου), συνομιλώντας χαμηλόφωνα. Ειδικά το 2010 πολλοί ήταν αυτοί που αναρωτιούντο τι έκρυβαν όλες αυτές οι πολιτικές συναντήσεις στο «Πεντελικόν», όπου κατά σύμπτωση δεν υπήρχαν ποτέ κάμερες, μαγνητόφωνα ή φωτογραφικές μηχανές.
Την εποχή του ΓΑΠ το Πεντελικόν ήταν ένα δεύτερο Μέγαρο Μαξίμου στα βόρεια προάστια όπως έλεγαν με χιούμορ οι πιο μυημένοι στο ΠαΣοΚ.
Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο συνδεόταν εδώ και χρόνια στενά με την οικογένεια Παπανδρέου, ίσως λόγω γειτνίασής του με τη βίλα «Γαλήνη», το ιστορικό σπίτι του Γεωργίου Παπανδρέου. Τρεις γενιές πρωθυπουργών Παπανδρέου προτίμησαν το συγκεκριμένο ξενοδοχείο για ορισμένες από τις συναντήσεις τους και όχι μόνον. 

Τα Δεκεμβριανά του 1944

Το ξενοδοχείο έχει και μια λιγότερο γνωστή ιστορία καθώς πρωταγωνίστησε σε μια θρυλική μάχη στα περίφημα  Δεκεμβριαν το 1944. Το Πεντελικόν, αλλά και το γειτονικό ξενοδοχείο Σεσίλ στο Κεφαλάρι βρέθηκαν στο επικεντρο σφοδρών συγκρούσεων και  πολιορκήθηκαν από άντρες του Ε.Λ.Α.Σ καθώς εκεί είχε εγκατασταθεί το επιτελείο της βρετανικής αεροπορίας. Δείτε το βιντεο απο την εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου»



ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΡΙΒΑ ΣΤΟΝ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑ


Παλαιότερα, πριν από τη δικτατορία, το συγκεκριμένο ξενοδοχείο ήταν τόπος πολιτικών που ήθελαν να συζητήσουν μακριά από περίεργους ή ακόμη από πολιτικούς τους αντιπάλους. Εκεί συνήθιζε να περνά τα καλοκαίρια του ο αρχηγός των Προοδευτικών Σπύρος Μαρκεζίνης. Στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο έγινε η τελική συνάντησή του με τον Αντώνη Μπριλάκη, εκπρόσωπο της ΕΔΑ, με άφθονο παρασκήνιο, για την από κοινού κάθοδό τους στις εκλογές του 1962- χωρίς αποτέλεσμα.
Τον Απρίλιο του 1964 εκεί έγινε σύσκεψη δεξιών και ακροδεξιών παραγόντων όπου αποφασίστηκε να αποσταλεί ο Γρίβας στην Κύπρο «για να τελειώνει αυτή η ιστορία με τον Μακάριο». Τον Αύγουστο του 1965 έγινε στο εστιατόριο του ξενοδοχείου το «μυστικό» γεύμα Στέφανου Στεφανόπουλου με μια ομάδα βουλευτών της Ένωσης Κέντρου, εκ των οποίων οι Ευάγγελος Δενδρινός, Σταμάτης Μανούσης, Ιωάννης Τσουδερός και Κώστας Ράλλης, οι περισσότεροι εκ των οποίων αργότερα αποστάτησαν και ανέλαβαν υπουργεία στην κυβέρνηση Στεφανόπουλου.
Εκεί έγινε η επίσης η μυστική συνάντηση του τότε υπουργού Εθνικής Αμυνας Πέτρου Γαρουφαλιά με τον υφυπουργό Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, λίγες μόνο εβδομάδες μετά την ορκωμοσία τους, το 1963, η οποία και κατέληξε σε σύγκρουση καθ΄ ότι ο Παπακωνσταντίνου ήθελε «εκκαθαρίσεις σε βάθος στο στράτευμα» και ο Γαρουφαλιάς του το απαγόρευσε. Εκεί, τέλος, είχε τις «πολιτικές επικοινωνίες» του, όπως ονόμαζε τα ραντεβού του με τους πολιτικούς, ο Νίκος Μπακόπουλος, προσωπικός φίλος του Γεωργίου Παπανδρέου και υπουργός Εσωτερικών το 1963. 

Ο Ανδρέας και η θυελλώδης συνεδρίαση της ΚΕ το 1990


Ο Ανδρέας Παπανδρέου, το προτίμησε για να κάνει μία από τις πιο θυελλώδεις συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΠαΣοΚ μετά την επιστροφή του από το Λονδίνο και την εγχείρηση καρδιάς στην οποία είχε υποβληθεί, προκειμένου να μην έχει μεγάλες μετακινήσεις.
Ήταν το 1990, όταν συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή για να εκλέξει τον πρώτο Γραμματέα της, σε μια συνεδρίαση που λίγο έλειψε να αποβεί μοιραία για το Κίνημα όταν ο Ανδρέας απείλησε να το διαλύσει αν δεν εκλεγόταν ο εκλεκτός του κ. Ακης Τσοχατζόπουλος.
Ο Γιώργος Παπανδρέου τότε ήταν βουλευτής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά δεν έπαιζε κάποιον ιδιαίτερο ρόλο στα εσωτερικά του ΠαΣοΚ, στις εσωκομματικές εξελίξεις, καθώς υπήρχαν τα λεγόμενα «ιερά τέρατα» του Κινήματος, δηλαδή οι Γ. Γεννηματάς, Α.Τσοχατζόπουλος, Κ.Σημίτης, Κ. Λαλιώτης κτλ.
Τα στελέχη του Κινήματος θυμούνται τον ΓΑΠ να κάθεται στην τελευταία σειρά των καθισμάτων με το γνωστό λάπτοπ στα γόνατά του και να κρατάει κάτι σαν πρακτικά της συνεδρίασης, για δική του όμως χρήση. Πολλές φορές απομονωνόταν τραβώντας προς τα πίσω μία από τις καρέκλες για να κάνει τη δουλειά του πιο ήσυχα.
Σε εκείνη τη συνεδρίαση τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής έκαναν τελικά το χατίρι του Ανδρέα και εξέλεξαν τον Ακη, αλλά μεγάλο ήταν το ποσοστό που έλαβε ο αντίπαλός του κ. Παρασκευάς Αυγερινός. Κανένας, ακόμη και σήμερα, αν και έχουν περάσει 20 χρόνια, δεν γνωρίζει αν ο κ. Γ. Παπανδρέου ψήφισε στο «Πεντελικόν» σύμφωνα με τη γραμμή του πατέρα του ή πήγε κόντρα σε αυτήν. Ο ίδιος δεν έχει μιλήσει για το θέμα αυτό. Ούτε έχει μιλήσει κανείς για τις διεργασίες, τις συμφωνίες, τις συμμαχίες και τις αντιπαραθέσεις που έγιναν εκείνη την περίοδο μέσα στα εστιατόρια, στα μπαρ και στις σουίτες του ξενοδοχείου... (απόσπασμα από το άρθρο του Ν. ΧΑΣΑΠΌΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ "ΒΗΜΑ").

2002 Ο Μπαγεβιτς και η πορεία των Αεκτζήδων



Το «Πεντελικόν» ωστόσο εκτός από σημείο συνάντησης πολιτικών ήταν και σημείο συνάντησης παραγόντων του ποδοσφαίρου.  Στο «Πεντελικόν» έφερε το 2002 ο τότε πρόεδρος της ΑΕΚ, Μάκης Ψωμιάδης τον Μπάγεβιτς και οι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας έκαναν πορεία έξω από το ξενοδοχείο.   
Στο Πεντελικόν έχουν γίνει επίσης πολλές συναντήσεις και εκδηλώσεις «αθλητικού» χαρακτήρα, πολλές εκ των οποίων έχουν να κάνουν με τη σύγχρονη ιστορία του Παναθηναϊκού.

2015 Αλλαγή ιδιοκτησίας


"Η εταιρία ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΒΑΡΔΗ Α.Ε. και το «ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΠΕΝΤΕΛΙΚΟN» μετά από μια πολυετή και επιτυχημένη πορεία συνεχούς και συνεπούς προσήλωσης στην υψηλών προδιαγραφών εξυπηρέτηση, θα ήθελε καταρχάς να σας ευχαριστήσει για την προτίμησή σας αλλά και για την εμπιστοσύνη σας.
Με αυτό σαν γνώμονα, η Διοίκηση της εταιρίας θα ήθελε να σας ενημερώσει σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις και την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των κτιριακών εγκαταστάσεων. Από τα μέσα Μαΐου ο νέος ιδιοκτήτης των εγκαταστάσεων είναι ο κος Δουζόγλου. Η Διοίκηση της εταιρίας από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τον νέο ιδιοκτήτη ώστε να επιτευχθεί μία ομαλή μετάβαση από την προηγούμενη ιδιοκτησία στην νέα, και με μοναδικό στόχο την συνεχή, αδιάλειπτη και συνεπέστατη λειτουργία του ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ΠΕΝΤΕΛΙΚΟN. Παρά τις άοκνες προσπάθειες της Διοίκησης, οι προσπάθειες αυτές δεν απέδωσαν και η σημερινή αιφνίδια απόφαση του νέου ιδιοκτήτη ήταν το εμβληματικό και ιστορικό ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΠΕΝΤΕΛΙΚΟN να διακόψει οριστικά την λειτουργία του την Δευτέρα 25 Μαΐου 2015 στις 12μ.μ., όπως και έγινε.
Το σύνολο των πελατών που διέμεναν στο Ξενοδοχείο ενημερώθηκε σχετικά και ήδη έχει αποχωρήσει.
Η Διοίκηση της εταιρίας εργάζεται ήδη με σκοπό την άμεση και πλήρη μεταφορά των λειτουργιών της εκτός των εγκαταστάσεων της Κηφισιάς".
Έτσι το 2015 το «Πεντελικόν» πέρασε στην ιδιοκτησία εταιρείας συμφερόντων του ομογενούς από τη Βενεζουέλα Θ. Δουζόγλου, έπειτα από δημόσιο αναγκαστικό πλειστηριασμό του ακινήτου που διενήργησε η Alpha Bank λόγω οφειλών προς την τράπεζα της ιδιοκτήτριας μέχρι τότε εταιρείας «Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Βάρδη Α.Ε.» ιδιοκτησίας του Χαράλαμπου Βάρδη.
Η νέα ιδιοκτήτρια εταιρεία διέκοψε τη λειτουργία του ξενοδοχείου στα τέλη Μαΐου 2015, ενημερώνοντας χωρίς να θέσει χρονοδιάγραμμα ότι προτίθεται να επαναλειτουργήσει την ιστορική μονάδα έπειτα από τη πραγματοποίηση εργασιών ανακαίνισης. Πράγματι το 2017, με τη διατήρηση της ιστορικής του επωνυμίας, το ξενοδοχείο ξανάνοιξε τις πύλες του..

Πηγές:



Δεν υπάρχουν σχόλια: