Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Δέσποινα Πλευράκη : Παιδικές αναμνήσεις



Παιδικές αναμνήσεις

Χριστούγεννα με διάθεση νοσταλγική από το παλιατζίδικο των αναμνήσεων.....

Γράφει η Δέσποινα Πλευράκη

Το δέντρο στολισμένο με μπάλες και βαμβάκι απομίμηση χιονιού. Το σπίτι της γιαγιάς και του παππού μοσχομύριζε κάθε είδους γλυκά, κουραμπιέδες με φρέσκο βούτυρο, μελομακάρονα, δίπλες, κλπ.
Το σπίτι μικρό, αλλά θαυματουργό!! Πώς χωράγαμε όλοι εμείς σε λίγα τετραγωνικά!! Κι όμως οικογένειες και με πολλά παιδιά έζησαν και μεγάλωσαν εκεί. Το θαύμα οφείλεται κυρίως στις μαμάδες, που με το κόπο τους και την αγάπη τους βόλευαν τα πάντα μέσα στο μικρό νοικοκυριό τους.


Στους δρόμους δεν υπήρχαν λαμπάκια, φωτισμένα δέντρα και σπίτια με λαμπιόνια υπερπαραγωγή. Η γιορταστική ατμόσφαιρα ήταν μέσα σε αυτά τα μικρά σπίτια, στις όμορφες γωνιές τους, τις στολισμένες από τα χέρια των μανάδων, στα "παραγώνια" και τις παρέες των ανθρώπων, στις ανοιχτές γειτονιές του μικρού χωριού.
Πόση νοσταλγία για το χωριό μας, μας γεμίζουν όσους ζούμε μακριά από αυτό τέτοιες εικόνες, εικόνες απλές αλλά τόσο όμορφες λες και τις εμπνεύστηκε ο μεγαλύτερος ζωγράφος, η ίδια η ΖΩΗ!!! Γιατί η ζωή μας είναι απλή και εμείς την κάνουμε δύσκολη, το τζάκι στο χωριό, το μικρό ντιβάνι δίπλα και τα παραδοσιακά στρωσίδια μπροστά να μας θυμίζουν πόσο όμορφη είναι η ζωή στο χωριό και πόσες ιστορίες έχει να θυμηθεί ο καθένας από εμάς μπροστά στο τζάκι!!
Facebook/ Despina Plevraki

Δεν υπάρχουν σχόλια: