Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Θοδωρής Δανιηλίδης: "Γαμπρός και νύφη" στο Πακιστάν (ΗΟΑΧ)



Η φωτογραφία αυτή  αναπαράγεται από χιλιάδες χρήστες στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Σε αυτή όμως τη φωτογραφία, στην πραγματικότητα, ΔΕΝ βλέπουμε γαμπρό και νύφη όπως γράφει η προβοκατόρικη ετικέτα

"Γαμπρός και νύφη στο Πακιστάν"

Γράφει ο Θοδωρής Δανιηλίδης 

Η φωτογραφία αυτή, που αναπαράγεται από χιλιάδες χρήστες στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, συνοδεύεται με τον ισχυρισμό ότι βλέπουμε γαμπρό και νύφη στο Πακιστάν. Είναι όμως έτσι;
Η παραπάνω φωτογραφία αναπαράγεται εδώ και αρκετά χρόνια στο εξωτερικό και ο ισχυρισμός που την συνοδεύει πάντα είναι ότι βλέπουμε γαμπρό και νύφη, κάθε φορά ωστόσο αλλάζει η χώρα. Στην ελληνική έκδοσή της, αναφέρεται το Πακιστάν.
Μια φωτογραφία λένε πως είναι χίλιες λέξεις. Η συγκεκριμένη δεν θυμίζει καθόλου Πακιστάν. Η επίπλωση είναι μοντέρνα, φαίνεται καινούργια και το πάτωμα είναι ξύλινο. Στον τοίχο βλέπουμε ένα καλοριφέρ και στο τραπέζι τσάι, ζάχαρη, μπισκότα και δύο τηλεχειριστήρια. O άνδρας φοράει το κλασικό τούρκικο σαρίκι και το μικρό κοριτσάκι που είναι ντυμένο σαν παρανυφάκι, είναι χαμογελαστό και χαρούμενο. Λογικά, αν το πάντρευαν, θα έπρεπε να είναι φοβισμένο, ή τουλάχιστον ανήσυχο. Γενικά φαίνεται πως το σπίτι ανήκει σε μια ευκατάστατη οικογένεια. Αυτό δεν ταιριάζει με τους γάμους ανηλίκων που συνήθως γίνονται σε φτωχές περιοχές του πλανήτη, κατόπιν κάποιας οικονομικής συμφωνίας ή για ελάφρυνση των οικογενειακών βαρών.
Ψάχνοντας να βρούμε την αρχική πηγή της, παρατηρήσαμε ότι η φωτογραφία που είδαμε να αναπαράγεται στην ελληνική κοινότητα του διαδικτύου, είναι λίγο κομμένη στο πάνω μέρος. Δείτε την ολόκληρη, παρακάτω.


Στην ολοκληρωμένη εικόνα βλέπουμε και μια κορνίζα που υπάρχει κρεμασμένη στον τοίχο. Αν μεγεθύνουμε την εικόνα θα παρατηρήσουμε ότι αναγράφει «Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ 1881 – 1938». Οπότε είναι σίγουρο ότι η φωτογραφία δεν είναι από το Πακιστάν, αλλά από την Τουρκία.
Στην Τουρκία η νόμιμη ηλικία γάμου είναι τα 18 έτη, και με την συγκατάθεση των γονέων τα 17. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις το δικαστήριο μπορεί να εγκρίνει ένα γάμο ακόμη και στην ηλικία των 16 ετών. Αλλά ο νόμος δεν επιτρέπει να παντρευτεί ένα παιδί στην ηλικία των 8 ετών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επέμβαση της αστυνομίας όπου διέσωσαν ένα κορίτσι 14 ετών, λίγο πριν παντρευτεί ένα 21χρονο. Το κοριτσάκι στην επίμαχη φωτογραφία δεν φαίνεται να είναι πάνω από 8 χρονών.
Σίγουρα στην Τουρκία υπάρχει πρόβλημα με την τέλεση γάμων ανήλικων κοριτσιών, όπως αναφέρουν διάφορες γυναικείες οργανώσεις, αλλά σίγουρα δεν είναι καθόλου εύκολο να παντρέψουν ένα 8χρονο κορίτσι, όπως αυτό της φωτογραφίας.
Συνεχίζοντας την έρευνα, ανακαλύψαμε ότι στην πραγματικότητα η φωτογραφία προέρχεται από ένα νηπιαγωγείο στο Elazıg της Τουρκίας. Ο άνδρας με το σαρίκι είναι ο διευθυντής και τα κοριτσάκια είναι ντυμένα για μια σχολική γιορτή όπως μπορούμε να δούμε στις παρακάτω φωτογραφίες.


Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, είναι αρκετά συνηθισμένο στο διαδίκτυο να παίρνουν άσχετες φωτογραφίες και να ισχυρίζονται οτιδήποτε γεννήσει η φαντασία τους.
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: