Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ : Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων




Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων

Η ατμόσφαιρα είναι χριστουγεννιάτικη και οι περισσότεροι βρισκόμαστε σε οργασμό προετοιμασίας, αναμένοντας τις γιορτές που θέλουμε να είναι λαμπερές, φωτεινές και χαρούμενες. Και όμως, πολλοί βιώνουν το χριστουγεννιάτικο "παραμύθι" με θλίψη, απαισιοδοξία και μελαγχολία.

Γράφει η ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων δεν υφίσταται ως διακριτή νοσολογική οντότητα, ωστόσο υπάρχει σημαντική αύξηση του αριθμού και της σοβαρότητας των ατόμων που υποφέρουν από αυτήν την περίοδο των γιορτών. Οι απόπειρες αυτοκτονίας, μάλιστα, αυξάνονται κατά 40% κατά τη χριστουγεννιάτικη περίοδο.  

Τι προκαλεί τη θλίψη των γιορτών;

Η ουσιαστική μοναξιά που υπάρχει όλο τον χρόνο γίνεται αφόρητη στις γιορτές, αφού δεν συνάδει με το παραδοσιακά εορταστικό κλίμα που μας θέλει όλους χαρούμενους. Για τους μοναχικούς ανθρώπους, όπως και για τους ηλικιωμένους, είναι μέρες έντονης μοναξιάς και απομόνωσης.
• Χρόνια οικογενειακά προβλήματα, πένθος, κακές σχέσεις, προσωπικά ζητήματα γίνονται πιο έντονα κατά τιε γιορτές.
• Τα οικονομικά προβλήματα και η αδυναμία για αγορές και δώρα συχνά θλίβουν όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν.
• Οι προσδοκίες για τιε γιορτινές ημέρες συχνά είναι μη ρεαλιστικές και αναπόφευκτα δημιουργούν συναίσθημα απογοήτευσης.
•Το άγχος και η κούραση που αισθανόμαστε στην προσπάθεια μας να ανταποκριθούμε καλύτερα σε όλες τις υποχρεώσεις που υπαγορεύουν οι μέρες αυτές, οδηγούν, ιδιαίτερα τις γυναίκες, σε κατάσταση υπερβολικής έντασης.

Πώς να αντιδράσουμε;

• Νιώστε το πραγματικό μήνυμα των γιορτών. Αντισταθείτε στην εμπορευματοποίηση τους. Προσφέρετε αγάπη σε όσους έχουν ανάγκη και μην αντικαθιστάτε το πραγματικό νόημα με πολυτέλεια και πλούσια εδέσματα.
• Δεν χρειάζονται πολλά χρήματα για να περάσετε καλά. Αρκεί η διάθεση και η καλή παρέα.
  Αν δεν σας ταιριάζει η λάμψη των Χριστουγέννων, βιώστε τις γιορτές όπως σας ευχαριστούν.
  Μην τρέφετε υπερβολικές προσδοκίες και οργανωθείτε για τις γιορτές χωρίς άγχος.

Μοιραστείτε τις γιορτινές στιγμές με φίλους, συγγενείς και μη μένετε μόνοι. Θυμηθείτε ότι ακόμη και ένας φίλος αρκεί να σας δώσει χαρά. Αν νιώθετε μελαγχολία τις γιορτινές μέρες για ανθρώπους που λείπουν από κοντά σας ή έχουν φύγει από τη ζωή, μην πιέσετε τον εαυτό σας να τους ξεπεράσει.
ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια: