Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Δυνατά και ελληνικά!








Δυνατά και ελληνικά!

Δεν ξέρω αν είναι μόνο δική μου διαπίστωση, αλλά νομίζω ότι έχουν αρχίσει να «ξεθωριάζουν» οι εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Επιτρέψτε μου δε -λόγω της πείρας πλέον- να αποδώσω αυτό το «ξεθώριασμα» στην υπερκατανάλωση και την παγκοσμιοποίηση.
Δεν είναι πια η Πρωτοχρονιά η μέρα της αγωνίας των παιδιών για το πολυπόθητο δώρο, όταν ανά πάσα στιγμή, μέσα στον χρόνο, πραγματοποιούνται «καταδρομικές» επισκέψεις στα «Τζάμπο», στα «Πάμπλικ» και στις άλλες δωραποθήκες, όπου ψωνίζεις στριμωγμένος και περιμένεις μιαν ώρα στην ουρά για να πληρώσεις το προϊόν που αγόρασες.
Είναι κι εκείνη η ριμάδα η τηλεόραση, που κάθε τόσο σου αμολάει και μια διαφήμιση για ένα καινούργιο παιχνίδι, ένα καινούργιο «γκάτζετ» (άτιμη γλώσσα) και αρχίζουν τα παιδιά και τα εγγόνια να μουρμουρίζουν.
Κι εσύ έχεις κόψει το τσιγάρο, έχεις κόψει τον καφέ και αγωνίζεσαι να βάλεις κάνα φράγκο στην μπάντα για να μπορέσεις να ικανοποιήσεις, έστω και στο ελάχιστο, τις επιθυμίες τους.
Δυστυχώς, μάθαμε στην υπερκατανάλωση. Ποιοι; Εμείς, που παίζαμε μπάλα με ένα μπουκάλι πλαστικό, με ένα πάνινο τόπι. Εμείς, που φτιάχναμε μονάχοι μας τα παιχνίδια και κλαίγαμε από χαρά όταν μας χάριζαν την Πρωτοχρονιά (και όχι τα Χριστούγεννα) μια δερμάτινη μπάλα ή ένα σιδερένιο (και όχι πλαστικό) τρενάκι!
Και τρέχουν όλη τη χρονιά στα καταστήματα-παγίδες, που πλασάρουν ό,τι φτηνό και ευτελές, που γεμίζουν τα σπίτια μας κινέζικα και τούρκικα παιχνίδια, που τα παιδιά τα βαριούνται σε ελάχιστο χρόνο, καθώς η αφθονία φέρνει εύκολα τον κορεσμό... Μας άλλαξε τα φώτα η παγκοσμιοποίηση. Ακούω διαφημίσεις στο ραδιόφωνο που μιλούν για «τον αληθινό Αϊ-Βασίλη... από το Ροβανιέμι», δεν ακούω «Χιόνια στο καμπαναριό» ούτε «Χριστούγεννα Πρωτούγεννα». Ακούω «Τζινγκλ-μπελς» και φοβάμαι ότι τα παιδιά των παιδιών μας θα τραγουδούν τα κάλαντα στα αγγλικά!
Βλέπω να γιορτάζεται ο «Χάλογουιν» στα σχολεία και φοβάμαι ότι σε λίγο θα ξεχάσουμε τις γιορτές μας και θα έχουμε Ημέρα των Ευχαριστιών και... Ραμαζάνι! Κι όλα αυτά με τις ευλογίες των πολυεθνικών, που έκλεισαν τα μαγαζιά μας κι έφεραν τα απρόσωπα Mall.
θα πάρω κι εφέτος την εγγονή μου και θα πάμε να πούμε μαζί τα κάλαντα. Δυνατά και ελληνικά!
Η Ακίς
akis@dimokratianews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: