Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 2 Ιουνίου 2019

Η ηφαιστειακή και ιδιαίτερη Νίσυρος

Μανδράκι, το λιμάνι της Νισύρου. Στο βάθος ξεχωρίζει το μεσαιωνικό κάστρο και η μόνη της Παναγιάς Σπηλιανής.


Η ηφαιστειακή και ιδιαίτερη Νίσυρος

Το ΜΑΝΔΡΑΚΙ, το λιμάνι και πρωτεύουσα της Νισύρου, σε υποδέχεται με την ανεπιτήδευτη απλότητα του και αμέσως σε απορροφά στην ήρεμη νησιωτική καθημερινότητα. Όσο όμως όμορφο και αν είναι το Μανδράκι, η διαφορετικότητα της Νισύρου δεν βρίσκεται εδώ, αλλά στην ορεινή, τραχιά και συναρπαστική, ηφαιστειακή ενδοχώρα. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το μικροσκοπικό αυτό νησί υπάγεται στο λεγόμενο ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου που ξεκινά από τα Μέθανα, περνά από Μήλο και Σαντορίνη και καταλήγει εδώ. Μάλιστα στο παρελθόν η Νίσυρος έδωσε κατά καιρούς ηφαιστειακές εκρήξεις και μεγάλους σεισμούς που συντάραξαν τα θεμέλια του Αιγαίου.

Περίπατοι στο Μανδράκι

Πρόκειται για μια ανεπιτήδευτη νησιώτικη πολιτεία με τα ασβεστωμένα σοκάκια της, τις πλατείες της, τα παραλιακά καφέ και τα ταβερνάκια της που χαίρεσαι να την περπατάς. Νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, όταν η ζέστη υποφέρεται, θα ανηφορίσετε με τα πόδια για το μεσαιωνικό κάστρο των Ιωαννιτών, όπου βρίσκεται η εκκλησία της Παναγιάς Σπηλιανής - κτίσμα του 1600.
Στη νότια άκρη της θαλασσινής πολιτείας, στην κορυφή ηφαιστειακού βράχου που δεσπόζει πάνω από το λιμάνι σε τοποθεσία που σήμερα είναι γνωστή σαν Παλιόκαστρο, διακρίνονται τα απομεινάρια της αρχαίας τειχισμένης πολιτείας. Πρόκειται για οχυρωματικά έργα της κλασικής περιόδου.



Για κολύμπι

Το νησί διαθέτει κάμποσες παραλίες. Οι καλύτερες, όμως, είναι αυτές που προσεγγίζονται με τα πόδια ακολουθώντας βατά μονοπάτια. Η πιο κοντινή ακρογιαλιά στο Μανδράκι είναι τα Χοχλάκια με τα μαύρα της βότσαλα όπου θα έρθετε ακολουθώντας μονοπάτι.
Οδηγώντας στον παραθαλάσσιο δρόμο που φεύγει ανατολικά από το Μανδράκι, θα περάσετε το αγκυροβόλιο των Λουτρών και θα φτάσετε στο ψαροχώρι Πάλοι (5 χλμ.), το πιο τουριστικό σημείο του νησιού με ενοικιαζόμενα δωμάτια και καλές ψαροταβέρνες.
Κοντά στους Πάλους διακρίνεται από τον δρόμο το ακρογιάλι Λευκή Άμμος ή Γιαλισκάρι. Σε μικρή απόσταση από το λιμάνι των Πάλων βρίσκεται η αμμουδιά Λιές. Από εδώ ξεκινά μονοπάτι προς την απόμερη απλωτή ακτή Παχιά Άμμος, που είναι δίχως άλλο η καλύτερη του νησιού.
Στο νοτιότερο άκρο της Νισύρου, η ακτή «Αυλάκι», γνωστή για τα ιαματικά λουτρά της, προσφέρεται για βουτιές από τα βράχια.

Τα χωριά του ηφαιστείου

Τα μεσόγεια χωριά Εμπορειός και Νικία είναι γαντζωμένα στις πλαγιές του ηφαιστείου και απέχουν από το Μανδράκι 9 και 14 χλμ. αντίστοιχα. Προπολεμικά ο Εμπορειός ήταν ένα από τα πιο μεγάλα χωριά των Δωδεκανήσων, όμως ο σεισμός του 1933 κατέστρεψε μεγάλο μέρος του. Πολύ ενδιαφέρον είναι το περιπατητικό μονοπάτι που ξεκινά από τον Εμπορείο και καθώς κινείται στα βόρεια πρανή της καλντέρας, μας αποκαλύπτει το μεγαλείο των ηφαιστειακών σχηματισμών και των ογκόλιθων της στερεοποιημένης λάβας μέχρι να καταλήξει στη μονή της Ευαγγελίστριας που δεσπόζει πάνω από το Μανδράκι (3 χλμ. σε άσφαλτο).
Στη Νικιά θα φτάσετε με τα πόδια στην κεντρική πλατεία με το βοτσαλωτό δάπεδο και τους καφενέδες που σερβίρουν παγωμένη σουμάδα. Οι ψηλότερες γειτονιές προσφέρουν απίθανη θέα στην καλντέρα, ενώ τα σπίτια με νότιο προσανατολισμό αγναντεύουν το πέλαγο. Από Νικιά ακολουθήστε το μονοπάτι (600 μέτρα) που οδηγεί στο εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννη και «βλέπει» στον κρατήρα του Αγίου Στεφάνου.

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: