Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

Τρίπολη : Βαδίζοντας στα μονοπάτια της Ιστορίας



Τρίπολη : Βαδίζοντας στα μονοπάτια της Ιστορίας

Το κέντρο του Μοριά και της Αρκαδίας προσκαλεί τους επισκέπτες να περιηγηθούν σε λιθόστρωτα σοκάκια, ξωκλήσια, παλιά αρχοντικά και εκκλησίες, που ακόμη έχουν έντονα τα σημάδια από τη δράση των ηρώων της Επανάστασης

Από την ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΘΟΥ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΓΛΟΥ (estathou@dimokratianews.gr)

Πιθανότατα πρόκειται για μία εξόρμηση που δεν έχει περάσει από τη σκέψη σας να κάνετε. Αν όμως αυτό που αναζητάτε είναι ένα μέρος γεμάτο ζωή και Ιστορία, που να συνδυάζει τις παροχές της πόλης με τις ανέσεις και την ησυχία της περιφέρειας και να «παντρεύει» την ανάπτυξη του σήμερα με την αρχοντιά τού χθες και τους αυτοκινητόδρομους με τα σοκάκια και τα μονοπάτια στη φύση, τότε η Τρίπολη είναι το μέρος που πρέπει να επισκεφτείτε. Μετρώντας πολλά χρόνια μεγάλης εμπορικής και παραγωγικής ιστορίας, η Τρίπολη είναι μια φιλόξενη πόλη που θα σας κερδίσει.
Οι ρυθμοί της είναι ήσυχοι, η σιέστα το μεσημέρι επιβεβλημένη, δίνει το τέμπο σε κάθε δραστηριότητα, το «χρώμα» της, μοναδικό. Είναι το κέντρο του Μοριά και της Αρκαδίας, ενώ η Ιστορία της είναι πραγματικά μακραίωνη και σπουδαία! Λέγεται πως το όνομα της το οφείλει στο γεγονός πως αποτελούσε κόμβο των αρχαίων πόλεων της Μαντινείας, της Τεγέας και του Παλλαντίου, σημείο συνάντησης μεταξύ τους, ενώ αναφέρεται πρώτη φορά σε ενετικά αρχεία του 15ου αιώνα ως Droboliza.


Μετέπειτα, σε οθωμανικά κατάστιχα του 1514, γίνεται αναφορά στο φρούριο Drobogliza που ανήκε στους Οθωμανούς, ενώ μεταξύ 1563 και 1587 απαντά και η ονομασία Υδροπολιτζά. Μετά την κατάκτηση της Πελοποννήσου οι κατακτημένοι δίνουν πνοή στα πρώτα επαναστατικά κινήματα εναντίον των Οθωμανών και από τον 17ο αιώνα και μετά γίνεται το κέντρο του Μοριά. Η ηρωική Τριπολιτσά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Παναγιώτη Κεφάλα μετατρέπεται σιγά σιγά σε κέντρο εμπορίου, μαζεύει κάθε λογής τεχνίτες, περιηγητές και γυρολόγους, κατασκόπους και ελληνολάτρεις. Ο Τούρκος περιηγητής Εβλιγιά Τσελεμπή που είχε επισκεφθεί την Πελοπόννησο το 1670 είχε χαρακτηρίσει την Τριπολιτσά «κωμόπολη» λόγω των 1.000 σπιτιών και των 160 καταστημάτων της.
Το 1715 η Τρίπολη καταλήφθηκε ξανά από τους Οθωμανούς, που την κατέστησαν έδρα του Τούρκου πασά, ενώ αποτέλεσε και ένα από τα τέσσερα βιλαέτια που συστάθηκαν στον αρκαδικό χώρο (Καρύταινας Λεονταρίου και Αγίου Πέτρου). Τα Ορλωφικά άφησαν την πόλη να μετρά πληγές. Οι κάτοικοι στην πλειονότητα τους σφαγιάστηκαν από τους Οθωμανούς, όμως, σύμφωνα με καταγραφές, στα τέλη του 18ου αιώνα η Τρίπολη είχε αρχίσει να ανακάμπτει. Από τις αρχές κιόλας του 19ου αιώνα άρχισε η προετοιμασία για την Επανάσταση. Από τους πρώτους Αρκάδες που μυήθηκαν στη Φιλική Εταιρεία ήταν ο Τριπολιτσιώτης έμπορος Αθανάσιος Σέκερης, ενώ το 1819-1820 ο Καλαβρυτινός Νικηφόρος Παμπούκης προχώρησε στη μύηση μεγάλου αριθμού Τριπολιτσιωτών, καθιστώντας την περιοχή το πιο δραστήριο κέντρο της Φιλικής Εταιρείας. Μεγάλο πλήγμα για τους Οθωμανούς αλλά και σταθμός για την επιτυχή έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης υπήρξε η άλωση της Τριπολιτσάς.


Η πόλη καταστράφηκε ολοσχερώς το 1828 (εκτός από τις κρήνες) από τον Ιμπραήμ, ο οποίος, φεύγοντας, κατεδάφισε το τείχος και πυρπόλησε ό,τι είχε μείνει να στέκει όρθιο. Μετά την απελευθέρωση η Τρίπολη ήρθε αντιμέτωπη με μεγάλη ανάπτυξη, τόσο εμπορική όσο και πολιτιστική. Λέγεται πως ο βασιλιάς Οθων ονειρευόταν να χτίσει εκεί το ησυχαστήριο του και αυτό ήταν αρκετό για να αποκτήσει η πόλη κοσμοπολίτικο άρωμα, την ίδια στιγμή που εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής διανόησης έρχονταν στην Τρίπολη για να αποτίσουν φόρο τιμής στους Αρκάδες τότε που χτίστηκε ο μύθος τους και κατέκτησε τον κόσμο.
Σήμερα όλη αυτή την Ιστορία μπορείτε να την περπατήσετε. Με προσοχή και σεβασμό απέναντι στους αδάμαστους προγόνους που έγιναν ξακουστοί σε όλο τον κόσμο. Θα τους συναντήσετε σε κάθε πάρκο και σε κάθε πλατεία, σε κάθε λιθόστρωτο σοκάκι και ξωκλήσι (λέγεται μάλιστα πως στην εκκλησία του Αϊ-Γιώργη βρίσκεται η κολυμπήθρα του Κολοκοτρώνη). Η πλατεία του Αγίου Βασιλείου βρίσκεται στο ίδιο σημείο που βρισκόταν η κεντρική πλατεία επί οθωμανικής κυριαρχίας, μόνο που αντί για το τζαμί σήμερα τη στολίζει η ομώνυμη εκκλησία. Αφιερώστε λίγο από τον χρόνο σας στα μουσεία της πόλης (Αρχαιολογικό και Πολεμικό) και στα παλιά αρχοντικά. Θα σας σιγοτραγουδήσουν σίγουρα σκοπούς από χρόνια δοξασμένα...


ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ:
Οδικώς μέσω εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου ή με ΚΤΕΛ με πολλά δρομολόγια σε καθημερινή βάση. Η Τρίπολη απέχει 158 χλμ. από την Αθήνα και 647 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ:
• Το Πολεμικό Μουσείο της Τρίπολης,όπου θα δείτε πολεμικά κειμήλια του έθνους μας από το 1821 έως την απελευθέρωση από τη γερμανική Κατοχή
• Το σπίτι του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, κοντά στην πλατεία Ανεξαρτησίας
• Επισκεφτείτε τα κοντινά χωριά Δημητσάνα, Στεμνίτσα, Βυτίνα, Λαγκάδια, Άστρος, Κοσμάς, την αρχαία Μαντινεία και την Τεγέα.
Μόλις 30 χλμ. από την πόλη βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου, «ξαπλωμένο» στο οροπέδιο της Οστρακίνας, σε ύψος 1.600 μέτρων.

Εnjoy/Ταξιδια

Δεν υπάρχουν σχόλια: