Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020

Σχετικά με τον Covid-19



23 χρόνια στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, γράφει η φίλη  ιατρός Γ.Μ, έχω έρθει σε επαφή με εκατοντάδες χιλιάδες νοσούντες. Έχω αντιμετωπίσει επιδημίες, γρίπη πουλερικών, χοίρων, βαριές μικροβιακές λοιμώξεις, με τα πενιχρά μέσα που δυστυχώς μας παρέχει το "εθνικό σύστημα υγείας" της χώρας μας. Έχω κι εγώ νοσήσει όπως και άλλοι συνάδελφοί μου, που έχουμε δουλέψει σε ρυθμούς εξοντωτικούς και απάνθρωπους και μέχρι τώρα επιβιώσαμε.
Αυτά που είναι πραγματικά όμως ανίκητα είναι η παραπληροφόρηση και ο πανικός, η αίσθηση πως τα ξέρουμε όλα καλύτερα από τους ειδικούς, άρα δεν τηρούμε τις οδηγίες, και η αγένεια προς τους συνανθρώπους μας και προς τους εργαζόμενους.
Θα επιβιώσουμε και τώρα με ψυχραιμία και λογική και φυσικά δεν θα μας σώσουν τα 10 πακετα μακαρόνια και τα 20 κιλά αλεύρι που με ζήλο αγοράσαμε από το σούπερ μάρκετ. Χρειάζεται σεβασμός στον διπλανό μας και τήρηση μερικών απλών αλλά βασικών κανόνων για την προστασία μας και για την προστασία των συνανθρώπων μας.

Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς μεταδίδεται ο Covid-19

Μεγάλη σημασία έχει το τακτικό πλύσιμο των χεριών

Εάν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα τα οποία ποικίλλουν από ήπια, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, έως και πολύ σοβαρά. Όπως και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό 2019–nCoV μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως:
Καταρροή, πονόλαιμος, πυρετός,  βήχας, δυσκολία στην αναπνοή.
Ο κοροναϊός μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με ασθενή, μέσω σταγονιδίων τα οποία παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από τη σίελο ή από τη ρινική κοιλότητα. Για την αποφυγή μετάδοσης είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής.
Για παράδειγμα, καλύψτε το στόμα σας και τη μύτη σας με ιατρική μάσκα, μαντήλι, το μανίκι σας ή τον λυγισμένο αγκώνα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Πετάξτε αμέσως το μαντήλι σε κλειστό κάδο. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα.
Προστασία
Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, αποφύγετε την άμεση επαφή με ζωντανά ζώα ή με επιφάνειες που έχουν έρθει σε επαφή με ζώα.
Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων ζωικών προϊόντων. Κατά τη διαχείριση ωμού κρέατος, γάλακτος και ζωικών εντοσθίων, θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως ορίζονται από τους κανόνες ασφαλούς διαχείρισης τροφίμων, προκειμένου να αποφεύγεται η επιμόλυνση.
Τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι. Το πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή με νερό και σαπούνι, σκοτώνει τον ιό εάν βρίσκεται στα χέρια μας.
Διατηρήστε αποστάσεις, τουλάχιστον 1 μέτρου, από εσάς και τους άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό. Όταν κάποιος νοσεί από λοίμωξη του αναπνευστικού, όπως 2019–nCoV, βήχει ή φτερνίζεται και παράγει μικροσταγονίδια τα οποία περιέχουν τον ιό. Εάν είστε πολύ κοντά, μπορεί να εισπνεύσετε τον ιό.
Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας. Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες που μπορεί να είναι μολυσμένες με τον ιό. Εάν αγγίξετε τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη σας, μπορεί να μεταφέρετε τον ιό από την επιφάνεια στον εαυτό σας.
Εάν έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.
Ενημερώστε τον θεράποντα ιατρό σας εάν έχετε ταξιδέψει στη Κίνα/Ιταλία ή εάν έχετε έρθει σε επαφή με άτομα από την Κίνα/Ιταλία ή με άτομα που έχουν επιστρέψει από πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα/Ιταλία,  τα οποία παρουσιάζουν αναπνευστικά συμπτώματα.
Όποτε έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό, καθώς μπορεί να πάσχετε από αναπνευστική λοίμωξη ή πιο σοβαρή νόσο.
Η εμφάνιση αναπνευστικών συμπτωμάτων μαζί με πυρετό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες και, αναλόγως του ιστορικού ταξιδιού σας και των συνθηκών, ο 2019 –nCoV μπορεί να είναι μία από αυτές.
Εάν έχετε ήπια συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης και δεν έχετε ταξιδέψει στην Κίνα/Ιταλία, μείνετε σπίτι μέχρι την ανάρρωσή σας, τηρώντας όλους τους κανόνες προσωπικής υγιεινής.
Βασικές προφυλάξεις
Οι βασικές προφυλάξεις περιλαμβάνουν την υγιεινή των χεριών και την αναπνευστική υγιεινή, τη χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας ανάλογα με τον εκτιμώμενο κίνδυνο, την ορθή διαχείριση αιχμηρών αντικειμένων, την αποκομιδή μολυσματικών υλικών, την καθαριότητα και την απολύμανση επιφανειών καθώς και την αποστείρωση του ιατρικού εξοπλισμού και του ιματισμού που χρησιμοποιείται στον ασθενή.
Η εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων αναπνευστικής υγιεινής κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική:
– χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενή.
– κάλυψη μύτης και στόματος κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος με χαρτομάντηλο.
– εφαρμογή υγιεινής χεριών μετά την επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις.
Σημειώνεται ότι η ορθή και συστηματική χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού ατομικής προστασίας και η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών είναι κρίσιμης σημασίας για τη μείωση της διασποράς των παθογόνων μικροοργανισμών.
Επίσης, ο καθαρισμός και η απολύμανση των επιφανειών με απορρυπαντικό και νερό καθώς και η χρήση των κοινών απολυμαντικών (π.χ. διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου) είναι επαρκής.
Η διαχείριση του ιματισμού, των σκευών εστίασης και των μολυσματικών απορριμμάτων θα γίνεται σύμφωνα με τις συνήθεις και προκαθορισμένες διαδικασίες ασφαλείας.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: “Πολύ υψηλό” το επίπεδο απειλής


 Πολλαπλασιάζονται τα σημεία του χάρτη, όπου «χτυπά» ο κοροναϊός ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι αύξησε σε “πολύ υψηλό” το επίπεδο της απειλής που συνιστά ο ιός, ο οποίος έχει προσβάλει σχεδόν 79.000 ανθρώπους στην Κίνα και περισσότερους από 5.000 στον υπόλοιπο κόσμο.
“Η συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και ο αριθμός των χωρών που πλήττονται από τον Covid-19 τις τελευταίες ημέρες είναι σαφώς ανησυχητικός”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιεσούς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
“Οι επιδημιολόγοι μας παρακολουθούν τις εξελίξεις αυτές σε μόνιμη βάση και τώρα αυξήσαμε την εκτίμηση του κινδύνου μετάδοσης και του κινδύνου επίπτωσης του Covid-19 σε πολύ υψηλό επίπεδο παγκοσμίως”, στο υψηλότερο επίπεδό του, δήλωσε.
Σε έκθεση που εκδόθηκε χθες ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι μεγάλο μέρος της παγκόσμιας κοινότητας δεν είναι ακόμη έτοιμο να εφαρμόσει τον τύπο των μέτρων τα οποία περιόρισαν την επιδημία που εξαπλώθηκε γρήγορα στην Κίνα. “Είναι τα μοναδικά μέτρα που αποδεικνύονται επί του παρόντος ότι διακόπτουν ή ελαχιστοποιούν τις αλυσίδες μετάδοσης στους ανθρώπους”, αναφέρει η έκθεση.
“Θεμελιώδη ως προς τα μέτρα αυτά είναι η εξαιρετικά προσεκτική παρακολούθηση για τον άμεσο εντοπισμό κρουσμάτων, η πολύ γρήγορη διάγνωση και η άμεση απομόνωση του κρούσματος, η αυστηρή ιχνηλασία, η καραντίνα για τα πρόσωπα που ήρθαν σε στενή επαφή με το κρούσμα, καθώς και ένας εξαιρετικά υψηλός βαθμός κατανόησης και αποδοχής των μέτρων από τον πληθυσμό”, τονίζεται.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ επισήμανε ότι περισσότερα από 20 εμβόλια αναπτύσσονται ανά τον κόσμο και αρκετά θεραπευτικά προϊόντα είναι στο στάδιο των κλινικών δοκιμών. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται σε “μερικές εβδομάδες”, διευκρίνισε.
Παρότι η Κίνα ήταν έως πρότινος η μοναδική εστία του κοροναϊού παγκοσμίως, ο κίνδυνος πολλαπλασιάστηκε με την εμφάνιση του ιού σε νέες χώρες-πηγές όπως η Νότια Κορέα, το Ιράν και η Ιταλία. Ήδη σχεδόν 50 χώρες έχουν πληγεί, διευκρίνισε ο ΠΟΥ.
Στην Κίνα, απ’ όπου ξέσπασε για πρώτη φορά η επιδημία στα τέλη Δεκεμβρίου, ο ιός έχει σκοτώσει 2.791 ανθρώπους.
Στον υπόλοιπο κόσμο, 67 άνθρωποι έχουν πεθάνει, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για την υγεία.
“Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι επιδημίες που έχουν σχέση με τον Covid-19 σε αρκετές χώρες, αλλά τα περισσότερα κρούσματα μπορούν ακόμη να αποδίδονται σε γνωστές επαφές ή σε ομάδες κρουσμάτων. Το κλειδί για να περιοριστεί ο κοροναϊός αυτός είναι να σπάσουν οι αλυσίδες μετάδοσης”, δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
Αν και ο ΠΟΥ αύξησε το επίπεδο της απειλής διεθνώς, δεν θεωρεί ότι έχει να αντιμετωπίσει μια πανδημία.
Πανδημία είναι μια κατάσταση κατά την οποία “όλοι οι πολίτες είναι εκτεθειμένοι”, κάτι που δεν συμβαίνει στην παρούσα φάση, εξήγησε στους δημοσιογράφους ο διευθυντής των προγραμμάτων εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, δρ Μάικ Ράιαν.
“Αν επρόκειτο για επιδημία γρίπης, θα μιλούσαμε για πανδημία αλλά στην περίπτωση του νέου κοροναϊού “διαπιστώσαμε ότι με μέτρα ανάσχεσης, το ρεύμα της επιδημίας μπορεί να σταματήσει σημαντικά”, δήλωσε.
Σημειώνεται πως οι υπουργοί Υγείας των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν εκτάκτως στις 6 Μαρτίου με αντικείμενο την επιδημία του κοροναϊού.
Στην προηγούμενη έκτακτη συνάντησή τους, για τον ίδιο λόγο, οι υπουργοί αποφάσισαν να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Καθησυχάζουν οι επιστήμονες για τον κοροναϊό
Δεν υπάρχει ένδειξη συνεχιζόμενης μετάδοσης του νέου κοροναϊού στην κοινότητα στην Ελλάδα και δεν κρίνεται απαραίτητη η αναστολή άλλων μαζικών συγκεντρώσεων, εκτός των καρναβαλικών, υπογραμμίζουν οι ειδικοί επιστήμονες. Τονίζουν, δε, ότι η αναστολή λειτουργίας των σχολείων θα επαναξιολογηθεί το τριήμερο.
Οι επιστήμονες συστήνουν ψυχραιμία και τονίζουν ότι οι άνθρωποι που έχουν έρθει από πληγείσες από τον κοροναϊό περιοχές και εμφανίζουν συμπτώματα κρυολογήματος, βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο, θα πρέπει να επικοινωνούν με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (210 5212054), για να λάβουν οδηγίες.
Επαναλαμβάνουν ότι δεν θα πρέπει μόνοι τους να πηγαίνουν στα νοσοκομεία, διότι υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού. Πάντως, όπως αναφέρεται, τα νοσοκομεία προχωρούν στην εφαρμογή συστήματος διαλογής των ασθενών, ενώ προγραμματίζεται και η λειτουργία τετραψήφιου αριθμού στον ΕΟΔΥ, προκειμένου να απευθύνονται οι πολίτες.
Παράλληλα, για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τονίζουν ότι συνεχίζεται η επίπονη διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών τους και η παρακολούθηση της υγείας των στενών επαφών τους. Με βάση αλγόριθμο που έχει το Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας διαχωρίζονται σε υψηλού κινδύνου επαφές και χαμηλού κινδύνου επαφές.
Παραδείγματος χάριν, κάποιοι που έχουν βρεθεί σε ένα δωμάτιο περισσότερο από 15 λεπτά, και έχουν έρθει σε πολύ κοντινή επαφή, έχουν δώσει χειραψία, μια αγκαλιά, με κάποιον άνθρωπο που έχει διαγνωστεί με τη νόσο, θεωρούνται στενές επαφές και υψηλού κινδύνου επαφές.
Σε αυτούς τους ανθρώπους έχει απόλυτη σημασία να περιορίζονται για 14 ημέρες, να παρακολουθούν την υγεία τους, και εάν εμφανίσουν συμπτώματα να ειδοποιούν τις αρχές. Αυτοί οι άνθρωποι είναι σημαντικό να περιορίζονται κατ’ οίκον. «Προετοιμαζόμαστε για την επόμενη φάση» λένε οι επιστήμονες, και αυτή είναι η εκτεταμένη διασπορά στην κοινότητα, όπου δεν υπάρχει σαφής πηγή προέλευσης του ιού.
Παρά το γεγονός ότι παγκοσμίως τα περισσότερα κρούσματα αφορούν άτομα με συγκεκριμένο επιδημιολογικό ιστορικό έκθεσης ή ταξίδι σε συγκεκριμένες περιοχές, η επιδημία επεκτείνεται σε όλο και περισσότερες χώρες και παρουσιάζονται όλο και περισσότερο φαινόμενα μετάδοσης στην κοινότητα, όπου δεν υπάρχει σαφής πηγή προέλευσης.
Επαναλαμβάνουν δε, ότι δεν κολλάει κάποιος κοροναϊό επειδή θα ακουμπήσει κάτι, αλλά επειδή στη συνέχεια θα φέρει τα χέρια του στο στόμα, τη μύτη, τα μάτια. Γι’ αυτό υπογραμμίζουν τα ατομικά μέτρα υγιεινής: συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, νερό ή αλκοολούχο διάλυμα, αποφυγή επαφών με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος.
Η μεγάλη πλειοψηφία των κρουσμάτων είναι ήπια και η θνητότητα στον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλότερη του 2%, δήλωσε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, μιλώντας για τον Covid-19.
«Δεν πρέπει να προκαλείται πανικός. Τα μέτρα που παίρνει η Πολιτεία δεν τα παίρνει επειδή είναι εξαιρετικά σοβαρό το νόσημα, θέλουμε να περιορίσουμε τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων», τόνισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.
Η καλύτερη θέση στο αεροπλάνο για να μη νοσήσετε
Ποια θέση είναι πιο ασφαλής στο αεροπλάνο για να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα να έλθετε σε επαφή με ένα άτομο που νοσεί;
Όσοι και όσες ειδικότερα ταξιδεύουν με αεροπλάνο την τρέχουσα χρονική περίοδο, πέραν των γνωστών μέτρων ασφαλείας που έχουν ήδη ανακοινώσει οι Αρχές (χρήση μάσκας, αποφυγή επαφής, σχολαστικό πλύσιμο χεριών κ.ά.), καλό είναι να έχουν γνώση της έρευνας που είχε πραγματοποιήσει το 2018 το nationalgeographic.com (FlyHealthy Research Team) αναφορικά με τη θέση εκείνη που πρέπει να καταλαμβάνουν οι επιβάτες, ώστε να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με άτομο που νοσεί.
Οι πιο ασφαλείς λοιπόν θέσεις κατά τη διάρκεια μιας πτήσης, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα αναφέρονται στην εν λόγω έρευνα και προέκυψαν από ανάλυση της συμπεριφοράς επιβατών αλλά και πληρωμάτων, είναι εκείνες στα παράθυρα του αεροσκάφους.
Ο καθηγητής βιολογίας και μαθηματικών του Penn State Univerity, Howard Weiss, αναφέρει σχετικά: «Ας υποθέσουμε ότι κάθεστε σε καθίσματα διαδρόμου ή σε μεσαία καθίσματα και περπατάω για να πάω στην τουαλέτα. Θα είμαστε σε στενή επαφή, δηλαδή θα είμαστε σε απόσταση ενός μέτρου. Έτσι, αν μολυνθώ, θα μπορούσα να σας μεταδώσω τον ιό».
Στην υπό εξέταση μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι επιβάτες έφευγαν από τις θέσεις τους τουλάχιστον μία φορά σε ποσοστό 38% και περισσότερες φορές σε ποσοστό 24%.
Το υπόλοιπο 38% των επιβατών παρέμενε στις θέσεις του καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης.
Βάσει αυτής της παρατήρησης, οι επιβάτες που έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από έναν ιό είναι εκείνοι που κάθονται στα παράθυρα του αεροσκάφους.
Και ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι μόνο το 43% όσων κάθονταν στο παράθυρο σηκώθηκαν από τα καθίσματά τους. Αντίθετα, το 80% όσων κάθονταν στις θέσεις δίπλα στο διάδρομο σηκώθηκαν από τη θέση τους.
Επομένως, οι επιβάτες που κάθονται στα παράθυρα έχουν πολύ λιγότερες στενές επαφές σε σχέση με εκείνους που κάθονται σε άλλα καθίσματα και κατά συνέπεια κινδυνεύουν σαφώς λιγότερο από μια μολυσματική ασθένεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: