Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

Η κίνηση του σώματός σώζει ζωές

 

«Τα άτομα που κάνουν τακτικά ποδηλασία στην εργασία απολαμβάνουν 40% χαμηλότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με εκείνους που δεν το κάνουν». Φωτογραφία: Getty Images

 

Άθληση σε περίοδο λοκντάουν

«Η αδράνεια είναι μια συνεχής πανδημία»: ο σωστικός αντίκτυπος της μετακίνησης του σώματός σας

 

Ακόμη και πριν από το Covid, τέσσερις στους 10 Βρετανούς ενήλικες ήταν τόσο ακίνητοι που έθεταν σε κίνδυνο τη μακροχρόνια υγεία τους. Αλλά ακόμη και μικρά ξεσπάσματα δραστηριότητας μπορούν να αποφέρουν τεράστια οφέλη

Γράφει ο Πίτερ Γουόκερ

@ peterwalker99

Υπήρξαν στιγμές κατά τη διάρκεια της καραντίνας την περασμένη άνοιξη, που έγιναν λάθη με συνωστισμούς σε πάρκα για τζόκινγκ, μπάρμπεκιου και άλλες δραστηριότητες. Στους ερημικούς δρόμους κοντά, οικογένειες κυκλοφορούσαν σαν να μην συνέβαινε τίποτα. Μέσα στα σαλόνια, τα παιδιά ξεκινούσαν την ημέρα κάνοντας μικρά πηδηματάκια με τους γονείς τους. Ήταν σαν μια νέα αρχή.

Υπήρχε μόνο ένα πρόβλημα: όλα ήταν ένας αντικατοπτρισμός. Μεταγενέστερη έρευνα της Sport England διαπίστωσε ότι τα συνολικά επίπεδα δραστηριότητας μειώθηκαν δραματικά τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μια συνεχιζόμενη κρίση έλλειψης αθλητικής δραστηριότητας έγινε ακόμη χειρότερη.

Και η κρίση είναι αυτή ακριβώς. Ακόμα και σε κανονικές περιόδους, περίπου τέσσερις στους 10 Βρετανούς ενήλικες παρέμεναν σε κατάσταση ακινησίας που διακινδύνευαν τη μακροχρόνια υγεία τους. Περίπου το 25% παραμένουν σχεδόν εντελώς ακίνητοι, που σημαίνει ότι ασκούνται για λιγότερο από 30 λεπτά την εβδομάδα. Όσο για τα παιδιά, σχεδόν οκτώ στα 10 αποτυγχάνουν να πραγματοποιήσουν μια ώρα κίνησης που θεωρείται ζωτικής σημασίας για την προαγωγή των νέων καρδιαγγειακών συστημάτων τους και για τον καθορισμό της πυκνότητας των οστών.

Στην περίοδο προ Covid, η κακή υγεία εξαιτίας της μακροχρόνιας έλλειψης κίνητικότητας, κατηγορείται για έναν στους έξι θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου 100.000 ετησίως και περίπου 5 εκατομμύρια παγκοσμίως. Εάν ένας εικοσάρης και κάτι ζει ανάμεσα σε μια καρέκλα γραφείου και σε έναν καναπέ, θα μπορούσαν να περάσουν αρκετές δεκαετίες προτού του εμφανιστούν σχετικές ασθένειες που σχετίζονται με το γεγονός αυτό όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτης τύπου 2 ή καρκίνος.

Το γεγονός ότι η τακτική σωματική άσκηση είναι καλή για την υγεία σας επιβεβαιώθηκε το 1953 , μέσω της εργασίας του επιδημιολόγου Δρ Jerry Morris. Η ανακάλυψή του ήρθε όταν προσπάθησε να ανακαλύψει γιατί οι οδηγοί των λεωφορείων του Λονδίνου είχαν περίπου το μισό ποσοστό καρδιακής νόσου των λοιπών οδηγών , συνδυάστηκε τελικά με τα 500 και πλέον σκαλοπάτια που ανέβαιναν σε κάθε βάρδια τους.

 

Για εκατομμύρια ανθρώπους, η εργασία από το σπίτι σημαίνει επίσης αμέτρητες ώρες καθιστικής ζωής. Φωτογραφία: Getty Images

 

Δεν είναι τυχαίο που η ανακάλυψη του Μόρις αφορούσε τα σχετικά με την κίνηση κατά την ώρα της εργασία. Η τρέχουσα κρίση αδράνειας δεν έχει προκύψει λόγω ξαφνικού ξεσπάσματος τεμπελιάς,  είναι αποτέλεσμα της μείωσης της «τυχαίας δραστηριότητας» - της κίνησης ως μέρος της καθημερινής σας ζωής, οποιασδήποτε μορφής και αν είναι η εργασία σας  ή εάν κινούμαστε με τα πόδια ή με ποδήλατο. Μια ενεργή ζωή έχει σχεδιαστεί έξω από της καθημερινότητά σας. Οι δρόμοι ευνοούν τα οχήματα. Οι σκάλες που σας οδηγούν στα γραφεία σας κρύβονται πίσω από σειρές ανελκυστήρων. Οι διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν θεωρήσει τη σωματική δραστηριότητα του ατόμου ως προσωπική του ευθύνη και θέληση, ενώ στην πραγματικότητα - όπως και με την παράλληλη, αλλά ξεχωριστή, κρίση παχυσαρκίας - δεν μπορεί να υπάρξει έξω από το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει.

Γι 'αυτό αμέτρητες εκστρατείες για να σπρώξουν τους ανθρώπους στα γυμναστήριο ή να βγουν για γρήγορους περιπάτους - για να μην αναφέρουμε εκατομμύρια λίρες που δαπανήθηκαν για ελίτ αθλήματα, με την ελπίδα ότι θα δώσουν έμπνευση - ήταν ουσιαστικά άχρηστες. Αυτό δεν γράφεται για να δυσφημιστεί η άσκηση, αλλά ο λόγος που δεν το κάνουν αρκετοί άνθρωποι είναι εν μέρει επειδή πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα στον «ελεύθερο χρόνο», της πολυάσχολης ζωή τους. Έτσι περισσότεροι από τους μισούς Βρετανούς δεν κάνουν ποτέ κανένα άθλημα.

Για εκατομμύρια ανθρώπους, η καραντίνα στο σπίτι σημαίνει αμέτρητες ώρες καθιστικής ζωής: στο τραπέζι της κουζίνας, δουλεύοντας από το κρεβάτι, στον καναπέ. Ο υπερβολικός χρόνος καθίσματος είναι επικίνδυνος. Ξεπερνά σημαντικά τους κινδύνους αδράνειας, για παράδειγμα του διαβήτη τύπου 2, αλλά έχει και τη δική του ξεχωριστή επίδραση στο σώμα μας. Εάν δεν χρησιμοποιηθούν οι μεγαλύτεροι μύες, ιδίως στα πόδια, για μεγάλα χρονικά διαστήματα, υπάρχει ένα κυτταρικό αποτέλεσμα που κάνει το σώμα λιγότερο ικανό να διαλύσει ορισμένα λίπη, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο επεξεργασίας της γλυκόζης.

Πολλές από τις υπάρχουσες συμβουλές για την εισαγωγή της κίνησης στη ζωή του κάθε ανθρώπου προϋποθέτουν μια πιο φυσιολογική ζωή. Υπάρχουν ιδέες όπως το περπάτημα σε μια επιπλέον στάση λεωφορείου στο δρόμο σας προς την εργασία ή η στάθμευση του αυτοκινήτου σας μισό μίλι μακριά από τον προορισμό σας ή η ύπαρξη ενός γραφείου εργασίας που σας αναγκάζει να στέκεστε όρθιοι όταν δουλεύετε. Τώρα όμως, όταν η μετακίνησή σας μπορεί να είναι από το υπνοδωμάτιο σας στο σαλόνι, και οι έξοδοι σας είναι το περπάτημα μέχρι την εξώπορτα για να συναντήσετε τον ντελιβερά, τότε όλες οι παραπάνω συμβουλές είναι χωρίς αντίκρισμα.

Μία λύση είναι να αυτοσχεδιάσετε ένα μόνιμο γραφείο: μπορεί να λειτουργήσει το σωστό στοίβαγμα βιβλίων σε ένα τραπέζι. Απλούστερα, ρυθμίστε ένα ξυπνητήρι κάθε 45 λεπτά και όταν κτυπά σηκωθείτε και περπατήστε τριγύρω. Ενώ ο συνολικός χρόνος ακινησίας συμβάλλει στους κινδύνους για την ζωή σας, η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη όταν η ακινησία διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς διακοπή.

Ακόμα και μικρά βήματα αξίζουν τον κόπο. Η έρευνα έχει δείξει ότι εάν οι άνθρωποι ωθούν το σώμα τους να κινηθεί καταβάλλοντας ακόμη και μικρές ποσότητες προσπάθειας, μπορεί να έχουν εκπληκτικά οφέλη. Για χρόνια, επικρατούσε η άποψη ότι οι άνθρωποι πρέπει να στοχεύουν σε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας δραστηριότητας την εβδομάδα, ιδανικά σε κομμάτια μισής ώρας. Αλλά όπως μου λέει ο I-Min Lee, καθηγητής του Χάρβαρντ και επικεφαλής της μελέτης αδράνειας, το να κάνεις κάτι είναι σχεδόν πάντα καλύτερο από το τίποτα.

Ο καθηγητής Lee ηγήθηκε μιας συναρπαστικής μελέτης, που δημοσιεύθηκε το 2019, η οποία έδειξε ότι, για όλη την εστίαση σε 10.000 βήματα την ημέρα, μεταξύ ενός δείγματος ηλικιωμένων γυναικών στις ΗΠΑ, εκείνες που κατάφεραν 4.400 βήματα είχαν σχεδόν τη μισή πιθανότητα να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της ερευνητικής περιόδου από αυτές με μέσο όρο τα 2.700. Η ενημερωμένη καθοδήγηση για την υγεία μιλά τώρα για δραστηριότητα σε κομμάτια μόλις 10 λεπτών.

 

Νέος ανεβαίνει τις σκάλες για άθληση

Και όταν αρχίσετε να κινείστε, ο αντίκτυπος έχει άμεσα αποτελέσματα και εκπληκτική έκταση. Οι οδηγίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με τη κινητικότητα σημειώνουν ότι, την ίδια ημέρα που διαχειρίζεστε μια μόνο περίοδο μέτριας έως έντονης δραστηριότητας, θα δείτε μείωση της αρτηριακής πίεσης, καλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη, βελτιωμένο ύπνο, λιγότερα συμπτώματα άγχους και βελτιωμένη γνωστική λειτουργία . Μακροπρόθεσμα, δύο ξεχωριστές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που κάνουν τακτικά ποδηλασία στην εργασία τους έχουν 40% χαμηλότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με εκείνους που δεν το κάνουν, ακόμη και όταν λαμβάνουν υπόψη άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής.

Λοιπόν, πώς μπορείτε να αυξήσετε την κίνησή σας μέσα στην καραντίνα; Ίσως χρειαστεί να φάτε μέσα στο μικρό χρόνο διαλείμματος που έχετε, να επιμηκύνετε την καθημερινή σας βόλτα ή να κινηθείτε με ποδήλατο. Συνδυάστε την ημερήσια δραστηριότητα σας με το να μιλάτε στο τηλέφωνο όταν κάνετε την βόλτα σας ή απλώς όταν στέκεστε όρθιος. Σκεφθείτε επίσης ότι οι μετρήσεις βημάτων με smartphone μπορεί να είναι χρήσιμες και μπορείτε να ορίσετε έτσι έναν ημερήσιο στόχο.

Και όταν επανέλθει η καθημερινή ζωή στην κανονικότητα, ρωτάτε, σε τι είδους κίνηση πρέπει να εστιάσουμε; Ο Steven Blair, πρωτοπόρος των ΗΠΑ στον τομέα, μου λέει: «Οι άνθρωποι ρωτούν, « Ποια είναι η καλύτερη δραστηριότητα να κάνω; » Και η απλή μου απάντηση είναι: «Αυτό που θα κάνεις και θα συνεχίσεις να κάνεις». Αυτό είναι το κρίσιμο σημείο: χρησιμοποιήστε το σώμα σας με τρόπο οικείο στον άνθρωπο -όπως συνέβαινε κατά τη διάρκεια των χιλιετιών ύπαρξης του ανθρώπου- ως μέρος της ζωής σας και όχι ως χόμπι ή μανία. Εάν κάπως κάνετε την κίνηση σας ρουτίνα, τότε αυτή ενσωματώνεται στη ζωή σας και γίνεται μόνιμη. Όταν συμβαίνει αυτό, αισθάνεστε σχεδόν σαν να έχετε γίνει συμμέτοχοι σε ένα μυστικό.

Διασκευή στα ελληνικά από Κ. Γραικιώτη

Όλες οι φωτογραφίες: Getty Images

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2021/feb/06/inactivity-is-an-ongoing-pandemic-the-life-saving-impact-of-moving-your-body

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: