Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021

Οι τρεις τελευταίες επιθυμίες του Μεγάλου Αλεξάνδρου


 

Οι τρεις τελευταίες επιθυμίες του

Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

Ο Μέγας Αλέξανδρος ηγήθηκε πολλών στρατιωτικών εκστρατειών και δημιούργησε μια από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες που υπήρξαν ποτέ στον κόσμο. Μια αυτοκρατορία που έφθανε από την Ελλάδα μέχρι την Ινδία. Τα έκανε δε όλα αυτά μέχρι να γίνει περίπου 30 ετών.

Είναι γνωστό ότι όταν επέστρεψε στη Βαβυλώνα, ο Αλέξανδρος αρρώστησε. Έτσι λοιπόν και ενώ βρισκόταν στο κρεβάτι του θανάτου, σκέφτηκε την τεράστια αυτοκρατορία που έχει οικοδομήσει, τα λάφυρα πολέμου που απέκτησε και τη μεγάλη δύναμη της στρατιωτικής του μηχανής που δημιούργησε. Τον έπιασε όμως κατάθλιψη, καθώς συνειδητοποίησε ότι τίποτα δεν άξιζε τον κόπο καθώς ακόμη και μετά από μια εξαιρετικά επιτυχημένη ζωή δεν μπορούσε να αποφύγει το θάνατο. Αν και επιθυμούσε πολύ να δει τη μητέρα του για τελευταία φορά πριν φύγει από αυτήν την ζωή, ήξερε ότι δεν θα μπορούσε να το κάνει καθώς σύντομα θα πέθαινε.

Έτσι κάλεσε τους πιστούς στρατηγούς του και τους δήλωσε τις τρεις τελευταίες επιθυμίες του πριν πεθάνει .

Αλέξανδρος:  Έχω τρεις τελευταίες επιθυμίες που θέλω να εκπληρωθούν σαν φύγω

1.       Η πρώτη μου επιθυμία είναι οι γιατροί μου μόνοι τους να μεταφέρουν το φέρετρο μου.

2.       Η  δεύτερη επιθυμία μου είναι στο μονοπάτι προς τον τάφο μου να υπάρχουν διασκορπισμένα χρυσαφικά, ασήμι και όλα τα πολύτιμα αγαθά  από το θησαυροφυλάκιο μου.  

3.       Η τρίτη και τελευταία μου επιθυμία είναι και τα δύο μου χέρια να κρέμονται έξω από το φέρετρο μου .

Οι στρατηγοί ταράχτηκαν από τις τρεις παράξενες επιθυμίες του και ρώτησαν τον Αλέξανδρο αν πραγματικά εννοεί ότι αυτές είναι οι τρεις τελευταίες επιθυμίες του.

Αλέξανδρος τότε τους απάντησε:

Θέλω οι γιατροί μου να μεταφέρουν το φέρετρο μου για να γνωρίζουν ότι κανένας γιατρός δεν μπορεί να θεραπεύσει απολύτως κανέναν. Είναι ανίσχυροι και δεν μπορούν να σώσουν ένα άτομο από το θάνατο.

Για το χρυσό, ασήμι και τους άλλους πολύτιμους λίθους που επιθυμώ να με συνοδεύουν στο δρόμο προς την ταφή μου είναι γιατί θέλω να δείξω στους ανθρώπους ότι αν και πέρασα όλη μου τη ζωή συγκεντρώνοντας πλούτη, ούτε ένας κόκκος χρυσού δεν θα έρθει μαζί μου όταν φύγω από αυτόν τον κόσμο. Είναι μια καθαρή σπατάλη χρόνου, ενέργειας και ηρεμίας το να επιθυμεί κάποιος να είναι πλούσιος.

Τέλος επιθυμώ τα χέρια μου να κρέμονται έξω από το φέρετρο μου γιατί θέλω να γνωρίζουν οι άνθρωποι ότι όπως ήρθα με άδεια χέρια σε αυτόν τον κόσμο το ίδιο θα συμβεί και όταν φύγω από αυτόν τον κόσμο.

Έτσι λοιπόν και για να απαντήσω στην απορία σας, επιθυμώ με αυτές τις τρείς επιθυμίες μου να διδάξω τον υπόλοιπο κόσμο για το αναπόφευκτο του θανάτου καθώς και για το ότι τα επίγεια αγαθά δεν αξίζουν τον κόπο, και δεν πρέπει να τα λαχταρούμε. Ήρθαμε με άδεια χέρια και θα πεθάνουμε με άδεια χέρια.

Ποιος άραγε μπορεί να αμφισβητήσει το μεγάλο του πνεύμα;

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: