Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 3 Μαΐου 2009

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ - FREEDOM OF THE PRESS


Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας εορτάζεται κάθε 3Η Μαΐου.

Την μέρα αυτή δίνεται παγκόσμια η ευκαιρία να εορτάσουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου, να αξιολογήσουμε την ελευθερία του τύπου, να υπερασπισθούμε το ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ από επιθέσεις σκοταδισμού και να τιμήσουμε τους δημοσιογράφους που έχασαν την ζωή τους στην προσπάθειά του για την αντικειμενική ενημέρωση.

Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ένωσης Εφημερίδων (ΠΕΕ) και από το 1993 γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου, σε ανάμνηση της Διακήρυξης του Βίντχουκ, μία έκκληση ελευθεροτυπίας που υπέγραψαν αφρικανοί δημοσιογράφοι το 1991 για ελεύθερα, ανεξάρτητα και πλουραλιστικά Μ.Μ.Ε.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας μάς υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της προστασίας του θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, όπως κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, αλλά και από το Σύνταγμα μας. Χωρίς αυτά τα δύο θεμελιώδη δικαιώματα, η Δημοκρατία είναι κενή περιεχομένου.

Η ημέρα αυτή όμως δίνει το δικαίωμα στον κάθε ΠΟΛΙΤΗ να ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ αυτή την ενημέρωση από τον Τύπο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης καθώς διαπιστώνεται ότι τα τελευταία χρόνια έχουν παρεκκλίνει από τον δρόμο της αντικειμενικής ενημέρωσης εξυπηρετώντας απλά τα συμφέροντα πατρώνων και ΟΧΙ τα συμφέροντα των πολιτών όλου του κόσμου.

Ο Πολίτης θέλει τον Τύπο συμπαραστάτη του και να υπάρχει σαν δύναμη που να ασκεί ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ έλεγχο στην Κρατική Εξουσία ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες και την δύναμη επηρεασμού της Κοινής Γνώμης προς ίδιον όφελος και προ πάντων για να κερδίσει υψηλότερο μερίδιο στη νομή της εξουσίας.

Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ που υπερασπίζονται οι ΠΟΛΙΤΕΣ

είναι

η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΕΝΝΑΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ


http://www.un.org/events/pressday/2008/index.shtml

http://www.sansimera.gr/archive/worldays/show.php?id=19



Δεν υπάρχουν σχόλια: