Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Μανώλης Σφακιανάκης - Ο Πουαρό του Διαδικτύου



ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Όσο μεγαλώνει η ευρυζωνικότητα μεγαλώνει και η εγκληματικότητα

Από το 1947 που κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ ο Eniac, ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής που είχε μέγεθος όσο ένα σπίτι μέχρι σήμερα που δουλεύουμε με μικρά, εύχρηστα και πρακτικά notebook πολλά έχουν αλλάξει. Το κυριότερο ίσως είναι η άμεση ανταλλαγή πληροφορίας μέσω του διαδικτύου. Στην σύγχρονη κοινωνία μας η επικοινωνία μέσω ίντερνετ, όπως κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, συνεπάγεται την ανάγκη ασφάλειας, ελέγχου και προστασίας για να αποτραπούν τα φαινόμενα «ηλεκτρονικού εγκλήματος».

Ο υπεύθυνος για την ηλεκτρονική ασφάλεια της Ελλάδας, Μανώλης Σφακιανάκης είναι Χανιώτης, δε «μασάει τα λόγια του» και όσα αναφέρει στην συνέντευξη που ακολουθεί περί phishing, hacking, παιδοφιλίας, κυβερνοεγκλήματος, υπολογιστών «ζόμπι», κτλ, πρέπει να μας προβληματίσουν, καθώς είναι πλέον κοινά αποδεκτό ότι μέλλον χωρίς διαδίκτυο και ηλεκτρονικούς υπολογιστές δε νοείται.

Ποιό είναι το πιο συχνό ηλεκτρονικό αδίκημα στη χώρα μας;

Το πιο συνηθισμένο είναι η διακίνηση, κατοχή και αγορά υλικού παιδικής πορνογραφίας. Έχουμε δεκάδες περιστατικά καθημερινά και θέλω να τονίσω μέσα από τις σελίδες του περιοδικού σας ότι η Ελλάδα δεν παράγει υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Σε μια πρόσφατη δήλωσή σας είπατε χαρακτηριστικά: «Στη χώρα μας δεν παράγεται υλικό παιδικής πορνογραφίας, πλην όμως είναι πολλοί αυτοί που πληρώνουν χρήματα για να το προμηθευτούν και να ικανοποιήσουν τις αρρωστημένες ορέξεις τους».

Να ξέρετε ότι όποιος δίνει χρήματα για τέτοιο σκοπό, είναι σα να βάζει τα λεφτά στην τσέπη του παιδόφιλου για να πάει να βρει το επόμενο θύμα του. Εμείς κυνηγάμε αυτούς που αγοράζουν υλικό παιδικής πορνογραφίας και για αυτή τους την πράξη τιμωρούνται με δέκα και δώδεκα χρόνια φυλάκισης. Ήδη έχουν πέσει οι πρώτες καμπάνες. Κάτω από οχτώ χρόνια δεν πέφτει η ποινή, γιατί, τονίζω, ότι όποιος αγοράζει τέτοιο υλικό για να το βλέπει και να ευχαριστιέται, χρηματοδοτεί τον παιδόφιλο!

Πέραν από τις κινήσεις σας ως υπηρεσία, τί θα συμβουλεύατε τον απλό πολίτη, ως ειδικός στις τεχνολογίες, πώς να προστατέψει τα παιδιά του από τους επιτήδειους που καραδοκούν και είναι και ευφυέστατοι;


Το πρώτο πράγμα που θα συμβούλευα τους γονείς είναι να ασχοληθούν με τα παιδιά τους. Τα μεγαλύτερα προβλήματα τα διαπιστώνουμε σε περιπτώσεις που οι γονείς με τα παιδιά τους είναι ξένοι στο ίδιο σπίτι. Ποτέ δεν είδα οικογένεια δεμένη να έχει πρόβλημα με τα παιδιά της.

Το άλλο σημαντικό είναι όταν αγοράζουμε υπολογιστή και κάνουμε σύνδεση internet, υπογράφουμε συμφωνητικό με τα παιδιά μας. Ο Μπίλ Γκέητζ το λέει αυτό, όχι εγώ, «σήμερα, τάδε του μηνός συμφωνήσαμε να αγοράσουμε Η/Υ, όπου το παιδί θα το χειρίζεται από ένα έως και είκοσι λεπτά, μάξιμουμ την ημέρα». Εάν σπάσει αυτή την συμφωνία, ο υπολογιστής κλείνει και το internet διακόπτεται. Υπάρχει έγγραφο συμφωνητικό στο διαδίκτυο ή το τυπώνει μόνος του ο γονιός και τότε το παιδί νιώθει μια δέσμευση.

Κάτι άλλο εξίσου σημαντικό είναι ο χώρος που θα τοποθετηθεί ο υπολογιστής, ποτέ στο δωμάτιο του παιδιού, πάντοτε στο σαλόνι, όπου μπορούμε με μια ματιά να ελέγξουμε τι κάνει στο internet. Πριν λίγο καιρό ένας 37χρονος είχε πείσει 11χρονα παιδιά να γδύνονται και να αυνανίζονται στο διαδίκτυο, ώσπου μια μητέρα κρυφοκοίταξε στο δωμάτιο του παιδιού της και είδε το θέαμα, μας ενημέρωσε και εμείς καταφέραμε να τον συλλάβουμε.

Ποτέ δεν αφήνουμε τα παιδιά στο σπίτι για να βγαίνουμε ανενόχλητοι τα βράδια, γιατί η απουσία μας εξυπηρετεί τα σχέδια πολλών ανθρώπων με διαστροφές που προσεγγίζουν τα παιδιά μέσω internet. Όταν αφήνεις το παιδί σου ελεύθερο στο διαδίκτυο είναι σαν να αφήνεις το παιδί σου, ελεύθερο σε μια πλατεία κακόφημη. Σωματέμποροι, ναρκωτικά, παιδόφιλοι, όλη η βρωμιά βρίσκεται στα διάφορα chat rooms, και εκεί μέσα όλοι αυτοί ανάλογα το στόχο τους βρίσκουν υποψήφια, αθώα θύματα.

Για τους επιχειρηματίες ήθελα να πω ότι ο «Δημόκριτος» έχει φτιάξει ένα φίλτρο, όπου τους βγάζει κυριολεκτικά από τον μπελά να συλληφθούν οι ίδιοι και όχι ο υπάλληλός τους που κατείχε υλικό παιδικής πορνογραφίας, αφού αυτό το φίλτρο κόβει όλη την παιδική πορνογραφία μέσα από το διαδίκτυο. Αυτό το φίλτρο είναι χρήσιμο και για το σπίτι, για τα σχολεία και για επιχειρήσεις. Το εμπορεύεται ο «Δημόκριτος» και η ιστοσελίδα είναι www.filterex.gr και οι επιστήμονες που το εφηύραν, το κατοχύρωσαν διεθνώς και από ότι ξέρω το τελευταίο διάστημα αρχίζουν σιγά- σιγά και το βγάζουν στην αγορά. Είναι ένα μέτρο προστασίας για όσους δεν έχουν καμία σχέση και μπορούν να βρεθούν υπόλογοι ξαφνικά, αφού ο νέος νόμος τιμωρεί και την κατοχή παιδικής πορνογραφίας, όχι μόνο την εμπορία.

Επίσης, θέλω να πω ότι και οι χρήστες των ιστοσελίδων του Facebook και του Hifive, θα πρέπει να προσέχουν πάρα πολύ, να βάζουν ονοματεπώνυμο και τα σχόλιά τους, ποτέ όμως φωτογραφία τους και προσωπικά στοιχεία γιατί κάποιοι επιτήδειοι τα εκμεταλλεύονται και μπορούν μετά να εκβιάζουν τον καθένα βάζοντας τον σε ερωτικά βίντεο κτλ. Πολλοί συνάνθρωποί μας έχουν χάσει τον ύπνο τους από αυτά.

Ο πολίτης μπορεί να επικοινωνεί με την υπηρεσία μας στα τηλέφωνα 2106476464 - 65 και στο email ccu@ath.forthnet.gr και θέλω να πω σε όλους ότι τα είκοσι πέντε παιδιά που δουλεύουμε μαζί, είναι δίπλα τους 25 ώρες το 24ωρο και να μη διστάσουν ποτέ να μας καλέσουν.

της Γωγώ Σωτηρίου

Από το Κρητικό περιοδικό "ΣΤΙΓΜΕΣ"

http://stigmes.gr/gr/grpages/articles/sfakianakis.html

Ποιος είναι ο Μανώλης Σφακιανάκης

Μανώλης Σφακιανάκης - Ο Πουαρό του Διαδικτύου

Απρίλιος 14, 2009

Τα μάτια του έχουν δει κάθε μορφή του ηλεκτρονικού εγκλήματος και με την ομάδα του έχει αποτρέψει περισσότερες από 15 αυτοκτονίες νέων από το 2006 έως σήμερα.

* Το άρθρο ανήκει στο φάκελο:
“Η πινακοθήκη των Προσώπων του ΕΤ”

Τι κοινό μπορεί να έχουν οι περιπτώσεις της πρόωρης διακίνησης των θεμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων το 2007, του σκανδάλου ντόπινγκ της εθνικής ομάδας άρσης βαρών την επόμενη χρονιά και της πρόσφατης δολοφονικής επίθεσης στη σχολή του ΟΑΕΔ; Σε όλες τις περιπτώσεις οι δράστες αφήνουν μέσω του υπολογιστή τους ηλεκτρονικά ίχνη και ένας άνθρωπος κάνει άνω κάτω το Διαδίκτυο για να τα εντοπίσει. Είναι ο προϊστάμενος του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής Μανώλης Σφακιανάκης.

Εργασιομανής και λιγομίλητος, ο Χανιώτης αξιωματικός περνά εδώ και δέκα χρόνια τον περισσότερο χρόνο του (μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, όπως μαρτυρούν συνάδελφοί του) μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή του, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ηταν το 1999 όταν πρωτοσυστάθηκε στη χώρα μας ειδικό Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και στην ηγεσία του τοποθετήθηκε ένας έμπειρος αστυνομικός της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ο Μανώλης Σφακιανάκης.

Στα δέκα χρόνια που μεσολάβησαν μπροστά από τα μάτια του έχουν περάσει σκηνές που δεν μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους. Από βιασμοί βρεφών μέχρι σεξουαλικές πράξεις με μικρά παιδιά. «Εντοπίσαμε Ελληνα ο οποίος κατέβαλε 2.000 δολάρια για να παρακολουθήσει, κατά παραγγελία, απευθείας βιασμό από τη Φινλανδία», είχε δηλώσει πέρυσι τον Ιανουάριο ενώπιον των έκπληκτων βουλευτών της Επιτροπής Ερευνας και Τεχνολογίας του Κοινοβουλίου. Οσο εξαπλώνεται η χρήση του Ιντερνετ τόσο αυξάνονται και τα εγκλήματα που συνδέονται με αυτό – και φυσικά και ο φόρτος εργασίας του κ. Σφακιανάκη. Μαζί με 25 ακόμα συναδέλφους του κυνηγά στις λεωφόρους του Διαδικτύου παιδόφιλους, χάκερ, κοινούς απατεώνες και κάθε λογής «ηλεκτρονικούς» εγκληματίες.Και οι ευθύνες τους δεν σταματούν εκεί. Από το 2006 ως σήμερα κατόρθωσαν να αποτρέψουν περισσότερες από 15 περιπτώσεις αυτοκτονιών, που οι υποψήφιοι αυτόχειρες είχαν προαναγγείλει μέσω ιστοσελίδων.

Την περασμένη Παρασκευή ο κ. Σφακιανάκης είδε με μεγάλη ανησυχία να επιβεβαιώνεται μια πρόβλεψή του. Εδώ και καιρό περίμενε ότι το φαινόμενο των νεαρών δραστών που αναγγέλλουν μέσω Διαδικτύου την πρόθεσή τους να προβούν σε φονικό και μετά το κάνουν πράξη θα ερχόταν και στη χώρα μας. «Ο 19χρονος αυτόχειρας μιμήθηκε άλλους δράστες του εξωτερικού, που είδε στην τηλεόραση», δήλωσε ο κ. Σφακιανάκης σε συνέδριο για το ηλεκτρονικό έγκλημα στη Χαλκιδική. Ο ίδιος, με τη βοήθεια των αστυνομικών της υπηρεσίας του, προσπαθεί να διαπιστώσει αν ο Δημήτρης Πατμανίδης είχε επικοινωνήσει με οποιονδήποτε μέσω Διαδικτύου πριν διαπράξει το αιματηρό έγκλημα. Τα φώτα στον πέμπτο όροφο της ΓΑΔΑ θα μείνουν για μία ακόμα ημέρα ανοιχτά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.


Βιογραφικό

- Γεννήθηκε το 1964 στα Χανιά.

- Ο πατέρας του είναι ιερέας στην Κρήτη.

- Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 ήταν από τους πρώτους Ελληνες αστυνομικούς που διερευνούσαν φαινόμενα απάτης με πιστωτικές κάρτες ή με τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω του Ιντερνετ.

- Το 1999 ανέλαβε τη διοίκηση του νεοσύστατου Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

- Για τη δράση του έχει βραβευθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το υπουργείο Παιδείας, το υπουργείο Οικονομίας και το Χαμόγελο του Παιδιού.

Ανακτήθηκε από: http://www.e-tipos.com

Πηγή:

http://blogs.sch.gr/stpapadakis/archives/2672

Δεν υπάρχουν σχόλια: