Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Το Athens Photo Festival 2009 στον Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου



Φωτογραφικά σύμπαντα πάνω από την πόλη



Ute Mahler.
Το Athens Photo Festival, που «τρέχει» όλο το φετινό φθινόπωρο, με κεντρικό μήνα εκδηλώσεων το Νοέμβριο, συνιστά από πέρυσι τη φυσική συνέχεια του Διεθνούς Μήνα Φωτογραφίας στην Αθήνα και θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα και ταυτόχρονα ένα από τα πέντε παλαιότερα φεστιβάλ στον κόσμο αφιερωμένα στην τέχνη της φωτογραφίας.

Το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δράσεων και με κριτήριο την ποιότητα και την ποικιλομορφία, περιλαμβάνει ένα σύνολο ατομικών και ομαδικών εκθέσεων με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από την ελληνική και διεθνή καλλιτεχνική σκηνή και άλλες σημαντικές δράσεις.

Νίκος Αποστολόπουλος.
Crossroads#

Ο βασικός κορμός των εκθέσεων επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στο θέμα που πραγματεύεται η φετινή διοργάνωση με τίτλο Crossroads. Το θεματικό πλαίσιο συνιστά το κομβικό σημείο όπου τα σύνορα αίρονται και ετερόκλητα στοιχεία και τρόποι σκέψης διασταυρώνονται. Το πρόγραμμα θα κορυφωθεί την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου με τα εγκαίνια του κεντρικού εκθεσιακού προγράμματος στον κύριο χώρο του Φεστιβάλ το Κτίριο Εσπλανάδα, Πλατεία Νερού, Ολυμπιακός Πόλος Φαλήρου

Satellites=

Το παράλληλο πρόγραμμα Satellite= περιλαμβάνει εκθέσεις και projects σε 20 γκαλερί και αίθουσες τέχνης της Αθήνας, που συμμετέχουν 120 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τη διεθνή φωτογραφική σκηνή, χωρίς απαραίτητα το έργο τους να εντάσσεται στο θεματικό πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης.

Χρήστος Κυβερνήτης.
Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι 09

O θεσμός των Νέων Ελλήνων Φωτογράφων γεννήθηκε και μεγάλωσε πλάι στο Διεθνή Μήνα Φωτογραφίας και αποτελεί, από το 1987 που έγινε η πρώτη ομαδική παρουσίαση νέων Ελλήνων καλλιτεχνών, ένα σημαντικό θεσμό συνάντησης και παρουσίασης νέων καλλιτεχνών με βασική επιδίωξη την ανάδειξή τους και τη γνωριμία του ευρύτερου κοινού με το έργο τους. Απόδειξη της σημασίας που έχει παίξει ο θεσμός αυτός στα φωτογραφικά δρώμενα της χώρας μας, είναι ότι μεγάλος αριθμός φωτογράφων, που σήμερα είναι αναγνωρισμένοι και καταξιωμένοι στο χώρο, πρωτοπαρουσιάστηκαν μέσα από την έκθεση αυτή.

Νέοι φωτογράφοι, στην πλειονότητά τους απόφοιτοι φωτογραφικών σχολών μετρούν τις δυνάμεις τους και το ταλέντο τους. Τα έργα που παρουσιάζονται φέτος έχουν ιδιαίτερο εικαστικό ενδιαφέρον, καθώς ο πλουραλισμός τεχνικών και τεχνοτροπιών και η δροσιά της «νέας» οπτικής συνθέτουν ένα «εικονικό» τοπίο, ένα φωτογραφικό παζλ.

Philippe Ramett.
Photo Folio Review

Η δράση που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας λειτουργεί ως τόπος συνάντησης που προσφέρει την ευκαιρία σε καλλιτέχνες να έρθουν σε επαφή με διακεκριμένες προσωπικότητες από το χώρο της φωτογραφίας και του πολιτισμού γενικότερα (από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες και τις Η.Π.Α.), να παρουσιάσουν το φωτογραφικό τους έργο, αναπτύσσοντας παράλληλα επαφές και περαιτέρω καλλιτεχνικές συνέργειες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Εσπλανάδα: δημιουργία γεφυρών

Ο κεντρικός χώρος της φετινής διοργάνωσης στο Δέλτα Φαλήρου συνιστά μία ευρεία πλατφόρμα καλλιτεχνικής έκφρασης, αφιερωμένη στους φίλους του φωτογραφικού μέσου και του ψηφιακού πολιτισμού. Το κτήριο της Πεζογέφυρας Εσπλανάδας διαμορφώνεται ως μία πολιτιστική υποδομή που επιτρέπει τη δημιουργία γεφυρών και τον αμοιβαίο διάλογο μεταξύ ετερόκλητων στοιχείων και αναζητήσεων έκφρασης, με τη συνύπαρξη ποικίλων καλλιτεχνικών εγχειρημάτων. Είναι ο χώρος σύζευξης και αλληλόδρασης μεταξύ συμβατικών και νέων μέσων παρουσίασης της φωτογραφικής παραγωγής, που παρουσιάζει το έργο 142 καλλιτεχνών μέσα από ένα πρόγραμμα 10 εκθέσεων και 22 προβολών που καλύπτει μία επιφάνεια συνολικού εμβαδού 5.000 τ.μ.

Katarzyna Kludczynska.
Face to Faces

Στο πλαίσιο του κεντρικού εκθεσιακού προγράμματος θα παρουσιαστεί η έκθεση «Face to Faces». Με την ανθρώπινη παρουσία στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, η έκθεση επιχειρεί να απαντήσει καλλιτεχνικά σε ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά με τη νέα ταυτότητα του σύγχρονου ανθρώπου, όπως διαμορφώνεται στο νέο σύστημα κοινωνικών, οικονομικών και πολιτισμικών αξιών. Το αρχικό σώμα της έκθεσης, που έχει ως αφετηρία το Παρίσι και περιοδεύει σ' όλον τον κόσμο σταματά τώρα στην Ελλάδα και εμπλουτίζεται με καλλιτέχνες της χώρας που την φιλοξενεί, όπως σε κάθε σταθμό της πορείας της έως σήμερα.

Ο «διάλογος» που αναπτύσσεται στο πλαίσιο μιας «face to faces διαπολιτισμικής συνομιλίας και συνάντησης», ανάμεσα σε καλλιτέχνες με ποικίλες αισθητικές αναφορές και προσεγγίσεις, έχει ως αποτέλεσμα η έκθεση να αλλάζει συνεχώς ταυτότητα και περιεχόμενο. Οι 17 Έλληνες καλλιτέχνες που συμμετέχουν, κάνουν διαφορετική χρήση του μέσου (φωτογραφία και video), ανοίγουν νέους δρόμους αφήγησης και ανάγνωσης της εικόνας και αντιπροσωπεύουν τις κυριότερες τάσεις στην ιστορία της.

Ilse Frech.
Brave new world

Ο τίτλος της έκθεσης «Brave new world», δανεισμένος από το περίφημο και πάντα επίκαιρο μυθιστόρημα του Χάξλεϊ, ο οποίος προφητεύει ένα ζοφερό αύριο που η πραγματικότητα έμελλε να επιβεβαιώσει, επανεξετάζει βάσει νέων δεδομένων το σύγχρονο «θαυμαστό κόσμο». Mέσα στα όρια του «θαυμαστού καινούργιου κόσμου» ενυπάρχουν πολλαπλοί μικρόκοσμοι που πραγματώνουν συμβολικά την «ανάποδη» πλευρά του σύγχρονου κόσμου. Συμβαδίζει ουσιαστικά προς την ανθρώπινη προδιάθεση.

Και μάλιστα εμφορείται από ζωτικής σημασίας κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, την οικονομική και πνευματική κρίση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, την οικολογική καταστροφή, το γενικό αίσθημα απομόνωσης και αβεβαιότητας και την αδυναμία του πολιτικού συστήματος να συμβάλλει ενεργά στην ανατροπή της κατάρρευσης του κόσμου.

Οι φωτογράφοι προσεγγίζουν με διάθεση κριτική και ενίοτε ευθέως σαρκαστική, προσωπικές, τοπικές και οικουμενικές ανησυχίες, που διαθέτουν πλούσια κοινωνικά και πολιτικά συμφραζόμενα. Οι φωτογραφίες δεν προσφέρονται για ρεμβασμό, αλλά σχολιάζουν, υπαινίσσονται ή απλά καταγράφουν τη διαυγή και άμεση φωτογραφική απεικόνιση μίας εποχής στερημένης από ισχυρές προτάσεις και προοπτικές.

Charles Weber.
2009, 28 Σπουδαστές της Α.Σ.Κ.Τ.

Η ομαδική έκθεση «2009» των 28 καλλιτεχνών-σπουδαστών της Α.Σ.Κ.Τ., αποτελεί μέρος της έκθεσης του κατ' επιλογή εργαστηριακού μαθήματος φωτογραφίας του ακαδημαϊκού έτους 2008-2009. Οι συμμετέχοντες σπουδάζουν στα εργαστήρια ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής της σχολής. Όταν κάποιος συνθέτει με τη φωτογραφία, βρίσκει, ψάχνει, τριγυρνά, σ' έναν ευρύτερο υλικό και πνευματικό χώρο: συνδέεται με την ιστορία της, την ιδέα, το τυχαίο, την εφεύρεση, την ανακάλυψη και το απρόσμενο. Προσπαθεί να αποκαλύψει, να κατανοήσει τον εαυτό του, τον κόσμο γύρω του και τον ορισμό της τέχνης, που δίνει η δουλειά του. Οι συσχετισμοί των διαφορετικών προσεγγίσεων επιδιώκουν να ανοίξουν έναν περίπατο ελευθερίας ανάμεσα σε πολλαπλές ετερόκλητες εικόνες, ώστε να δημιουργηθούν γόνιμες υποθέσεις και μας καλούν να γίνουμε οι θεατές της υπέρβασης και της ανάδειξης των εμποδίων που περικλείονται σε κάθε νέο ξεκίνημα.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Πέρα από τις εκθέσεις και τις προβολές το πρόγραμμα πλαισιώνεται από μία σειρά ενεργειών που περιλαμβάνουν κύκλο διαλέξεων, την έκθεση των βραβευμένων φωτογραφιών της προφεστιβαλικής διοργάνωσης του Athens Photo Inspiration 09, τη λειτουργία πωλητηρίου φωτογραφικών βιβλίων, εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και οικογένειες, πρόγραμμα εθελοντισμού και ειδικές ξεναγήσεις.

ΤΑΤΙΑΝΑ ΡΟΚΟΥ

Πηγή:
http://www.naftemporiki.gr/t+z/story.asp?id=1734582


Δεν υπάρχουν σχόλια: