Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Με ταχύτατο ρυθμό λιώνουν τα χιόνια του Κιλιμάντζαρου


Με ολοένα και ταχύτερο ρυθμό λιώνουν τα χιόνια του Κιλιμάντζαρου στην Τανζανία, με αποτέλεσμα, όπως εκτιμούν επιστήμονες, στα επόμενα είκοσι χρόνια να αποτελούν πιθανότατα παρελθόν.

Σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών παλαιο- κλιματολόγων, η οποία δημοσιεύεται σήμερα, περίπου το 85% του στρώματος του πάγου που κάλυπτε το υψηλότερο βουνό της Αφρικής το 1912 έχει εξαφανιστεί εντελώς από το 2007, ενώ το 26% του πάγου που βρισκόταν στο Κιλιμάντζαρο το 2000 εξατμίστηκε επτά χρόνια αργότερα.

Όπως αναφέρεται, κυριότερη αιτία αυτού του φαινομένου είναι πιθανότατα η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, η οποία προκαλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή.

«Αυτή η έρευνα είναι η πρώτη που υπολογίζει τον όγκο του πάγου που έχει χαθεί από τους πάγους του Κιλιμάντζαρου από το 2000», αναφέρει η Λόνι Τόμσον, καθηγήτρια των επιστημών της Γης στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο και μία από τις συγγραφείς της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.



«Αν συγκρίνουμε το ποσοστό του όγκου του πάγου που έχει χαθεί από το 2000 με αυτό της επιφάνειας του που έχει χαθεί, θα δούμε ότι είναι περίπου ίδια», δήλωσε η κ. Τόμσον.

«Ενώ η μείωση των παγετώνων του Κιλιμάντζαρο από το ένα έτος στο άλλο αποκαλύφθηκε κυρίως από τη μείωση της επιφάνειάς τους, η μείωση του πάχους του πάγου είναι εξίσου δραματική και ανησυχητική», πρόσθεσε η ίδια.

Οι πάγοι του Κιλιμάντζαρου στα βόρεια και στα νότια έχουν μειωθεί κατά 1,9 μέτρο και κατά 5,1 μέτρα αντιστοίχως από το 2000 έως το 2007. Η έρευνα των Αμερικανών δείχνει μάλιστα ότι το παγόβουνο Furtwangler, που βρίσκεται κοντά στο όρος Κίμπο και έχει χάσει το 50% του όγκου του από το 2000 έως το 2009 θα εξαφανιστεί.



Η Λόνι Τόμσον και η ερευνητική ομάδα της είχε συγκεντρώσει έξι δείγματα (στήλες πάγου) από τον παγετώνα του Κιλιμάντζαρου από το 2000 και δύο χρόνια μετά δημοσίευσαν τα αποτελέσματα των ερευνών τους, που αποτελούν τη βάση της σύγκρισης των σημερινών μετρήσεων.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η ταχεία τήξη των παγετώνων του Κιλιμάντζαρου, δείχνει αυτό που θα συμβεί στο μέλλον στο όρος Κένυα, στα βουνά της Ουγκάντα, στις Άνδεις και στα Ιμαλάια.

Σύμφωνα με την έρευνα των Αμερικανών, η σταδιακή εξαφάνιση των παγετώνων των βουνών μπορεί να επηρεάσει σοβαρά εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και των κατοίκων πολλών φτωχών χωρών, οι οποίοι εξαρτώνται από τις καλλιέργειές τους και το πόσιμο νερό.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ Γαλλ. Πρακτορείο

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1736242


ΤΟ ΚΙΛΙΜΑΝΤΖΑΡΟ


Το Κιλιμάντζαρο (Kilimanjaro ή Kilima-Ndjaro) είναι το υψηλότερο βουνό της Αφρικής με ύψος 5,895 μέτρα. Βρίσκεται στην Βορειοδυτική Τανζανία και πολύ κοντά στον Ισημερινό. Αποτελεί μεμονωμένο ηφαιστειωγενή ορεινό όγκο με δύο κορυφές από τις οποίες η κορυφή Κίμπο (6010 μ.) είναι η υψηλότερη της Αφρικής, που συνδέεται με αυχένα με τη δεύτερη τη Μαβένσι (5.355 μ.). Η Κίμπο είναι κρατήρας ηφαιστείου που βαίνει σε οριστική σβέση, η δε Μοβένσι είναι επίσης κρατήρας σβησμένου ηφαιστείου, άλλοτε ψηλότερη που έχασε μέρος του ύψους της από διάβρωση. Και οι δύο αυτές κορυφές καλύπτονται από παγετώνες, που είναι και οι μοναδικοί περί τον Ισημερινό.



Ο παγετώνας της κορυφής Κίμπο κατεβαίνει μέχρι τα 4.900 μέτρα. Οι χαμηλότερες ζώνες του όρους από ύψος 3000 μέχρι 2000 μέτρα καλύπτονται από παρθένα δάση, ενώ οι ακόμη χαμηλότερες σχηματίζουν εξαιρετικές εκτάσεις καλλιέργειας.

Το Κιλιμάντζαρο ως μεμονωμένο επιβλητικό ορεινό κώνο αντίκρισαν πρώτοι οι Ευρωπαίοι ιεραπόστολοι Ρέμπαν και Κράπφ το 1848. Ακολούθησαν από τότε πολλές αποστολές για την αναγνώριση και εξερεύνησή του. Νεότερες αποστολές διαπίστωσαν πως οι παγετώνες του Κιλιμάντζαρου, από τους οποίους τροφοδοτούνται πολλοί ποταμοί της ανατολικής Αφρικής, ακόμη και αυτός ο Νείλος συνεχώς μειώνονται.

Πηγή: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: