Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

"ΝΙΝΑΝΑΓΙΑ" : Ντάνι Κέη - Νανά Μούσχουρη - Χάρυ Μπελαφόντε




Στις 15 Σεπτεμβρίου 1965 η Νανά Μούσχουρη εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην αμερικανική τηλεόραση με τον Χάρι Μπελαφόντε στην εκπομπή ενός σπουδαίου παλιού ηθοποιού και παρουσιαστή του Danny Kaye. Στην παράσταση η Μούσχουρι τραγούδησε το "Τελάλιμα" ακολουθούμενο από το "Ώπα νι να νάι" συνοδευόμενη από τον Harry Belafonte και τον Danny Kaye.
Από την εκπομπή αυτή βλέπετε το παρακάτω διασκεδαστικό στιγμιότυπο που μας δίνει την ευκαιρία να μιλήσουμε για τους τρεις μεγάλους καλλιτέχνες. Το βιντεάκι μου το είχε στείλει ένας καλός φίλος του blog ο Μίλτος Γεωργίου







Λίγα λόγια για τους πρωταγωνιστές αυτού του video :


Danny Kaye

Το κανονικό του όνομα ήταν David Daniel Kaminsky και γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 1911 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκη στις ΗΠΑ. Πέθανε από στις 3 Μαρτίου 1987 (ηλικίας 76 ετών) Λος Άντζελες , Καλιφόρνια , ΗΠΑ απο καρδιακή ανεπάρκεια που προκλήθηκε από την ηπατίτιδα C και εσωτερική αιμορραγία
Ο Danny Kaye  ήταν Αμερικανός (ουκρανικής καταγωγής)  ηθοποιός, τραγουδιστής, χορευτής, κωμικός και μουσικός. Οι εμφανίσεις του χαρακτηρίζονταν από φυσικότητα ηθοποιίας, ιδιοσυγκρασιακές παντομίμες και ταλέντο τραγουδιστή που έβγαζε στον θεατή γρήγορο και αυθόρμητο γέλιο.


Ο Kaye πρωταγωνίστησε σε 17 ταινίες, ΜΕ πλέον αξιομνημόνευτες τις: Wonder Man (1945), Το παιδί από το Μπρούκλιν (1946), Η μυστική ζωή του Walter Mitty (1947), ο Γενικός Επιθεωρητής (1949), Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (1952), White Christmas (1954), και The Court Jester (1956).
Οι ταινίες του ήταν δημοφιλείς, και ειδικά ο ιδιαίτερος τρόπος εκτέλεσης των τραγουδιών σε στυλ όπερας με πλέον αγαπημένα τα : " Inchworm " και "The Ugly Duckling".
Ήταν ο πρώτος πρεσβευτής της UNICEF το 1954 και έλαβε το παράσημο της Γαλλική Λεγεώνα της Τιμής το 1986 για τα χρόνια της δουλειάς του με την οργάνωση αυτή.


Νανά Μούσχουρη

Γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1934 στα Χανιά. Η οικογένεια της Μούσχουρη ζούσε στα Χανιά, όπου ο πατέρας της, Κωνσταντίνος, εργαζόταν ως μηχανικός προβολής ταινιών σε έναν τοπικό κινηματογράφο. Η μητέρα της, Αλίκη Κατσαρού, γεννήθηκε στο Κέντρωμα των Σινιών της Κέρκυρας και εργαζόταν επίσης στον ίδιο κινηματογράφο. Όταν η Νάνα ήταν τριών χρονών, μετακόμισαν από τα Χανιά στην Αθήνα. Τα χρόνια ήταν δύσκολα και η οικογένεια της δούλευε πολύ σκληρά για να πάνε η Νάνα και η μεγαλύτερη αδελφή της, η Τζένη, η οποία διέθετε επίσης θεσπέσια φωνή, στο Ωδείο Αθηνών. Η Νάνα δεν άργησε να δείξει το μουσικό της ταλέντο. Με τη συμμετοχή της στο Α' Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού το 1959 απέσπασε δύο βραβεία, το πρώτο βραβείο με το τραγούδι «Κάπου υπάρχει η αγάπη μου» του Μάνου Χατζιδάκι και το δεύτερο βραβείο με το τραγούδι «Ξέρω κάποιο αστέρι» του Μίμη Πλέσσα, με το Τρίο καντσόνε.
Από το 1960 ζει εκτός Ελλάδος στο Παρίσι και τελευταία στην Ελβετία.
Στο διεθνές μουσικο-καλλιτεχνικό στερέωμα έγινε γνωστή με την  αγγλική προσαρμογή του τραγουδιού του Μάνου Χατζιδάκι «Σαν σφυρίξεις τρεις φορές. Το τραγούδι "The White Rose of Athens", που καταγράφηκε πρώτα στα γερμανικά ως "Weiße Rosen aus Athen" έκανε κατά την πρώτη του εγγραφή πωλήσειε πάνω από ένα εκατομμύριο αντιτύπων.

Αργότερα το 1963, εκπροσώπησε το Λουξεμβούργο στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision με το τραγούδι " À force de prier ". Η φιλία της με τον συνθέτη Michel Legrand την οδήγησε στην εκτέλεση του θεματικού τραγουδιού της ταινίας του «The Umbrellas of Cherbourg». Από το 1968 έως το 1976, το BBC φιλοξένησε τη Νάνα Μούσχουρη με δική της τηλεοπτική εκπομπή παραγωγής του.. Η δημοτικότητά της ως πολύγλωσσης τηλεοπτική προσωπικότητα και η ξεχωριστή εικόνα της, λόγω των τότε ασυνήθιστων μαύρα γυαλιών της, μετέτρεψε την Μούσχουρη σε ένα διεθνές αστέρι..
Το τραγούδι της " Je Chante avec toi Liberté ", που ηχογραφήθηκε το 1981, είναι ίσως η μεγαλύτερη επιτυχία της μέχρι σήμερα, καθώς παρουσιάστηκε σε τουλάχιστον πέντε γλώσσες. Αγγλικά: "Song for Liberty", Γερνανικά: "Lied der Freiheit", Ισπανικά: ‘’Libertad‘’ και Πορτογαλικά: "Liberdade".

Επίσης το Only Love ", ένα τραγούδι που ηχογραφήθηκε το 1985, κέρδισε παγκόσμια δημοτικότητα μαζί με τις άλλες εκδόσεις του: Γαλλικά: "L'Amour en Héritage", Ιταλικά: "Come un'eredità", Ισπανικά: "La dicha del amor" , και Γερμανικά: "Aber die Liebe bleibt".
Κατά τη διάρκεια της μουσικής καριέρας της έχει κυκλοφορήσει πάνω από 200 άλμπουμ και singles σε 10 διαφορετικές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής , Γαλλικά , Αγγλικά ,Γερμανικά , Ολλανδικά , Ιταλικά , Πορτογαλικά , Ισπανικά , Εβραϊκά , Ουαλικά , Κινέζικα κινεζικά και Κορσικά. Επίσης έχει εμφανιστεί στις πιο διάσημες αίθουσες συναυλιών του κόσμου, όπως στο Royal Albert Hall (Λονδίνο), στο Ολυμπία (Παρίσι), στο Carnegie Hall και Avery Fisher Hall στο Lincoln Centre (Νέα Υόρκη), στην Όπερα στο Σίδνεϊ και στο Ηρώδειο στην Αθήνα.
Η Μούσχουρη έγινε πρεσβευτής καλής θελήσεως της UNICEF το 1993 και εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως Ελληνίδα ευρωβουλευτής από το 1994 έως το 1999 με την Νέα Δημοκρατία
Το 2015 της απονεμήθηκε το βραβείο Echo Music για εξαιρετικά επιτεύγματα από τη γερμανική μουσική ένωση Deutsche Phono-Akademie
Η Nana Mouskouri τιμήθηκε με το Chevalier des Arts et des Lettres (1986) και τη Γαλλική Légion d'Honneur (1997). Επίσης επανειλημένα τιμήθηκε από την UNICEF για την αφοσίωση της στα παιδιά του κόσμου και στην Οργάνωση. Έχει τιμηθεί επίσης με το Χρυσό Μετάλειο των Αθηνών και με άλλα βραβεία από διάφορες χώρες




Harry Belafonte

Γεννημένος   Harold George Bellanfanti Jr. 1 Μαρτίου 1927 (ηλικία 90 ετών) Harlem , Νέα Υόρκη , Νέα Υόρκη , ΗΠΑ
Ο Harry Belafonte γεννήθηκε την 1η Μαρτίου 1927. Είναι Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός, ηθοποιός και κοινωνικός ακτιβιστής. Υπήρξε ένας από του πιο επιτυχημένους τζαμαϊκανο-αμερικανικούς ποπ σταρ στην μουσική ιστορία, και ονομάστηκε "Βασιλιάς της Καλυψώ" για το δημοφιλές αυτό μουσικό στυλ της Καραϊβικής πού έλκει την καταγωγή του από το Τρινιδάδ και Τομπάγκο και έχει αποκτήσει διεθνές ακροατήριο από τη δεκαετία του 1950. Το πρωτοποριακό του άλμπουμ Calypso (1956) είναι το πρώτο που πωλεί ένα εκατομμύριο LP από έναν μόνο καλλιτέχνη. Ο Belafonte είναι ίσως περισσότερο γνωστός για το τραγούδι "The Banana Boat Song", και για τους στίχους του. 


Έχει ηχογραφήσει πολλά είδη μουσικής  συμπεριλαμβανομένων blues, folk, gospel, show tunes. Έχει επίσης πρωταγωνιστήσει σε αρκετές ταινίες, κυρίως μουσικές όπως Carmen Jones (1954) του Otto Preminger, στο Island in the Sun (1957) και στo Odds Against Tomorrow (1959 του Robert Wise.
Ο ακτιβιστής Belafonte ήταν ο πρώτος υποστηρικτής του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων στη δεκαετία του 1950 και του 1960 και ένας από τους εμπίστους του Martin Luther King Jr. Καθ 'όλη τη διάρκεια της καριέρας του, έχει υποστηρίξει πολιτικά και ανθρωπιστικά κινήματα, όπως το κίνημα κατά του απαρτχάιντ στις ΗΠΑ για την Αφρική . Από το 1987 υπήρξε Πρέσβυς Καλής Θέλησης της UNICEF . Τα τελευταία χρόνια, υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός στις διοικήσεις  τόσο του George W. Bush όσο και του Προέδρου Barack Obama . Ο Χάρι Μπελαμόντε είναι τώρα ο αμερικανός πρεσβευτής της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών για θέματα δικαιοσύνης ανηλίκων.
Ο Belafonte έχει κερδίσει τρία βραβεία Grammy , μεταξύ των οποίων ένα βραβείο Lifetime Achievement Grammy , ένα βραβείο Emmy και ένα βραβείο Tony. Το 1989, τιμήθηκε από το Kennedy Center . Έλαβε το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών των ΗΠΑ το 1994. Το 2014 έλαβε το Ανθρωπιστικό Βραβείο Ζαν Χέρσχολτ. Τον Μάρτιο του 2014, του απονεμήθηκε τιμητικό διδακτορικό από το Berklee College of Music στη Βοστώνη.




Ευχαριστώ Μίλτο

Δεν υπάρχουν σχόλια: