Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Πώς να... φρεσκάρετε τα φθαρμένα CD/DVD σας

Πώς να... φρεσκάρετε τα φθαρμένα CD/DVD σας

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να διαπιστώσετε εάν το πρόβλημα οφείλεται σε βρωμιά. Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό και λίγο απορρυπαντικό πιάτων ή καθαρό οινόπνευμα και τρίψτε πολύ απαλά τον δίσκο με μαλακό ύφασμα που δεν αφήνει χνούδι.

Στη συνέχεια αφήστε το CD/DVD να στεγνώσει μόνο του και δοκιμάστε εάν λειτουργεί. Σε περίπτωση που το πρόβλημα επιμένει, κοιτάξτε προσεκτικά την επιφάνεια του δίσκου για τυχόν γδαρσίματα. 

Κρατήστε το CD/DVD για περίπου 20 δευτερόλεπτα σε απόσταση 10 εκατοστών από μια αναμμένη λάμπα 60W. Προσοχή να μην ξεπεράσετε αυτό το χρονικό όριο, γιατί μπορεί να λιώσει ο δίσκος.

Τοποθετήστε τον δίσκο αμέσως, όσο είναι ζεστός, στο CD/DVD player και πατήστε το play. Εάν και πάλι δεν έχετε αποτέλεσμα, απλώστε μια μικρή ποσότητα βαζελίνης ή κεριού για γυάλισμα αυτοκινήτων στην επιφάνεια του δίσκου χρησιμοποιώντας μαλακό ύφασμα. 

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι μπορούν να πετύχουν το ίδιο αποτέλεσμα με το εσωτερικό της φλούδας από μπανάνα. Προσοχή, τρίβετε απαλά από την τρύπα στο κέντρο προς τις άκρες. Απομακρύνετε το περιττό κερί ή βαζελίνη -εάν δοκιμάσετε το κόλπο με την μπανάνα, ξεπλύνετε με νερό και καθαρίστε τον δίσκο με απορρυπαντικό για τζάμια- και δοκιμάστε εάν παίζει. 

Εάν πετύχατε τον στόχο σας, αντιγράψτε αμέσως το CD/DVD, γιατί η λύση αυτή είναι προσωρινή.
Τέλος, μπορείτε να καταφύγετε στο γυαλιστικό μετάλλων ή τη λευκή οδοντόπαστα. Απλώστε το γυαλιστικό με τις ίδιες κινήσεις όπως το κερί και αγγίξτε μόνο τα γδαρμένα σημεία. Σκουπίστε ότι περισσεύει, αφήστε να στεγνώσει και δοκιμάστε ξανά στο CD/DVD player.

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11429&subid=2&pubid=29510948

Δεν υπάρχουν σχόλια: