Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

ΕΜΠΡΟΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΒΙΚΕΛΑΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ









Στην ηλεκτρονική διεύθυνση

Υπογράφουμε για τη στήριξη της Βικελαίας :
 




Συνεχής είναι η ανταπόκριση του κόσμου, ιδιαίτερα πανεπιστημιακών, πνευματικών ανθρώπων, λογοτεχνών από την Ελλάδα και όχι μόνο, στο κάλεσμα της κίνησης Πολίτες για τη Βικελαία.

Η συλλογή υπογραφών για τη θεσμική και κτιριακή αποκατάσταση της Βικελαίας συνεχίζεται, τόσο χειρόγραφα όσο και διαδικτυακά

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΤΗΡΙΑΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΒΙΚΕΛΑΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ



Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου αποτελεί, αλλά μπορεί και στο μέλλον ν’ αποτελέσει, μαζί με άλλους φορείς γνώσης και πολιτισμού του Ηρακλείου -Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, Ι.Τ.Ε., Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου- την πολιτισμική αιχμή του Ηρακλείου, τον οργανισμό αυτό που θα συνδράμει στην αλλαγή της φυσιογνωμίας της πόλης μας, στην διαμόρφωση ενός νέου κλίματος δημιουργίας, στην αποκατάσταση της ιστορικής φήμης του Ηρακλείου.

Τα τελευταία 20 χρόνια που πραγματικά λειτούργησε ανέπτυξε πρωτοβουλίες που την μετέτρεψαν από απλή βιβλιοθήκη-αναγνωστήριο σε κυψέλη πολιτιστικών πρωτοβουλιών: εκδόσεις, εκδηλώσεις, εκθέσεις μεγάλης σημασίας, συγκέντρωση-επεξεργασία και έρευνα αρχειακού υλικού. Όλη αυτή η εργασία τόνωσε τη φήμη της, αλλά και δημιούργησε νέες ανάγκες και απαιτήσεις για την ομαλή κι απρόσκοπτη ανάπτυξη της.

Αισθάνεται κανείς γραφικός, όταν αναγκάζεται να επανέρχεται στα αυτονόητα, να επαναλαμβάνει απλές κι αδιαμφισβήτητες αλήθειες. Από την έναρξη των εργασιών στο κτήριο Αχτάρικα, όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας ζητούν από την δημοτική αρχή να ξεκαθαρίσει το θέμα της προοπτικής της Β.Β., να δηλώσει τις προθέσεις της για το μέλλον του ανεκτίμητα σημαντικού αυτού «περιουσιακού» στοιχείου της πόλης μας. Αυτή αρνείται να το κάνει. Αντί για επίσημες δεσμεύσεις, για αποφάσεις που θα τελειώνουν το θέμα, αρκείται σε νεφελώδεις τοποθετήσεις και δηλώσεις-πυροτεχνήματα. Φυσικά, ούτε λόγος για απόδοση του συνόλου του κτηρίου στη Βικελαία.

Το ισόγειο πρέπει να δοθεί σε εμπορική εκμετάλλευση. Ρωτάμε γιατί; Ένα είναι το επιχείρημα: Πρέπει να χρησιμοποιηθεί το μίσθωμα των καταστημάτων του ισογείου για να εξοικονομηθούν πόροι για την λειτουργία της Β.Β. Αλήθεια, τι μίσθωμα θα είναι αυτό, που μπορεί να συνδράμει αποφασιστικά στην απόσβεση ενός τέτοιου κόστους; Πόσο απογυμνωμένη από δράσεις και προγράμματα οραματίζονται την Β.Β., ώστε να μπορεί να συντηρηθεί από τα ενοίκια τριών καταστημάτων; Γιατί πρέπει ο Δήμος να επιζητεί έσοδα ακόμα κι από αυτό το έργο; Όταν κατασκευάζουμε σχολεία, μουσεία ή βιβλιοθήκες, πώς υπολογίζουμε ότι θ’ αποσβεστεί το κόστος τους;

Σε μιαν εποχή που η αγορά θεωρείται το ανώτερο ιδανικό, που κάθε πολιτιστική δράση χλευάζεται σαν αντιπαραγωγική, θα περίμενε κανείς πως η Δημοτική Αρχή, εκλεγμένη των πολιτών και θεσμός που βρίσκεται δίπλα τους, θα επεδείκνυε περισσότερη ευαισθησία στις ανάγκες τους, αλλά και θα προσπαθούσε να λειτουργήσει σαν ανάχωμα στην επέλαση της λογικής, ότι χρήσιμο είναι μόνο ότι αποδίδει οικονομικά και μάλιστα άμεσα.

Απευθυνόμαστε σ’ όλους τους δημότες που αισθάνονται ότι υπάρχει μια κοινή ζωή, ένας κοινός χώρος, στον οποίο χωράμε όλοι, και η αγορά και ο πολιτισμός – και η δράση και η γνώση. Σ’ όλους που, ακόμα, πιστεύουν πως η γνώση και η μόρφωση είναι παράγοντες ανάπτυξης και πλούτου. Σ’ όλους που ενδιαφέρονται να εξασφαλίσουν ένα περιβάλλον πολιτισμού και αξιοπρέπειας για τα παιδιά τους.

Ζητάμε:

1. Η Β.Β. να ξαναγίνει αυτό που ήταν. Να ενισχυθούν και να επεκταθούν οι δράσεις της Β.Β. με την αξιοποίηση και ανάδειξη όλου του υλικού που διαθέτει.

2. Να οριστούν άμεσα πολιτικός υπεύθυνος και επιτροπή εποπτείας, με τη συμμετοχή και της Βικελαίας. Να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την εκλογή και τον διορισμό εφόρου.

3. Να μεταφερθούν τα αρχεία που βρίσκονται αποθηκευμένα σε συνθήκες σήψης σε χώρους που μπορούν να εγγυηθούν την προβολή και αξιοποίηση τους. Διαφορετικά να μεταστεγαστεί το δημοτολόγιο και να αναπτυχθούν σ’ όλο το κτίριο τα βιβλία και οι εφημερίδες, μέχρι να μεταφερθούν στα ανακαινισμένα Αχτάρικα.

4. Να απεμπλακεί η λειτουργία της από τις υπόλοιπες δραστηριότητες του Δήμου.-Να συγκροτηθεί δημοτικός φορέας για τη Βιβλιοθήκη, με ξεχωριστό Δ.Σ., έφορο και υπηρεσία, ώστε να σταματήσει να είναι απλώς ένα τμήμα του δήμου.

5. Όλο το κτήριο Αχτάρικα να δοθεί στη Β.Β. Όλες οι δραστηριότητες της να συγκεντρωθούν σε αυτό το κτίριο, χωρίς να εμπλέκονται άλλες χρήσεις του.

6. Ενίσχυση της υπηρεσίας με προσωπικό και ένταξή της σε προγράμματα για την ψηφιοποίηση των θησαυρών της.

7. Να υπάρξει χρονική δέσμευση για την ταχεία αποπεράτωση του έργου.

Για όλα τα παραπάνω, ζητάμε την συστράτευση όλων των συμπολιτών μας. Στόχος μας είναι να υπάρξουν αποφάσεις οργάνων που θα δεσμεύουν την δημοτική αρχή.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΚΕΛΑΙΑ.

Θησαυροί στα σκουπίδια

thumb
Από τη Σίσσυ Παπαδάκη

Σε μεγάλο κίνδυνο βρίσκεται η σπουδαία Βικελαία Βιβλιοθήκη στο Ηράκλειο της Κρήτης. Τα βιβλία του Βικέλα, του Σεφέρη, της Έλλης Αλεξίου θα γίνουν μεζέδες για ποντίκια; Θα συνεχίσουν για πολύ έντυπα από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα να χρησιμεύουν για να απορροφούν την υγρασία και τη σκόνη υπογείων και γενικώς ακατάλληλων κτιρίων; Θα μεταφερθούν οι θησαυροί της σε ένα κτίριο κατάλληλο να τους προστατεύσει και να συμβάλλει στην αξιοποίηση τους; Ή, όταν παραδοθεί ανακαινισμένη, με καθυστέρηση χρόνων, η παλιά στέγη της βιβλιοθήκης στα Αχτάρικα, ντοκουμέντα οκτώ αιώνων θα στριμωχθούν για να χωρέσουν τραπεζοκαθίσματα καφενείων και μπαρ;

Η Βικελαία δεν είναι μια οποιαδήποτε βιβλιοθήκη. Διαθέτει εκατομμύρια χειρόγραφα που μαρτυρούν την ιστορία της Κρήτης από το 1272 ως σήμερα. Ανάμεσα τους τα αρχεία των κατακτητών του νησιού, των Ενετών των Τούρκων, των Γερμανών, τα αρχεία των κρητικών επαναστάσεων, πρακτικά της Δημογεροντίας και της Βουλής. Επίσης φυλάσσει σπάνιες γκραβούρες, πίνακες, φωτογραφίες, παλαίτυπα από τον 15ο αιώνα, 250.000 βιβλία, 500 τίτλους περιοδικών, 1.650 ώρες σπάνιου οπτικοακουστικού υλικού. Πραγματοποιεί πολύ υψηλού επιπέδου εκδόσεις, εκδίδει το περιοδικό «Παλίμψηστο», είναι σημείο αναφοράς για τους σύγχρονους φιλολόγους και ιστορικούς και ταυτόχρονα ο χώρος που οι μαθητές και φοιτητές της πόλης μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ένα πολύ σημαντικό ποσοστό της σύγχρονης εκδοτικής παραγωγής.

Μπάτε σκύλοι αλέστε

Το παραδοσιακό κτίριο στο κέντρο του Ηρακλείου με το οποίο είχε ταυτισθεί η Βικελαία έχει υποστεί πολλές φθορές και κρίθηκε επικίνδυνο. Γιαυτό και αποφασίσθηκε η ανακατασκευή του και η διαμόρφωση του σε ένα χώρο κατάλληλο να στεγάσει μια σύγχρονη βιβλιοθήκη. Η Βικελαία μετακόμισε προσωρινά σε τρία άλλα κτίρια που νοικιάστηκαν για το σκοπό αυτό. Η προσωρινή αυτή κατάσταση όμως έχει ήδη κρατήσει έξη χρόνια. Αιτία καθυστερήσεις σαν αυτές που παρατηρούνται σε όλες τις οικοδομές, αρχαία που ανακαλύφθηκαν κάτω από το κτίριο, αλλά και «οικονομικά προβλήματα» γενικώς. Ευτυχώς στο διάστημα αυτό η βιβλιοθήκη δεν έκλεισε όπως συνέβη με το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες των υπαλλήλων τα αρχεία τοποθετήθηκαν σε ράφια και είναι προσβάσιμα, η δανειστική βιβλιοθήκη επίσης σε έναν χώρο όπου  οργανώνονται και επισκέψεις σχολείων. Αλλά στον όροφο όπου ένας μελετητής θα μπορούσε να εντρυφίσει στα πολύτιμα ντοκουμέντα στριμώχνονται ο υπεύθυνος των αρχείων, μηχανήματα και κούτες με πιο πρόσφατα αποκτήματα. Στον κάτω όροφο δεν υπάρχει ούτε καν μια πόρτα ανάμεσα στο κλιματοστάσιο και στο χώρο όπου βρίσκονται οι άλλες συλλογές, μόνο ένα παραβάν που ο επισκέπτης το μετακινεί λίγο, μπαίνει μέσα και κάνει ό,τι θέλει. Το κτίριο της δανειστικής βιβλιοθήκης ζεσταίνεται με λίγα ηλεκτρικά σώματα που, βεβαίως, δεν προστατεύουν τους τόμους από την υγρασία των παλιών του τοίχων.  Το τρίτο κτίριο που νοικιάσθηκε είναι ένα υπόγειο εκτεθειμένο ακόμα και στα τρωκτικά και δεν επιτρέπει καμια πρόσβαση στο περιεχομενό του, τα έντυπα και τις κούτες με τους τόμους των βιβλιοθηκών λογοτεχνών και άλλων δωρητών.

Οι φάκες που φιλότιμοι υπάλληλοι του δήμου Ηρακλείου Κρήτης αγόρασαν για να προστατεύσουν τις 300.000 εφημερίδες οι οποίες βρίσκονται εκεί, ήταν η αφορμή για να καταγγελθεί η αδιαφορία που επιδεικνύει ο δήμαρχος Γιάννης. Κουράκης για αυτόν τον πολιτιστικό θησαυρό. Εξαιτίας του θορύβου που προκλήθηκε, ο δήμαρχος, για μια ακόμα φορά, επικαλέσθηκε οικονομικά προβλήματα, αλλά υποσχέθηκε πως η Βικελαία θα μπορέσει να μεταφερθεί στο ανακαινισμένο κτίριό της σε 1,5 χρόνο. Μετά από νέα δημοσιεύματα, κυρίως της ηρακλειώτικης εφημερίδας «Πατρίς», η οποία πρωτοστατεί στον αγώνα για τη διάσωση της Βικελαίας, και την ευαισθητοποίηση μεμονωμένων δημοτικών συμβούλων και βουλευτών, αναγκάσθηκε, πριν από λίγες μέρες, να αγοράσει ράφια ώστε, τουλάχιστον, οι παλιές εφημερίδες να μη σέρνονται στο πάτωμα του υπογείου.

Καφετέριες αντί για αίθουσες 

Ταυτόχρονα, όμως, αποκαλύφθηκε πως στα σχέδια του ανακαινισμένου κτιρίου στα Αχτάρικα προβλέπονται καταστήματα, μπαρ και καφετέριες, που θα συστεγάζονται με τη Βικελαία στους τρεις από τους πέντε ορόφους! Τα αρχεία θα πρέπει πάλι να ξαναστριμωχθούν. Αρκετά έντυπα θα χρειασθεί να ξαναμπουν στο υπόγειο, το οποίο δεν θα έχει καν τσιμεντένιους τοίχους αφού εκεί αποκαλύφθηκε με τις εργασίες τμήμα του παλιού τείχους της πόλης και θα πρέπει να μείνει ανοιχτό και ανέπαφο. Και όλα αυτά ενώ τα αποκτήματα της βιβλιοθήκης έχουν αυξηθεί και αυξάνονται συνεχώς. Όλα αυτά δείχνουν την αδιαφορία, αλλά και την άγνοια, της δημοτικής αρχής για την ιστορία της πόλης. Η αδιαφορία φαίνεται περίτρανα από το γεγονός πως η Βικελαία παραμένει μια απλή υπηρεσία του δήμου, από το ότι δεν έχει ορισθεί πολιτικός υπεύθυνος και επιτροπή εποπτείας της, από το ότι δεν αναζητούνται τρόποι ενίσχυσής της, από το ότι έχουν απομείνει σήμερα μόλις 12 από τους  από τους 36 υπαλλήλους της εποχής του εμπνευσμένου εφόρου της Νίκου Γιανναδάκη.

Βεβαίως για όλα αυτά απαιτούνται χρήματα. Μπορούν να βρεθούν όμως λύσεις, σαν αυτές π.χ. του βρήκε η Δημοτική Βιβλιοθήκη Βέροιας και κατάφερε να αποκτήσει πανευρωπαϊκό κύρος. Μπορούν να αναζητηθούν χρήματα από την Ε.Ε., σαν αυτά που δόθηκαν προθυμότατα παλαιότερα μόλις διαπιστώθηκε η σπάνια αξία της Βικελαίας, αλλά και από ιδιώτες χορηγούς. Ο νόμος για τον «Καλλικράτη», επίσης, δίνει τη δυνατότητα να εμπλακεί και η Περιφέρεια στο έργο αυτό.Ακόμα, όπως τονίζουν πολλοί, μπορούν να εξοικονομηθούν χρήματα από το ποσό που θα στοιχίσει το τεράστιο Πολιτιστικό Κέντρο που κτίζει ο κ.Κουράκης. Θα είναι άλλωστε γελοίο να οργανώνονται εκεί π.χ. συζητήσεις για την Κρητική Αναγέννηση ενώ οι μελετητές δε θα έχουν πρόσβαση στα ντοκουμέντα που μαρτυρούν γιαυτή ή να ακούγεται μελοποιημένος Σεφέρης όταν η προσφορά του ίδιου του νομπελίστα στο δήμο, η βιβλιοθήκη του, αντιμετωπίζεται τόσο απαξιωτικά.
 
(ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ “Π” ΣΤΙΣ 31-03-11)

ΠΗΓΕΣ:
http://www.patris.gr/articles/206259?PHPSESSID=fhsjct4dv4djs3o2otmb0m1dt0
http://www.gopetition.com/petition/44551.html
http://www.heraklion.gr/vikelaia/index_gr.html
http://malia-crete-kgrek.blogspot.com/2011/08/blog-post_8464.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: