ΝΙΚΟΣ ΡΩΜΑΝΟΣ, Ο ΒΕΝΙΑΜΙΝ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ
Ο φίλος του Αλέξη που έγινε τρομοκράτης
Στα 15 του χρόνια είδε να δολοφονείται ο κολλητός του φίλος με τον οποίο ήταν μαζί από το δημοτικό.
Ο Νίκος Ρωμανός ήταν ο αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου τον Δεκέμβριο του 2008. Και όπως φαίνεται, όλα όσα έζησε εκείνη τη μοιραία νύχτα τού καθόρισαν τη σύντομη ζωή του...
Ο Νίκος Ρωμανός είναι ο βενιαμίν των συλληφθέντων μετά τη δίδυμη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης. Εχει γεννηθεί στις 27 Ιανουαρίου του 1993 στην Αθήνα και είναι εγγονός του Αθ. Νάσιουτζικ και γιος της κόρης του, Παυλίνας. Μεγαλωμένος στα βόρεια προάστια, έχοντας φοιτήσει σε καλά σχολεία, το μέλλον του 15χρονου παιδιού δεν θα περίμενε κανείς να σχετιστεί με τον ένοπλο αγώνα και το κίνημα του αντάρτικου πόλεων.
Τα πρώτα «δείγματα γραφής» για τις αντισυστημικές του απόψεις τα έδωσε τον Απρίλιο του 2010, όταν ο Νίκος Ρωμανός είχε αρνηθεί να καταθέσει στη δίκη Κορκονέα. Παρ' όλο που ο νεαρός ήταν ο πρώτος που κλήθηκε ως μάρτυρας για την υπόθεση, όταν αντίκρισε απέναντί του στο εδώλιο του κατηγορουμένου τους δύο ειδικούς φρουρούς, φορτίστηκε συναισθηματικά και δεν μπορούσε να καταθέσει.
Την αδυναμία αυτή σύντομα μετέτρεψε σε ιδεολογική στάση. Με επιστολή που είχε στείλει τότε στα ΜΜΕ, είχε δηλώσει ότι δεν τον ενδιέφερε η έκβαση της δίκης και χαρακτήριζε ως πολιτική του επιλογή να μην εμφανίζεται στις στιγμές που ορίζουν οι θεσμοί, αλλά να διαμορφώνει ο ίδιος το δικό του πλαίσιο στο οποίο θα εκφράζει τις αντιλήψεις του».
Στο γράμμα του είχε φροντίσει να επισημάνει ότι παρακολουθείται από την Αστυνομία: «Οσο αυτοί δεν με παρακολουθούνε, άλλο τόσο ο Κορκονέας δεν πυροβόλησε τον Αλέξανδρο», είχε γράψει χαρακτηριστικά. Μετά την άρνησή του να παρουσιαστεί στη δίκη, η έδρα διέταξε τη βίαιη προσαγωγή του...
«Ο Νίκος Ρωμανός είναι το δεύτερο θύμα του Κορκονέα», δηλώνει στο «Εθνος» ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, στενός φίλος της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. «Μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου, το παιδί δεν είχε απολύτως καμία σχέση με αυτό που γνωρίζαμε όλοι μας πριν. Είχε συσσωρεύσει οργή, θυμό, σύγχυση και ανάμεικτα συναισθήματα. Στο δικαστήριο είχα τότε ως μάρτυρας εκφράσει την ελπίδα και την ευχή ο Νίκος να βρει τον δρόμο του. Προφανώς, οι ευχές και οι ελπίδες μου διαψεύστηκαν», τονίζει ο Α. Κωνσταντίνου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
Ο «τοξοβόλος» της πλατείας Συντάγματος
Ο 25χρονος Γιάννης Μιχαηλίδης είναι ο πιο γνωστός από τους συλληφθέντες για τη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης.
Παρά το γεγονός ότι στην απολογία του υποστήριξε ότι δεν είχε πρόθεση να τραυματίσει κανέναν και ότι η πράξη του ήταν συμβολική αφού και τα... «σύνεργά» του ήταν ψεύτικα, σε βάρος του είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και του είχε επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και είχε αφεθεί ελεύθερος.
Λίγους μήνες αργότερα, στα τέλη του 2011, η υπόθεση του «Τοξοβόλου» πήρε νέα τροπή, όταν εκδόθηκε βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, σύμφωνα με το οποίο ο νεαρός φαινόταν να σχετίζεται με την τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Σε βάρος του μάλιστα είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.
Αφαντος
Εκτοτε, όμως, ο Γιάννης Μιχαηλίδης παρέμενε άφαντος. Εγκατέλειψε το πατρικό του σπίτι στον Χολαργό, παράτησε τις σπουδές περιβαλλοντολογίας που παρακολουθούσε και πέρασε στην παρανομία. Με εξαίρεση μία πορεία κατά του Μνημονίου κατά το 2012, που επανεμφανίστηκε για λίγη ώρα αλλά έγινε καπνός όταν συνειδητοποίησε ότι βρισκόταν σε κλοιό ανδρών της Αντιτρομοκρατικής, ο άλλοτε «πρωταγωνιστής» -είχε πιαστεί και αθωωθεί τρεις φορές- στις πορείες απείχε το τελευταίο διάστημα. Ο Μιχαηλίδης περιόριζε τις δημόσιες τοποθετήσεις του σε άρθρα και επιστολές που έστελνε σε γνωστό ιστοχώρο αναρχικών, στις οποίες αρνιόταν κάθε σχέση του με τους «Πυρήνες», χωρίς να χάνει την ευκαιρία να εκφράσει τις αναρχικές, αντισυστημικές του απόψεις.
Εκτοτε, ο «Τοξοβόλος» είχε γίνει ο «αγαπημένος» καταζητούμενος των Αρχών, αλλά και των μέσων ενημέρωσης, που τον «φωτογράφιζαν» κάθε φορά που προέκυπτε μια «ορφανή» τρομοκρατική ενέργεια.
Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η δολοφονική ληστεία στην Πάρο τον περασμένο Αύγουστο, όταν επωνύμως είχε στείλει επιστολή, στην οποία αρνιόταν κάθε σχέση με το περιστατικό. «Οταν έμαθα για τη ληστεία στην Πάρο, ενστικτωδώς η ψυχή μου τάχθηκε με το μέρος των δραστών. Θέλω να πιστεύω ότι οι μπάτσοι δεν θα καταφέρουν να τους πιάσουν», σημείωνε μεταξύ άλλων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
Καταζητούμενος εδώ και δύο χρόνια
Σε βάρος του Δημήτρη Πολίτη εκκρεμούσαν τρία εντάλματα σύλληψης για την υπόθεση της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», τα οποία είχαν εκδοθεί στις 24 Μαρτίου του 2011, στις 11 Νοεμβρίου του 2011 και στις 15 Ιουνίου 2012. Ο Πολίτης γεννήθηκε στις 29-12-1991 στον Χολαργό. Στενός φίλος και ομοϊδεάτης του Μιχαηλίδη, ανήκε κι εκείνος στην «παρέα του Χολαργού» που κατά την πρώτη περίοδο των «Πυρήνων» φαίνεται ότι είχε περιφερειακό ρόλο.
Πρωτακούσαμε γι' αυτόν όταν, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, φάνηκε πως είχε νοικιάσει το σπίτι της οδού Σαπφούς 182 στην Καλλιθέα, που είχε σχετιστεί με την οργάνωση και στο οποίο φέρεται να έμενε και ο έτερος κατηγορούμενος για συμμετοχή στους «Πυρήνες», Θ. Μαυρόπουλος. Στο ίδιο σπίτι είχαν βρεθεί και αποτυπώματα του Μιχαηλίδη.
Εκτοτε, το όνομά του ακούστηκε ξανά ως υπόπτου για την αιματηρή συμπλοκή που είχε σημειωθεί τον Μάιο του 2011 στην Πεύκη. «Πρωταγωνιστής» της ιστορίας -και τραυματίας- ήταν τότε ο Θ. Μαυρόπουλος.
Η παρέα του Χολαργού
Ο Πολίτης θεωρήθηκε ο δεύτερος δράστης, εκτίμηση που όμως ποτέ δεν έχει επιβεβαιωθεί. Σημειώνεται ότι και ο Μαυρόπουλος ήταν της παρέας του Χολαργού, φοιτούσε μάλιστα στη Μυτιλήνη όπως ο Μπουρζούκος.
Πληροφορίες που έφταναν στην Αντιτρομοκρατική το διάστημα που Μιχαηλίδης και Πολίτης βρίσκονταν στην παρανομία, ανέφεραν για κοινή δράση των δύο που είχαν αποφασίσει να «βγουν μπροστά».
Μαζί, άλλωστε, οι δύο συλληφθέντες είχαν στείλει τον Οκτώβριο του 2012 επιστολή στον ίδιο ιστοχώρο για τη δίκη των «Πυρήνων», στην οποία ξεκαθάριζαν ότι δεν ήταν μέλη της οργάνωσης.
ΑΝΔΡΕΑΣ - ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΟΥΡΖΟΥΚΟΣ
Το παιδί της διπλανής πόρτας...
Γεννημένος στις 22 Νοεμβρίου του 1989 στον Χολαργό Αττικής, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Μυτιλήνης. Ο πατέρας του, Γιάννης, είναι συνταξιούχος αγιογράφος και η μητέρα του Παντελιά, γιατρός του ΕΚΑΒ. Η οικογένειά του τον περιγράφει ως ένα δραστήριο, κοινωνικό και ευαίσθητο παιδί. Aπό μικρή ηλικία ήθελε να ανεξαρτητοποιηθεί και το πάλευε, πιάνοντας διάφορες δουλειές.
Ο Γιάννης Μπουρζούκος δηλώνει στο «Εθνος» για τον γιο του: «Οποιον κι αν ρωτήσετε, φίλους του, γνωστούς του, θα σας πουν ότι είναι άνθρωπος που βγάζει από το στόμα την μπουκιά του για να ταΐσει όσους δεν έχουν φαγητό. Αυτός είναι ο Αντρέας. Εκανε εκδηλώσεις για να μαζέψει χρήματα υπέρ φυλακισμένων, μεταναστών και όσων δεν είχαν. Αυτά τον απασχολούσαν. Θέλει μια άλλη κοινωνία». Για την ιδεολογία του, χωρίς περιστροφές, εξηγεί: «Είναι αναρχικός στην ιδεολογία, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τρομοκρατία. Είναι αναρχικός, όπως όλη η οικογένειά μας. Με τρομοκρατία δεν έχει καμία σχέση. Και χθες που τον είδα μου είπε: «Δεν πιστεύω να με έχουν συνδέσει με τους Πυρήνες;». Εγινε μπαρούτι όταν του είπα ότι το πάνε κατά κει».
Για τα όπλα
Την ιδεολογία του Α. Μπουρζούκου αναλύει ο πατέρας του και μιλά για την τρομοκρατία: «Παρότι είχαν όπλα, περισσότερο για εκφοβισμό ήταν. Δεν νομίζω ότι ξέρει καν να χρησιμοποιεί όπλο. Οταν είχε γίνει αυτό στην Πάρο, μου είχε πει ότι αυτοί που το είχαν κάνει πρέπει να ήταν τελείως ηλίθιοι. Αν έχεις μία ιδεολογία και σκοτώνεις έναν άνθρωπο, ακυρώνεις την ιδεολογία σου. Αυτό μου έλεγε».
Η Αγγελική Μπουρζούκου, αδελφή του Αντρέα, είχε καταθέσει ως μάρτυρας στην πρώτη δίκη της υπόθεσης των «Πυρήνων» . Μάλιστα τα δύο αδέρφια είχαν καταγγείλει ότι η οικογένεια Μπουρζούκου, και τα 3 παιδιά, παρακολουθούνταν στενά από την Ασφάλεια.
ΚΑΙ ΚΑΚΟ ΜΟΝΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ. ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΩΝ ΝΕΑΡΩΝ
Αντιδράσεις για τα σημάδια κακοποίησης στο πρόσωπό τους
Εντονη κατακραυγή προκάλεσε η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών των τεσσάρων συλληφθέντων, στις οποίες παρουσιάζονται με εμφανή σημάδια κακοποίησης στο πρόσωπο και τον λαιμό. Από την πρώτη στιγμή, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και στις ιστοσελίδες του αντιεξουσιαστικού χώρου ξεκίνησε η συζήτηση για «τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι νεαροί και το κακό μοντάζ που φαίνεται πως έγινε στα πρόσωπά τους για να απαλειφθούν τα σημάδια».
Από την πλευρά της, η αστυνομία δικαιολογεί τα σημάδια στην άρνηση των συλληφθέντων να συνεργαστούν. «Εγινε συμπλοκή στη Βέροια. Δεν παραδόθηκαν εύκολα, μάλιστα απείλησαν τους αστυνομικούς με καλάσνικοφ και τραυμάτισαν έναν από αυτούς», σημειώνουν κύκλοι της ΕΛΑΣ.
Αντίθετη άποψη έχει ο συλληφθείς Α. Μπουρζούκος, που μέσω του πατέρα του δηλώνει ότι «δεν υπήρξε καμία συμπλοκή». Την ίδια στιγμή, οι γονείς του, που τον επισκέφθηκαν χθες στη ΓΑΔΑ, καταγγέλλουν βασανιστήρια και πρακτικές Γκουαντάναμο από πλευράς των αστυνομικών και ότι ο γιος τους είναι «παραμορφωμένος οικτρά στο πρόσωπο». «Υπάρχουν εγκληματίες μέσα στην Αστυνομία που πρέπει να αποπεμφθούν πριν εγκληματήσουμε εμείς. Αν πάθει κάτι το παιδί μου και μάθω ποιος το κακοποίησε, θα είναι η τελευταία μέρα της ζωής του! Θα βρω πάση θυσία τρόπο να τον σκοτώσω», δηλώνει στο «Εθνος» ο Γιάννης Μπουρζούκος.
Μαρτυρία
Ο ίδιος μάς μεταφέρει τη μαρτυρία του γιου του για όλα όσα ισχυρίζεται πως συνέβησαν: «Στο αστυνομικό τμήμα μας απομόνωσαν και μας έβαλαν κουκούλες στο κεφάλι. Επί τέσσερις ώρες με γρονθοκοπούσαν και μας έβριζαν». Η Αννη Παπαρούσσου, δικηγόρος του συλληφθέντα, δηλώνει πως έχει ήδη αιτηθεί μεταφορά του στο νοσοκομείο και αναμενόταν να ικανοποιηθεί. Για το θέμα, εξέδωσε ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ: «Ούτε η ποινική βαρύτητα μιας εγκληματικής πράξης ούτε η όποια ανακριτική σκοπιμότητα μπορούν να δικαιολογήσουν βασανισμούς συλληφθέντων. Τα βασανιστήρια είναι ντροπή για μια δημοκρατική πολιτεία». «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ή οποιοσδήποτε άλλος διαθέτει στοιχεία στη διάθεσή του για βασανισμούς συλληφθέντων και όχι για τραυματισμούς τρομοκρατών κατά τη συμπλοκή και την αντίστασή τους όφειλε ήδη να τα έχει καταθέσει στη Δικαιοσύνη αντί να εκδίδει ανακοινώσεις» απάντησε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
«Για τα παραμορφωμένα από τον ξυλοδαρμό πρόσωπα των συλληφθέντων στην Κοζάνη απαιτούνται έρευνα και εξηγήσεις», δήλωσε ο Σπύρος Λυκούδης της ΔΗΜΑΡ.
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ - ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63777114
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου