Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Μεγάλη νίκη των αντιμνημονιακών δυνάμεων στην Ιταλία




Μεγάλη στρατηγική επικράτηση της αντιμνημονιακής δεξιάς, αλλά και του ανεξάρτητου ηθοποιού Πέπε Γκρίλοκαταγράφεται στην Ιταλία, όπου στην κούρσα για τη Γερουσία στις τρεις μεγάλες περιφέρειες της Λομβαρδίας, της Σικελίας και της Καμπανίας προηγείται η δεξιά παράταξη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι! Ο τροϊκανός τραπεζίτης Μάριο Μόντι, ο "Παπαδήμος της Ιταλίας", καταβαραθρώνεται με 9%!
 
Η δεξιά παράταξη του πρώην πρωθυπουργού προηγείται στη μάχη για τη Γερουσία στη Λομβαρδία (Μιλάνο) με 34,6%, έναντι 31% της κεντροαριστερής συμμαχίας του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, σύμφωνα με τα νεότερα αποτελέσματα της σφυγμομέτρησης του τηλεοπτικού δελτίου La7 έξω από τα εκλογικά τμήματα.

Ακόμα και αν βγει δεύτερος ο κεντροδεξιός σχηματισμός ελέγχει το παιχνίδι, καθώς καταγάγει μεγάλες νίκες στις περιφέρειες που ελέγχουν την Γερουσία.

Σύμφωνα με το ίδιο δίκτυο, η δεξιά επικρατεί και στην κούρσα για τη Γερουσία στη Σικελία με 33%, ενώ στη δεύτερη θέση κατατάσσεται το κίνημα διαμαρτυρίας του κωμικού Μπέπε Γκρίλο με 28,4% και έπεται η κεντροαριστερά με 28%.

Στην επίσης μεγάλη περιφέρεια της Καμπανίας (Νάπολι), η παράταξη του Μπερλουσκόνι συγκεντρώνει για τη Γερουσία το 35,6% έναντι 30% της συμμαχίας του Μπερσάνι.
Πράγματι, η παραπάνω άποψη φαίνεται να έχει κάποια βάση, καθώς μπορεί να υπερισχύει το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερσάνι στη Βουλή, ωστόσο η συμμαχία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με την ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά του Ρομπέρτο Μαρόνι εμφανίζεται τώρα να προηγείται στη Γερουσία με 31,6%, σύμφωνα με την προβολή του ινστιτούτου Piepoli, που μετέδωσε η Rai. Ο συνασπισμός του Μπερσάνι ακολουθεί με 29,4%, ενώ το κίνημα του Μπέπε Γκρίλο φτάνει στο 25%.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει η Corriere della Sera, «ο Μάριο Μόντι τρέμει», καθώς τα istant poll του δίνουν ένα 7%-9%, σε αντίθεση με τα πρώτα στοιχεία που τον έφερναν κοντά στο 10%.

Ο Μπερσάνι θεωρείτο από τους περισσότερους ο επικρατέστερος για την πρωθυπουργία, κάτι που είχε διαφανεί ήδη από τις εσωκομματικές εκλογές όταν κατατρόπωσε τον κύριο αντίπαλό του τον 38χρονο Ματέο Ρέντζι ο οποίος αναμενόταν να φέρει έναν αέρα ανανέωσης στο κόμμα.
 
Ο 62χρονος από την Πιατσέντζα μπορεί να μην έφερε τελικά κανένα φρέσκο στοιχείο, ωστόσο η ηρεμία του, η σοβαρότητά του που από πολλούς δε θεωρούνται χαρίσματα ηγέτη, τον έφτασαν στην κορυφή.
 
Επηρεασμένος μάλιστα και από την ανταπόκριση του Γκρίλο, έπειτα από τη διαδικτυακή του καμπάνια, ξεκίνησε κι εκείνος μια προσπάθεια προσέγγισης του ιταλικού λαού μέσω δημοφιλών τόπων κοινωνικής δικτύωσης, με αμφίβολα όμως αποτελέσματα. Άλλωστε η εικόνα του δεν συμβαδίζει απόλυτα με εκείνη του μοντέρνου και ενεργού χρήστη του διαδικτύου.
 
 
Τη μεγάλη έκπληξη έκανε ο αντισυστημικός Μπέπε Γκρίλο, παρότι αρχικά είχε αντιμετωπιστεί σαν τον «τρελό του χωριού» με τις φωνές του, τις άγριες εκφράσεις του προσώπου του και τα μηνύματά του για έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ.
 
Τελικά ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων προσέγγισε τον ιταλικό λαό με την απλότητά του, την αμεσότητά του και τον καταγγελτικό του λόγο κατά των «διεφθαρμένων πολιτικών που τρώνε».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.g

Δεν υπάρχουν σχόλια: