Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Οι πολλαπλασιαστές του ΔΝΤ και το νέο… άνθος Μέργος




Του ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Κάθε μέρα που ξημερώνει, βρέχει-χιονίζει, περιπίπτουμε από τη μια έκπληξη στην άλλη. Αιφνιδίως, η μέγιστη πλειονότητα των Ελλήνων πληροφορήθηκε έκθαμβη ένα όνομα το οποίο παντελώς αγνοούσε. Το όνομα του… εκλαμπρότατου κ. Γ. Μέργου. Ενός ατόμου ούτε άσχετου ούτε τυχαίου. Πρόκειται για τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, που μέχρι τούδε βυσσοδομούσε στην αφάνεια. Προϊόν και αυτός του επιστημονικού δοκιμαστικού σωλήνα, που δεν σκάμπαζε πού πάν’ τα τέσσερα από πολιτική. Μετείχε, άλλωστε, και στο επιτελείο των τεχνοκρατών του Αλογοσκούφη, εντελώς αδαής τότε για το τι εστί πολιτική. Σήμερα το έργο του κ. Μέργου είναι και πανεύκολο και διατυπωμένο από άλλους… δραματουργούς. Συγκεκριμένα από τη ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ υποχρέωση να νομοθετηθεί ο «δεσμευτικός ελάχιστος μισθός» ήδη τον επόμενο μήνα!

Μολονότι η συγκυβέρνηση ΥΠΕΓΡΑΨΕ την κατάπτυστη αυτή υποχρέωση και θα τη νομοθετήσει επισήμως εντός του Μαρτίου, κατέφυγε σε… διαψεύσεις! Ο Μέργος, ο οποίος εκπροσωπούσε σε κάποια εκδήλωση τον εν Ελλάδι εκπρόσωπο των τοκογλύφων δανειστών μας Στουρνάρα, λειτούργησε ως λαγός. Παρά ταύτα, ταρακούνησε δυσμενέστατα τους κυβερνώντες για την αναστάτωση της κοινής γνώμης. Αναστάτωση που ΕΠΙΤΕΙΝΕΤΑΙ από το γεγονός ότι ΔΕΝ τον απήλλαξαν των καθηκόντων του. Πράξη που θα δικαιολογούσε τις ΨΕΥΔΕΣΤΑΤΕΣ διαψεύσεις τους για λίγες, έστω, ημέρες… Αλλά πού; Άνθρωπός τους διαχρονικά είναι. Και στο ΙΟΒΕ των βιομηχάνων προσέφερε τις πολύτιμες υπηρεσίες του και διοικητής του ΙΚΑ διετέλεσε για τρία χρόνια. Μόνο οι συστημικοί δημοσιογράφοι ήξεραν τη φθοροποιό ύπαρξή του και την έκρυβαν, ενώ η… άξεστη μάζα άκουσε για πρώτη φορά το εύηχο όνομά του. Μια… άξεστη μάζα, όμως, που γνωρίζει άριστα από καιρό πως θέλουν να μας επιβάλουν μισθούς Βουλγαρίας.

Μετά τις κούφιες θριαμβολογίες του Σαμαρά για τις δήθεν επιτυχίες της χώρας μας στη Σύνοδο Κορυφής της προπερασμένης Παρασκευής, ήρθε η ανώμαλη προσγείωση και η αποκάλυψη των ωμών κυβερνητικών ψευδολογιών. Αρκεί να αναφερθούν οι παράγραφοι 80 και 81 του κειμένου των συμπερασμάτων –συμπεράσματα που αποτελούν ουσιαστικά ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ–, παράγραφοι που δίνουν απεριόριστη εξουσία στην Κομισιόν να πετσοκόβει από τα κονδύλια του κοινοτικού προϋπολογισμού «μέρος ή το σύνολο» των πληρωμών της προς την Ελλάδα, «εάν διαπιστώσει ότι δεν τηρεί ΟΛΑ όσα έχει συμφωνήσει με την ‘‘τρόικα’’ στο πλαίσιο των Μνημονίων»! Και να σκεφτεί κανείς πως τις τερατώδεις αυτές δεσμεύσεις τις αποκρύπτει κυνικά το τρικομματικό κυβερνητικό κογκλάβιο, το οποίο βαυκαλίζεται ότι θα… μακροημερεύσει!

Όλα αυτά τα απαράδεκτα και ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ για την πατρίδα μας ισχύουν, όταν έχουμε στα χέρια μας την ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ του ΔΝΤ περί λανθασμένων δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών – ο διαπρεπέστερος οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσέρ έχει παραδεχτεί στο γαλλικό περιοδικό «Marianne» (που κυκλοφόρησε στις 3 του προηγούμενου μηνός) ότι «Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΗΡΞΕ ΕΣΦΑΛΜΕΝΗ». Λάθος που ψέλλισε και ο Στουρνάρας σε σύσκεψη με συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών, αλλά χωρίς να επιμείνει. Ψέλλισμα που έγινε προφανώς για εσωτερική κατανάλωση, αφού ανακοινώθηκε πομπωδώς… Παρά ταύτα, η δουλόφρων κυβέρνησή μας έσπευσε να θάψει το κολοσσιαίο ΛΑΘΟΣ του ΔΝΤ! Και αυτό, ενώ είχε το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα να απαιτήσει την αναθεώρηση της εφαρμοσθείσας πολιτικής στη χώρα μας, ζητώντας ριζική αναδιαπραγμάτευση. Πολύ περισσότερο, έχοντας ως δεδομένη τη δήλωση της κ. Λαγκάρντ ότι «το χρέος της Ελλάδας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ».

Τα ανωτέρω θα όφειλαν να συμβούν, αν διαθέταμε μια ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ και ΦΙΛΟΛΑΪΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Όχι την παρούσα κυβέρνηση μαριονετών, απολύτως υπάκουη στον ξένο παράγοντα – και ειδικά στο «4ο Ράιχ». Ο Σαμαράς, λοιπόν, αντί να πράξει τα αυτονοήτως οφειλόμενα, κατέφυγε στον περιβόητο Όλι Ρεν, αιτούμενος την αρωγή του! Ποια αρωγή; Απάντηση: Να στείλει επιστολή στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης –όπερ και έπραξε– με την οποία να θέτει επισήμως τέλος στην ευρύτατη συζήτηση που διεξάγεται περί επαναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης, καθώς και στα γραφόμενα (και λεγόμενα) περί δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή! (Και ο πιο αφελής αντιλαμβάνεται ότι η εν λόγω επιστολή αφορά πρωτίστως την Ελλάδα.)

Υπενθυμίζω, της δυσμενέστατης επικαιρότητος ένεκεν, τι είχα γράψει στη στήλη αυτή στις 27 Ιανουαρίου: «Το ΛΑΘΟΣ οφείλεται σε έναν συντελεστή, γνωστό στην οικονομία με την ονομασία ‘‘πολλαπλασιαστής’’». Και πρόσθετα τα ακόλουθα, στηριζόμενος στο γαλλικό περιοδικό «Marianne»: «Μεταξύ του 1970 και του 2007 οι ασχολούμενοι με τις προβλέψεις είχαν διαπιστώσει ότι η μείωση κατά 1% στις δημόσιες δαπάνες ή στα επιπλέον έσοδα από τη φορολογία επίσης κατά 1% οδηγούσε, κατά μέσον όρο, σε 0,5% μείωση της ανάπτυξης. Με ‘‘πολλαπλασιαστή’’, λοιπόν, το 0,5% επέβαλαν τα μέτρα στην Ελλάδα και την Πορτογαλία ΜΕΤΑ την κρίση. Όταν, δηλαδή, οι “πολλαπλασιαστές’’ κινούνταν ανάμεσα στο 0,9% και το 1,7%. Όταν είναι, επομένως, δύο με τρεις φορές μεγαλύτεροι από το 0,5%. Όπερ έδει δείξαι, δηλαδή. Παρά τα συντριπτικά αυτά στοιχεία, οι ανερμάτιστοι παράγοντες της Ευρώπης κωφεύουν και εμμένουν στη λιτότητα…». Και το δημοσίευμα του γαλλικού περιοδικού συμπεραίνει: «Λάθη γίνονται. Το σοβαρό, όμως, είναι η επανάληψη του λάθους. Το δε ασυγχώρητα σοβαρό είναι η ΔΙΑΙΩΝΙΣΗ του λάθους» (Σήμερα άλλες μελέτες υπολογίζουν ότι ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής κυμαίνεται από 1,45% έως 2%).

ΥΓ.: Οι βανδαλισμοί, η ρίψη χημικών σε στοά, δηλαδή ουσιαστικά ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΧΩΡΟ, και κυρίως ο ξυλοδαρμός, με κλωτσιές και γροθιές, δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που επιδείκνυαν στους αστυνομικούς τις βουλευτικές τους ταυτότητες, αποτελούν όχι το προοίμιο, αλλά την επιβεβαίωση της ύπαρξης στην Ελλάδα ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. Γεγονός, αυτό το τελευταίο, που καθιστά υπόλογο τον ίδιο τον πρωθυπουργό και όχι τον, ούτως ή άλλως, πασίγνωστο για τη… μεγαλοθυμία του αρμόδιο υπουργό. Διότι τέτοιες στοχευμένες ενέργειες καταργούν στην πράξη τη Δημοκρατία και τον ναό της: τη Βουλή των Ελλήνων. 

http://www.paron.gr/v3/new.php?id=82470&colid=67&dt=2013-02-17%200:0:0

Δεν υπάρχουν σχόλια: