Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Διορθώστε το λάθος!




Η αποκαλυπτική επιστημονική έρευνα μελετητών του ΚΕΠΕ και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, που παρουσιάσθηκε από τον  Τύπο  της Κυριακής, αποδεικνύει ότι η αποτυχία του αρχικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, την οποία ομολογεί πλέον και επισήμως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όχι μόνο οδήγησε την ελληνική οικονομία σε βαθιά ύφεση, αλλά υπέσκαψε σε σοβαρό βαθμό και τις μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης της χώρας μας.
ΕΙΝΑΙ χαρακτηριστικό ότι η αβελτηρία του πρώτου Μνημονίου, το οποίο επιβλήθηκε πριν από τρία χρόνια στη χώρα μας, στέρησε 1,63 εκατοστιαίες μονάδες από τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές εξέλιξης του ΑΕΠ. Με άλλα λόγια, το Μνημόνιο στο οποίο μας οδήγησε η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου, μεθοδεύοντας την τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος, κόστισε στην οικονομία κάποια επιπλέον δις ευρώ, αυξάνοντας, στην πραγματικότητα, το έλλειμμα, αντί να το μειώσει.
ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ, όμως, είναι το γεγονός ότι η αδιέξοδη και καταστροφική συνταγή που εφαρμόστηκε κατ' εντολήν της τρόικας επηρέασε αρνητικά τη μακροπρόθεσμη πορεία της ελληνικής οικονομίας. Πράγμα που σημαίνει ότι υπονόμευσε την, ούτως ή άλλως, δύσκολη προσπάθεια για να αντιστραφεί η κατάσταση και να υπάρξει ανάκαμψη.
ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ πλέον για την Ελλάδα είναι να μην υποστεί και άλλες αρνητικές συνέπειες από τον εμφύλιο πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΔΝΤ και Ε.Ε., αλλά, αντιθέτως, να μπορέσει να αξιοποιήσει την αναγνώριση του λάθους από μέρους των πιστωτών, ώστε να επιτύχει μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία θα περιορίσει το βαρύ φορτίο που σηκώνει στις πλάτες του την τελευταία τριετία ο ελληνικός λαός.
ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ της ανάκαμψης που πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση περιλαμβάνει ένα συνδυασμό δομικών αλλαγών με μια γερή δόση αναπτυξιακών κινήτρων, που θα μειώσουν τη φορολογία, θα ελαφρύνουν τα νοικοκυριά, θα διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα και την προσέλκυση επενδύσεων που θα φέρουν νέα κεφάλαια στην αγορά και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
ΔΙΑΦΟΡΕΤ1ΙΚΑ  εφόσον συνεχιστεί η ίδια πολιτική σκληρής λιτότητας, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η ύφεση θα γίνει ακόμα βαθύτερη.
ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: