Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ: Ένα νέο κράτος γεννιέται;





Το «ναι» επικράτησε στο κουρδικό δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, ανακοίνωσε ο Μπαρζάνι

Ο ηγέτης των Κούρδων επισημοποίησε τη μεγάλη νίκη και κάλεσε τη Βαγδάτη να ξεκινήσει έναν «σοβαρό διάλογο» - Ζήτησε από τις διεθνείς δυνάμεις να σεβαστούν «την ψήφο εκατομμυρίων ανθρώπων»
Οι Κούρδοι ψήφισαν «ναι» στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας. Το αποτέλεσμα επισημοποίησε με δήλωσή του ο ηγέτης των Κούρδων του Ιράκ, Μασούντ Μπαρζάνι, εν μέσω αντιδράσεων τόσο από την κυβέρνηση της Βαγδάτης, όσο και από την Τουρκία, αλλά και το Ιράν.
Οι Κούρδοι, που διαβιώνουν σε μία ημιαυτόνομη περιοχή εντός της ιρακινής επικράτειας από το 2003, θεωρούν το δημοψήφισμα της Δευτέρας ως ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα προς την πραγματοποίηση του ονείρου τους, τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους. Στο δημοψήφισμα συμμετείχαν Κούρδοι από κάθε σημείο του Ιράκ.


Ο Μασούντ Μπαρζάνι, σε διάγγελμά του μέσω τηλεόρασης, ανακοίνωσε ότι κέρδισε το «ναι» και κάλεσε την κυβέρνηση της Βαγδάτης να ξεκινήσει μαζί του έναν «σοβαρό διάλογο». Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ιρακινό κοινοβούλιο απαγόρευσε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας, καθιστώντας σαφές ότι δεν προτίθεται να νομιμοποιήσει το αποτέλεσμά του. Απείλησε δε με κυρώσεις την ημιαυτόνομη περιοχή των Κούρδων.
«Μπορεί να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες, αλλά είμαστε σε θέση να τις ξεπεράσουμε. Καλώ τις διεθνείς δυνάμεις να αποδεχθούν και να σεβαστούν την ψήφο εκατομμυρίων ανθρώπων», δήλωσε ο Μπαρζάνι.
Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, η αποδοχή του «Ναι» ήταν πιθανό να ξεπεράσει το 90% των ψήφων, ενώ τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να εκδοθούν και να ανακοινωθούν την Τετάρτη.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS, στο δημοψήφισμα συμμετείχαν 3,45 εκατ. Κούρδοι, ενώ το ποσοστό που συγκέντρωσε το «ναι» άγγιξε το 91,83%.


Δεν αναγνωρίζει η ιρακινή κυβέρνηση το κουρδικό δημοψήφισμα
Τεταμένη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση μετά το δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες το Βόρειο Ιράκ, για την ανεξαρτησία των Κούρδων στην περιοχή. Τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα δείχνουν «Ναι» με ποσοστό περίπου 93%.
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι δηλώνει πως δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα και η Βουλή ζητά την παρέμβαση του ιρακινού στρατού.
Πρώτη άμεση εξέλιξη είναι η άφιξη Ιρακινών στρατιωτών στην περιοχή Σιλόπι, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η ευρείας κλίμακας άσκηση του τουρκικού στρατού. Από σήμερα, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, η άσκηση -που διευρύνεται κι άλλο- θα διεξάγεται από κοινού με τον ιρακινό στρατό.
Σημειώνεται ότι όλες σχεδόν οι τουρκικές εφημερίδες έχουν αφιερώσει τα πρωτοσέλιδά τους με στην απειλή πόλεμου του Πρόέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε «Μια βραδιά μπορεί ξαφνικά να έρθουμε» αφού τόνισε ότι ο στρατός της Τουρκίας δεν μετέβη στα σύνορα, στο Σιλόπι, άσκοπα.
Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ αναφερόμενος στο δημοψήφισμα δήλωσε ότι πρόκειται για καταστροφική απόφαση. «Το να συμπεριληφθεί και το Κιρκούκ αποτελεί πρόταση αιματοκυλίσματος του Ιράκ δια στόματος Μεσούτ Μπαρζανί» πρόσθεσε.
Με πόλεμο απειλεί ο Ερντογάν τον Μπαρζανί: Ο τουρκικός στρατός βρίσκεται στα σύνορα με το Ιράκ
«Δεν θα επιτρέψουμε επ' ουδενί τρομοκρατικό κράτος στα σύνορά μας», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος
Με πόλεμο απείλησε σήμερα και ευθέως τον Μπαρζανί σε ομιλία που έκανε λίγο πριν στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Χαρακτηρίζοντας το αυτονομιστικό κίνημα ως κάτι που η κυβέρνησή του «δεν μπορεί να αποδεχτεί σε αυτήν την χρονική στιγμή», προειδοποίησε ότι ο τουρκικός στρατός βρίσκεται στα σύνορα με το Ιράκ, έτοιμος να «προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες».
«Μια βραδιά μπορεί ξαφνικά να έρθουμε» τόνισε ο κ. Ερντογάν αφού είπε ότι ο στρατός της Τουρκίας δεν μετέβη στα σύνορα στο Σιλόπι άσκοπα. «Δεν θα επιτρέψουμε επ' ουδενί τρομοκρατικό κράτος στα σύνορά μας», υπογράμμισε και συνέχισε: «Όπως καθαρίσαμε 2000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στο Τζεράμπλους και Ελ Μπάμπ από τον ISIS είμαστε έτοιμοι να κάνουμε και πάλι το βήμα. Σε ετοιμότητα είναι και η αεροπορία μας.»
Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ακόμη πως οι κυρώσεις έχουν ξεκινήσει και θα ενταθούν: «Ήδη έχει αποκλειστεί η είσοδος προς το Ιράκ. Τα σύνορα θα κλείσουν τελείως. Εντός μιας εβδομάδας θα λάβουμε και άλλα μέτρα. Θα κλείσουμε και τις κάνουλες του πετρελαίου για να δούμε τότε η Διοίκηση του Βορείου Ιράκ πού θα πουλάει το πετρέλαιό της.»
Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στις σχέσεις με την Γερμανία: «Δόξα τω Θεώ αφήνουμε πίσω τις μέρες που δεν θέλαμε καν να μιλάμε. Τώρα κοιτάμε μπροστά. Οι εκλογές της Γερμανίας είναι ένα μάθημα. Πλέον όλοι βλέπουν τα πάντα πολύ ξεκάθαρα.»

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για το κουρδικό δημοψήφισμα
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ότι δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί σήμερα στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ και το θεωρεί κενό και άκυρο.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι το δημοψήφισμα θα θέσει σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια, ενώ η Άγκυρα θα λάβει όλα τα μέτρα εάν αυτό, οδηγήσει σε ενέργειες που θα στοχεύσουν την ασφάλεια της Τουρκίας.
Παράλληλα, συνιστάται στους Τούρκους πολίτες που βρίσκονται στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ, να τις εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό, εάν δεν έχουν κάποια υποχρέωση για να παραμείνουν.


Προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ μετά τη νίκη του «ναι» στο κουρδικό δημοψήφισμα
Λίγες ώρες αφού έκλεισαν οι κάλπες για το δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης του Ιρακινού Κουρδιστάν, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε «βαθιά απογοήτευση» με την απόφαση του θύλακα να πραγματοποιήσει το «μονομερές δημοψήφισμα».
Πάνω από το 90% των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ της ανεξαρτητοποίησης του κουρδικού θύλακα του Ιράκ, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Δευτέρας, όπως μεταδίδει από την τοπική πρωτεύουσα Εμπρίλ το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.
Η συμμετοχή εκτιμάται ότι υπερέβη το 72%, παρά το γεγονός ότι η Βαγδάτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία και το Ιράν είχαν ταχθεί κατά του δημοψηφίσματος. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν έως την Πέμπτη.
Κάλπες στήθηκαν στις τρεις επαρχίες του κουρδικού θύλακα αλλά και σε περιοχές του βόρειου Ιράκ που έθεσαν υπό τον έλεγχό τους οι κούρδοι αντάρτες πεσμεργκά στις συγκρούσεις με το Ισλαμικό Κράτος. Ανάμεσα σε αυτές βρίσκεται η πόλη Κιρκούκ, που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πετρέλαιο και φιλοξενεί μεγάλο αριθμό αράβων και τουρκομάνων.
Το δημοψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό, όμως ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί έχει διαμηνύσει ότι θα χρησιμοποιήσει το αποτέλεσμα προκειμένου να διαπραγματευτεί με την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση την απόσχιση του κουρδικού θύλακα από τη χώρα. Ωστόσο, ο ιρακινός πρωθυπουργός αλ-Αμπάντι έχει απορρίψει την ψηφοφορία ως αντισυνταγματική.
Λίγες ώρες αφού έκλεισαν οι κάλπες, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε «βαθιά απογοήτευση» με την απόφαση του θύλακα να πραγματοποιήσει το «μονομερές δημοψήφισμα», τονίζοντας μάλιστα ότι στην ψηφοφορία περιελήφθησαν περιοχές που βρίσκονται εκτός του Ιρακινού Κουρδιστάν.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρίνισε ότι η «ιστορική σχέση» των ΗΠΑ με τους κούρδους του Ιράκ «δεν θα αλλάξει» λόγω του δημοψηφίσματος, αλλά προειδοποίησε ότι η ψηφοφορία μπορεί να αυξήσει την «αστάθεια και τις κακουχίες» για τους Κούρδους του Ιράκ. Σε ολόκληρη την ανακοίνωση η Ουάσιγκτον αναφέρεται στο Ιρακινό Κουρδιστάν ως «Ιρακινή Κουρδική Περιοχή».
Η Τουρκία και το Ιράν, που ανησυχούν ότι το δημοψήφισμα θα αναζωπυρώσει τις αποσχιστικές τάσεις των δικών τους κουρδικών πληθυσμών, έχουν πιέσει φανερά κατά του δημοψηφίσματος, με την Άγκυρα να φτάνει στο σημείο να προειδοποιήσει ότι είναι διατεθειμένη να επέμβει και στρατιωτικά στον Ιρακινό Κουρδιστάν.
Τόσο η Τουρκία όσο και το Ιράν έχουν πραγματοποιήσει στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στα σύνορα με τον κουρδικό θύλακα, ενώ το Σάββατο η Τεχεράνη ανέστειλε τις αεροπορικές συνδέσεις με το Ιρακινό Κουρδιστάν.
Κατά του δημοψηφίσματος είχαν ταχθεί και τα Ηνωμένα Έθνη, προειδοποιώντας για «πιθανώς αποσταθεροποιητικές» συνέπειες.
Η μοναδική χώρα που έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ του δημοψηφίσματος είναι το Ισραήλ, με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να δηλώνει ότι στηρίζει τις «νόμιμες προσπάθειες του κουρδικού λαού να πετύχει δικό του κράτος», όπως μεταδίδει η εφημερίδα Haaretz.
Πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια: