Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Το Τάμα του Έθνους και η κατασυκοφάντηση του
Το Τάμα του Έθνους  
και η κατασυκοφάντηση του

Τι είναι το Τάμα του Έθνους και ποιος το σκέφτηκε;
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης υπήρξε ο εμπνευστής του Τάματος του Έθνους το 1829, όταν ακόμη έσταζαν αίμα νωπό τα τσιγκέλια στα οποία οι Τούρκοι κρεμούσαν, ζωντανά, τα μικρά παιδιά των χριστιανών, των ραγιάδων. Όταν μόλις την προηγούμενη χρονιά (1828) οι Τούρκοι αποχώρησαν με τον Ιμπραΐμη, που όσο κατείχε τον Μοριά κατεδάφισε εκ θεμελίων τα τείχη και όλες τις κατοικίες της Τριπολιτσάς κι έσπειρε αλάτι και «επήρε φρίκη όλη η Πελοπόννησος» (Θεοδ. Κολοκοτρώνη «Διήγησις συμβάντων της ελληνικής φυλής...» σελ. 173, 221 εκδ. 1846). Ήταν στις 31 Ιουλίου 1829 που η Δ' Εθνοσυνέλευση στο Αργός εξέδωσε το Η' Ψήφισμα με το οποίο ορκίστηκαν όλοι οι αγωνιστές, εάν το έθνος και ο αγώνας σωθούν και γίνει η επαναστατημένη Ελλάς κράτος κι αποκτήσει μόνιμη πρωτεύουσα, τότε οι Έλληνες θα οικοδομήσουν έναν μεγαλειώδη ναό αφιερωμένο στον Σωτήρα Χριστό, που εκ θαύματος τους έσωσε από τη μουσουλμανική τυραννία.
Το ψήφισμα υπεγράφη από τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και δημοσιεύθηκε στο υπ' αριθμ. 5 Φύλλο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως ως διάταγμα «Περί ανεγέρσεως Ναού του Σωτήρες εν Αθήναις». Το επόμενο βήμα έγινε επί βασιλέως Όθωνος. Ο Όθων εξέδωσε δύο Βασιλικά Διατάγματα: Το πρώτο στις 25 Ιανουαρίου 1834 και το δεύτερο στις 3 Απριλίου 1838 (ΦΕΚ υπ' αριθμ. 12/11-4-1838) για την ανέγερση του Τάματος του Έθνους.
Λόγω όμως των οικονομικών δυσκολιών το Τάμα έμεινε ανεκπλήρωτο. Προσπάθειες έγιναν στη συνέχεια:
Α) Από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ως Πρόεδρο της Ειδικής Επιτροπής, για να πραγματοποιηθεί το Τάμα στον Λόφο Αρδηττού, ο οποίος μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αλέξανδρο Ζαΐμη την 30/3/1930 έθεσαν τον θεμέλιο λίθο στο τέλος της «Λεωφόρου Ηρώων» στο Πεδίο του Άρεως, όπου ο Αλέξανδρος Ζαΐμης εξεφώνησε σχετικό λόγο.
Β) Από τον Πρόεδρο της Βουλής Θεμιστοκλή Σοφούλη, ο οποίος το 1918 υπήρξε πρόεδρος της Επιτροπής.
Γ) Από τον πρωθυπουργό Σπυρίδωνα Λάμπρο, που πρωτοστάτησε το 1910 για να πραγματοποιηθεί το Τάμα στο Ζάππειο,
Δ) Από τον Δημήτριο Βικέλα (που επανέφερε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ελλάδα) το 1908, για να ανεγερθεί στον Λυκαβηττό.
Ε) από τον βασιλέα Γεώργιο Α' το 1870 με τον πρωθυπουργό Θρασύβουλο Ζαΐμη σε σχέδια του Ζiller και του Λύσανδρου Καυταντζόγλου, για την πλατεία Ομονοίας.
Στ) Και τελευταία από τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο, που επί των ημερών του ιδρύθηκε «Ειδικό Ταμείο Ανεγέρσεως Ιερού Ναού του Σωτήρος» (Ν.Δ. 320/69 (ΦΕΚ206).
Στα επόμενα δύο χρόνια ο χώρος των «Τουρκοβουνίων» αναπλάστηκε σε αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως Αττικό Άλσος. Απαλλοτριώθηκε χώρος πενταπλάσιος του Εθνικού Κήπου, καλύφθηκαν τα σπήλαια των λατομείων, δενδροφυτεύθηκε ολόκληρος ο λόφος, διανοίχθηκαν ολόκληρη η Περιφερειακή Λεωφόρος και περιμετρικές οδοί. Το Ταμείο συγκέντρωσε συνολικά 453.000.000 δραχμές. Μετά ήλθε η Μεταπολίτευση και κατήργησε το ανωτέρω Ταμείο και έκτοτε αγνοείται η τύχη του ποσού, που ως τότε είχε μαζευτεί με εράνους και δωρεές. Ειρήσθω εν παρόδω ότι επί Μεταπολιτεύσεως διενεργήθηκαν για όλα τα έργα της χούντας ενδελεχείς εισαγγελικές έρευνες, για να διαπιστώσουν τυχόν κακοδιαχείριση.
Ειδικώς για το Ειδικό Ταμείο περί ανεγέρσεως του Τάματος του Έθνους μετά από έρευνες εκδόθηκε απαλλακτικό βούλευμα για τον Αριστείδη Σκυλίτση, τότε δήμαρχο Πειραιά και τότε πρόεδρο του Ταμείου.
Μετά από αυτές τις ατελέσφορες προσπάθειες κι εν όψει του γεγονότος ότι πλησιάζει το 2021, δηλαδή 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, τη σκυτάλη για την υλοποίηση του Τάματος των Αγωνιστών του 1821 πήρε ένας φιλόπατρις, ορθόδοξος και ελληνόψυχος, ο κ. Ιωάννης Αναγνωστόπουλος, που διαθέτει μια περιουσία πολλών εκατομμυρίων ευρώ διαμέσου ενός ιδρύματος του, που σκοπό έχει την ανέγερση του Τάματος του Έθνους, χωρίς να δαπανήσει το κράτος ούτε ένα ευρώ των φορολογουμένων, αλλά απεναντίας στο κατασκευαστικό έργο θα βρουν δουλειά χιλιάδες Ελληνες, θα μειωθεί η ανεργία, θα εισρεύσουν χιλιάδες ευρώ ως εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, φόροι στο Δημόσιο, θα αναπτυχθεί και αξιοποιηθεί τουριστικά η γύρω περιοχή κ.λπ. Επιπλέον θα γίνει ριζική ανάπλαση αναβάθμιση των Τουρκοβουνίων (Αττικό Άλσος), δηλαδή θα επέλθει εξοικονόμηση πόρων, καθώς στην περίπτωση ανάπλασης από το κράτος απαιτούνται εκατομμύρια ευρώ (των φορολογουμένων), μιας κι αυτή τη στιγμή η έκταση είναι αναξιοποίητη.
Ενώ λοιπόν από το 2008 ο ευεργέτης ζητά από την Πολιτεία να του παραχωρήσει την έκταση για να υλοποιήσει το Τάμα και να επέλθουν όλα τα ευεργετικά αποτελέσματα για την κοινωνία, αγκυλώσεις και χο-λερικές ιδεοληψίες θέτουν τροχοπέδη στο ευεργετικό αυτό έργο.
Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε το ελληνικό κράτος, ότι ενώ παραχώρησε δωρεάν με περισσή ευκολία (ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΖΗΤΗΣΟΥΝ οι μουσουλμανικές αδελφότητες) οικόπεδο-φιλέτο στην καρδιά της Αθήνας, στον Βοτανικό, για ανέγερση μεγαλοπρεπέστατου τζαμιού με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, για το Τάμα του Εθνους μας η Πολιτεία (και ειδικότερα η Περιφέρεια Αττικής, που έχει την έκταση) δείχνει ανεξήγητη αδιαλλαξία, παρόλο που δεν θα διαθέσει ούτε ένα ευρώ. Το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής περιφρονεί δωρεά πολλών εκατομμυρίων ευρώ, μοναδική ευκαιρία για την αξιοποίηση, ανάδειξη, εξωραϊσμό της δημόσιας περιουσίας του Αττικού Άλσους (που όλοι κόπτονται γι' αυτήν) και μάλιστα «χωρίς να ξεπουλιέται» (άλλη μια έγνοια όσων κόπτονται για την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας)!
Εκτός από τον παραπάνω παραλογισμό, το Τάμα του Έθνους έχει υποστεί απίστευτο, λυσσαλέο «μπούλιγκ» από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, ψηφιακά κι έντυπα, από την εγκάθετη «Αυγή» έως τη «σοβαρή» «Καθημερινή», τα οποία ομοθυμαδόν, μονόπλευρα, μονολιθικά, ετσιθελικά, αυθαίρετα, βιάζοντας κατάφωρα την ιστορική αλήθεια, χαρακτηρίζουν το Τάμα ως «χουντικό» και λοιδορήθηκαν άγρια 16 βουλευτές που συνυπέγραψαν τη γνωστή ερώτηση στη Βουλή με την οποία ερωτάτο ο αρμόδιος υπουργός γιατί καθυστερεί η παραχώρηση της αιτηθείσας εκτάσεως για την υλοποίηση του Τάματος. Απορίας άξιον πώς τόσοι και τόσοι δημοσιογράφοι που ασχολήθηκαν με το θέμα αυτό παρέβλεψαν (είναι δυνατόν από άγνοια;) ότι το Τάμα έχει θεσπιστεί από τη Δ' Εθνοσυνέλευση του 1829 στο Αργός υπό τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και ακολούθησαν οι ήδη αναφερθείσες προσπάθειες για την υλοποίηση του από τους ειρημένους πολιτικούς, και όχι μόνο από τη χούντα, όπως επιλεκτικά προβάλλεται, και παρότι στην ερώτηση οι βουλευτές ανέφεραν αναλυτικά όλο το ανωτέρω ιστορικό.
Γιατί αποσιωπήθηκε ότι το Τάμα του Εθνους ήταν ιερή υπόσχεση των Αγωνιστών του 1821, των ιδρυτών αυτού του κράτους; Και ότι πολλοί μετέπειτα κυβερνώντες (πρωθυπουργοί, βασιλείς, πρόεδροι Βουλής κ.λπ.) προσπάθησαν να το υλοποιήσουν ανεπιτυχώς όμως, λόγω οικονομικής-δυσπραγίας κ.λπ. Μεταξύ αυτών ήταν και το καθεστώς της 21 ης Απριλίου. Γιατί όμως τόση εμμονή μόνο σ' αυτό; Δυστυχώς η πολιτική σπέκουλα παντού και πάντα επιπολάζει... Μήπως και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Θρασύβουλος κα ο Αλέξανδρος Ζαΐμης, ο Θεμ. Σοφούλης και άλλοι ήταν «χουντικοί»; Τι άλλο θα ακούσουμε και θα δούμε ακόμη!

Το Προεδρείο της Τοπικής Επιτροπής για το Τάμα του Έθνους στον Ν. Σερρών

ΦΩΤΙΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ
Δημήτριος Μερτζεμέκης
Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω
νομικός - οικονομολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: