Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Μάνος Χωριανόπουλος : Οι αλήθειες στο τέλος

"
"Τα χρήματα των φορολογουμένων χρησιμοποιήθηκαν για να σωθούν οι τράπεζες"



Οι αλήθειες στο τέλος

Γράφει ο Μάνος Χωριανόπουλος

Είναι σύνηθες οι αλήθειες, και κυρίως οι πικρές, να λέγονται στο τέλος μιας θητείας ή και πολλά χρόνια αργότερα, όταν άνθρωποι σε θέσεις ευθύνης κάνουν τον απολογισμό τους.
Γνωρίζαμε ότι η επιβολή της λιτότητας στην Ευρώπη ήταν μια «συνταγή» που επιβλήθηκε διά της ισχύος. Τα επιχειρήματα και οι αντιδράσεις πνίγονταν σε έναν διάλογο μεταξύ ισχυρών και αδυνάτων και σε όλη τη διάρκεια της κρίσης διεξήχθη με όρους «πέντε λύκοι και δυο πρόβατα ψηφίζουν για το τι θα φάνε το βράδυ».
Τα όσα είπε την περασμένη Πέμπτη ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν μας έριξαν από τα σύννεφα. Τα ίδια είχε ομολογήσει και ο Όλι Ρεν στο παρελθόν. Τα χρήματα των φορολογουμένων χρησιμοποιήθηκαν για να σωθούν οι τράπεζες.
Το ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν θα μπορούσε να αφεθεί να καταρρεύσει, διότι θα συμπαρέσυρε όλο το καπιταλιστικό σύστημα, είναι γεγονός. Η απόφαση της θυσίας των πολιτών για να μην καταρρεύσουν οι τράπεζες ήταν συνειδητή και καλοσχεδιασμένη. Το ζήτημα είναι, τώρα που μπαίνουμε σε μια περίοδο σταθεροποίησης, ποια ακριβώς είναι η πρόταση για να αποκατασταθούν τα θύματα. Διότι οι παραδοχές και οι απολογισμοί στο τέλος της θητείας, αν δεν συνοδεύονται από μια πρόταση συγκεκριμένη ή αν δεν αντιμετωπιστούν ως αφορμή για να γίνει μια ειλικρινής συζήτηση που θα οδηγήσει σε αποτελέσματα, μόνο ως ειρωνεία μπορούν να εκληφθούν.
Η σωτήρια των τραπεζών με τα χρήματα των πολιτών και η σταθεροποίηση του συστήματος σημαίνει απλά «business as usual»; Θα ανοίξει η συζήτηση για την αποκατάσταση της ενεργού ζήτησης ή θα συνεχίσει να κυριαρχεί η στρεβλή θέση ότι οι επενδύσεις και η ανάπτυξη θα έρθουν με μισθούς πείνας;
Οι πολιτικές δυνάμεις και οι ηγέτες που θα δώσουν τις απαντήσεις, αυτήν τη φορά υπέρ των λαών, θα πρέπει να έχουν το σχέδιο και τον τρόπο να τις επιβάλουν.
Η ηθική δικαίωση έχει πάντα την αξία της, αλλά δεν πειράζει να συνοδεύεται καμιά φορά και με γεμάτα στομάχια. ·

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ  



Ντάισελμπλουμ: Οι τράπεζες σώθηκαν σε βάρος των φορολογούμενων και με λάθος τρόπο

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την άποψη ότι για την αντιμετώπιση της τραπεζικής και δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα, χρησιμοποιήθηκαν πολλά από τα χρήματα των φορολογούμενων και με λάθος τρόπο. Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή, ενώπιον της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών υποθέσεων της Ευρωβουλής. για το κατά πόσο συμφωνεί με τον Όλι Ρεν ότι το πρώτο πρόγραμμα της Ελλάδας έγινε για να στηριχτούν οι τράπεζες, ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι στην αρχή της κρίσης «σε όλες τις χώρες το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν οι τράπεζες».
«Είχαμε τραπεζική κρίση, δημοσιονομική κρίση και χρησιμοποιήσαμε πολλά από τα χρήματα του φορολογούμενου, με λάθος τρόπο κατά την γνώμη μου, για να σώσουμε τις τράπεζες και ο κόσμος που επέκρινε τα πρώτα χρόνια λέγοντας πως όλα έγιναν για τις τράπεζες, έχει κάποιο δίκαιο» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε:
«Γι΄ αυτό το λόγο δημιουργήθηκε η τραπεζική ένωση. Με υψηλότερες προδιαγραφές, με καλύτερη εποπτεία, με ένα πλαίσιο εξυγίανσης διάσωσης όταν οι τράπεζες έχουν απώλειες. Ακριβώς για να μην ξαναβρεθούμε σε αυτήν την κατάσταση».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: