Translate -TRANSLATE -

Σάββατο, 4 Νοεμβρίου 2017

Η θρόμβωση προλαμβάνεται και θεραπεύεται
Η θρόμβωση προλαμβάνεται και θεραπεύεται

Η κατανόηση των παραγόντων κινδύνου, η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση μπορούν να σώσουν τη ζωή των ασθενών.
Δυστυχώς μόνο 7% των ατόμων παγκόσμια ανησυχούν για τη θρόμβωση και τους κινδύνους της, όταν νοσήσουν», ανέφεραν ο Γιώργος Ανδρικόπουλος, πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (ΙΜΕΘΑ) και ο Δημήτρης Ρίχτερ, αντιπρόεδρος του ΙΜΕΘΑ κατά τη διάρκεια εκδήλωσηδ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης.
Οι δύο ομιλητές επισήμαναν χαρακτηριστικά τα εξής:
  Η θρόμβωση και η αντιμετώπιση της είναι αντικείμενο πολλών ειδικοτήτων, η κάθε μία από τις οποίες έχει διαφορετικά επιστημονικά δεδομένα για τη νόσο.
  Η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος σκοτώνει 50.000 άτομα κάθε χρόνο στη χώρα μας όπως ανέφεραν και οι δύο ομιλητές.
  Θρόμβωση των Φλεβών και Πνευμονική Εμβολή αποτελούν τις 2 μορφές τηδ Φλεβικής Θρομβοεμβολικής Νόσου.
  Η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος είναι η κύρια αιτία ενδονοσοκομειακών θανάτων παγκόσμια, που όμως θα μπορούσε να προληφθεί, αν κάθε νοσοκομείο της χώρας μας ήταν υποχρεωμένο να κάνει εκτίμηση του θρομβοεμβολικού κινδύνου σε κάθε ασθενή που κάνει εισαγωγή και άρα εφάρμοζε και τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.
  Στη χώρα μας το 3% του πληθυσμού άνω των 14 ετών πάσχει από κολπική μαρμαρυγή. Υπολογίζουμε λοιπόν ότι στη χώρα μας σήμερα υπάρχουν περίπου 300.000 άτομα με κολπική μαρμαρυγή, ενώ εκτιμάται ότι η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί την αιτία για το 15% του συνόλου των 15.000.000 εγκεφαλικών επεισοδίων, που καταγράφονται κάθε χρόνο παγκόσμια.
Στη χώρα μας μάλιστα το πρόβλημα θα διογκωθεί περισσότερο τα προσεχή έτη γιατί στις ηλικίεδ άνω των 75 ετών η συχνότητα της κολπικής μαρμαρυγής ξεπερνά το 10%.
Με δεδομένη τη συνεχή αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων στον ελληνικό πληθυσμό, το πρόβλημα της σχετιζόμενης με την κολπική μαρμαρυγή θρομβοεμβολικής νόσου θα αποτελέσει έναν εφιάλτη όχι μόνο για το σύστημα υγείας, αλλά και για τη δημοσιοοικονομική ισορροπία της χώρας, αφού διεθνείς στατιστικές δείχνουν ότι 10% - 40% των ατόμων με κολπική μαρμαρυγή έχουν ανάγκη νοσηλείας κατά τη διάρκεια ενός έτους.
   Η υιοθέτηση των βασικών αρχών της μεσογειακής διατροφής, η άσκηση, η αντιμετώπιση της υπέρτασης έγκαιρα και το ηλεκτροκαρδιογράφημα, όταν κάποιος αισθάνεται ότι η καρδιά του κτυπά γρήγορα και ακανόνιστα είναι οι πλέον βασικοί παράγοντες πρόληψης της νόσου. Η κολπική μαρμαρυγή θεραπεύεται σε μεγάλο ποσοστό, είτε με αντιαρρυθμική φαρμακευτική αγωγή είτε με επέμβαση κατάλυσης. Απαιτείστε από τον γιατρό σας ενημέρωση για την καλύτερη μέθοδο αντιμετώπισης της για τη δική σας περίπτωση.
  Το Έμφραγμα του Μυοκαρδίου είναι μία ακόμα θανατηφόρα μορφή θρόμβωσης, με 20.000 νέα εμφράγματα μυοκαρδίου να συμβαίνουν κάθε χρόνο στη χώρα μας.
  Η σοβαρή οικονομική κρίση έχει δυστυχώς συνέπειες και στην περίπτωση του εμφράγματος του μυοκαρδίου, αφού 1 στους 6 εγκαταλείπει την υπολιπιδαιμική αγωγή λόγω της αυξημένης οικονομικής δαπάνης για την προμήθεια φαρμάκων σύμφωνα με στοιχεία από το πρόγραμμα πρόληψης του ΕΛΙΚΑΡ, στο οποίο συμμετείχαν 60.000 άτομα.
  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ασθενών και επαγγελματιών υγείας, αντιμετώπιση ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΟΥ από την παιδική ηλικία και έγκαιρη και αποτελεσματική ΘΕΡΑΠΕΙΑ όπου χρειάζεται, μπορούν να ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ τη θρόμβωση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των θανάτων από τη θρόμβωση κατά 25% ως το 2025. Είναι ένας στόχος απολύτως εφικτός.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: