Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Ληγμένα φάρμακα




Ληγμένα φάρμακα: Ανακυκλώστε τα ή δωρίστε τα!

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι, ακόμα και αν δεν έχουμε καλή σχέση με τα φάρμακα, από τότε που αποκτήσαμε παιδιά, έχουμε πάντα τα βασικά στο φαρμακείο μας. Ένα αντιπυρετικό, ένα αντιβηχικό, κάποιο εισπνεόμενο, φυσιολογικό ορό για τη μυτούλα του, μία αλοιφή για τον ερεθισμό του δέρματός τους, μία για τυχόν τσιμπήματα από έντομα κ.ο.κ.
Όλα τα αυτά τα φάρμακα είναι πιθανόν πολλές φορές να μένουν στο ντουλάπι μας αχρησιμοποίητα και, όταν πια λήξουν, να πρέπει να τα ξεφορτωθούμε. Τι κάνουμε τότε; Τα ρίχνουμε αγόγγυστα στα σκουπίδια; Τα πετάμε, χωρίς δεύτερη σκέψη, στην αποχέτευση;
Οι ειδικοί λένε ότι τα φάρμακα θεωρούνται επικίνδυνα απόβλητα και δεν είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση να τα πετάμε, όπου τύχει.
Μάλιστα, διεθνώς υπάρχει οδηγία να παραδίδονται στο φαρμακείο της γειτονιάς μας, το οποίο υποχρεούται να έχει ανακύκλωση για τα φάρμακα.
Υπάρχει, όμως, αυτή η δυνατότητα σε όλα τα φαρμακεία στη χώρα μας; Αρκεί να ρωτήσουμε το φαρμακείο, που συνήθως επισκεπτόμαστε για τις ανάγκες της οικογένειάς μας, αν τηρεί τέτοιο πρόγραμμα, ανακύκλωσης φαρμάκων.


Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα φάρμακα που πετάμε, περνάνε στο χώμα αλλά και στον υδροφόρο ορίζοντα και αποτελούν κίνδυνο για το περιβάλλον, αλλά και κατ' επέκταση για εμάς, που καλούμαστε να καταναλώσουμε προϊόντα, που προέρχονται από μολυσμένες καλλιέργειες.
Κατόπιν σχετικών ερευνών, ίχνη ορισμένων φαρμάκων έχουν βρεθεί ακόμα και σε παροχές νερού!
Ένας ασφαλής τρόπος να πετάξετε τα ληγμένα φάρμακά σας είναι να τα κονιορτοποιήσετε και να τα τοποθετήσετε σε χοντρές πλαστικές σακκούλες, τις οποίες είναι δύσκολο να διαπεράσουν και να επηρεάσουν το περιβάλλον.
Πρόσφατα, κάποιες οργανώσεις, που δραστηριοποιούνται στις χώρες του τρίτου κόσμου, παίρνουν τα ληγμένα φάρμακα και τα διοχετεύουν, όπου υπάρχουν ανάγκες, καθώς οι φαρμακευτικές εταιρίες δίνουν πάντα ένα ασφαλές όριο για την κατανάλωσή τους στην αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης!
Αναζητήστε τις οργανώσεις αυτές, μέσω του διαδικτύου, και αποστείλετέ τους τα ληγμένα φάρμακα, που οι δικοί τους αρμόδιοι θα κρίνουν αν τελικά θα τα παράσχουν ή όχι στους πληθυσμούς των χωρών, που έχουν υπό την προστασία τους!

Χριστίνα Αμερικάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: