Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Οι Τούρκοι βομβάρδισαν τον αρχαίο ναό Αΐν Ντάρα




Συρία: Ζημιές στον αρχαίο ναό Αΐν Ντάρα 

από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς

Μετά την καταστροφή των μεγάλων αγαλμάτων του Βούδα από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και την καταστροφή της Παλμύρας από τον ISIS έρχονται τώρα και οι "πολιτισμένοι" Τούρκοι να καταστρέψουν ένα αρχαίο ναό στην Συρία.
Πρόκειται για τον αρχαίο ναό Αΐν Ντάρα στην περιοχή του Αφρίν που τον βομβάρδισαν οι Τούρκοι, προκαλώντας σοβαρές ζημιές, όπως ανακοίνωσε η συριακή κυβέρνηση και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.


Ο Αΐν Ντάρα είναι ένας ναός της εποχής του σιδήρου με μεγάλους σμιλεμένους βράχους από βασάλτη και ανάγλυφα.


Η διεύθυνση αρχαιοτήτων της συριακής κυβέρνησης, σε δήλωση που μεταδόθηκε από κρατικά συριακά μέσα ενημέρωσης, απευθύνει έκκληση να ασκηθεί διεθνής πίεση στην Τουρκία «για να εμποδιστεί η στοχοθέτηση αρχαιολογικών και πολιτιστικών τόπων».
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, που έχει την έδρα του στη Βρετανία, ανακοίνωσε πως ο ναός Αΐν Ντάρα εκτέθηκε σε τουρκικό βομβαρδισμό με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές, αλλά όχι θύματα. Ο τουρκικός στρατός δεν έχει σχολιάσει το γεγονός.

Η τουρκική επιχείρηση στο Αφρίν εναντίον της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας άρχισε πριν από μια εβδομάδα και περιλαμβάνει σφοδρούς βομβαρδισμούς, αλλά περιορισμένη προώθηση του τουρκικού στρατού ή συμμαχικών του συριακών ανταρτικών οργανώσεων.
Το μνημείο που ισοπέδωσε η τουρκική πολεμική αεροπορία, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Αΐν Νταρά, είναι τεράστιας αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας.
Ο ναός οικοδομήθηκε το 1.300 π.Χ. από τους Χετταίους (ή Χιττίτες) και ήταν γνωστός στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εξαιτίας της ομοιότητάς του με τον Ναό του Σολομώντα όπως περιγράφεται στην Παλαιά Διαθήκη.


Πολλοί αρχαιολόγοι θεωρούν ότι αυτός ο αρχαίος ναός ήταν το πρότυπο για τον πρώτο Ναό των Εβραίων που οικοδόμησε σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση ο βασιλιάς Σολομών.
Ο ναός ήταν αφιερωμένος κατά πάσα πιθανότητα σε γυναικεία θεά. Άλλοι λένε στην Ιστάρ και άλλοι στην Αστάρτη.
Τα γλυπτά και τα ανάγλυφα του ναού ήταν σφίγγες και λιοντάρια. Να σημειωθεί ότι οι Χιττίτες δεν ήταν σημιτικό φύλο αλλά ανήκαν στα λεγόμενα «ινδοευρωπαϊκά».
Ο αρχαιολογικός χώρος με τον ναό απέχουν 67 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης του Χαλεπιού. Ο ναός ανακαλύφθηκε το 1955.



Στον χάρτη της Google μπορείτε να δείτε το σημείο που βρίσκεται ο ναός:




ΠΗΓΗ: 


  • ΑΠΕ-ΜΠΕ.

  • pontos-news.gr

  • Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: