Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 17 Απριλίου 2018

«Τον Κένεντι τον δολοφόνησε ο Λίντον Τζόνσον και όχι ο Οσβαλντ»

Ο Τούρκος (με αρμενική καταγωγή) πρώην ψυχίατρος του FBI και πολλών σταρ του Χόλιγουντ, Αλεν Σαλέριαν, που μένει μόνιμα στην Ελλάδα, μιλά για πρώτη φορά


«Τον Κένεντι τον δολοφόνησε ο Λίντον Τζόνσον και όχι ο Οσβαλντ»

Από τη Γιώτα Φλώρου / Φωτό: Χρήστος Ζήνας

O Αλεν Σαλέριαν δεν είναι ένας τυπικός ψυχίατρος. Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη το 1947, με καταγωγή από την Αρμενία, γιος μιας σημαντικής Τουρκάλας ζωγράφου, της Κριστίν Σαλέρι, και ενός επιτυχημένου μηχανικού, σπούδασε ψυχιατρική στη γενέτειρά του. Αμέσως μετά πήγε στην Αμερική για να συνεχίσει τις σπουδές του και αποφάσισε να μείνει στη χώρα, στην οποία άσκησε το επάγγελμά του για περίπου τέσσερις δεκαετίες.
Στη διάρκεια αυτών των χρόνων υπήρξε ψυχίατρος για το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, παγκοσμίως γνωστό ως FBI, πολλά διάσημα πρόσωπα, ακόμα και από το Χόλιγουντ, του εκμυστηρεύτηκαν τα εσώψυχά τους, ενώ έκανε μια μεγάλη έρευνα σχετικά με τον θάνατο του 35ου προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι.
Όπως διαπιστώσαμε από τη συζήτηση μαζί του, που έγινε στο σπίτι του στο Παλαιό Φάληρο -ο ίδιος βρήκε το 2016 τον δικό του παράδεισο στη χώρα μας, έπειτα από μια δύσκολη περίοδο στη ζωή του-, ο δρ Σαλέριαν είναι μια έντονη προσωπικότητα, που του αρέσει να μιλά, και μάλιστα δυνατά, κάνοντας παράλληλα έντονες χειρονομίες. Μάλιστα, έχοντας κληρονομήσει την καλλιτεχνική φλέβα της μητέρας του, έχει διακοσμήσει τους τοίχους του σπιτιού του με δικούς του πίνακες ζωγραφικής, ενώ στο τραπεζάκι του σαλονιού του μπορεί να δει κανείς συλλογές ποιημάτων που έχει γράψει ο ίδιος.
Στην πρώτη συνέντευξή του σε ελληνικό έντυπο, μεταξύ άλλων, ο δρ Σαλέριαν θυμάται την εποχή που δούλευε στο FBI, παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για τη δολοφονία του προέδρου Κένεντι και σκιαγραφεί το ψυχολογικό προφίλ των σύγχρονων Ελλήνων.


Ο Αλεν Σαλέριαν με τη συντάκτρια της «δημοκρατίας» Γιώτα Φλώρου και έργα δικά του και της μητέρας του
Αρχικά, πείτε μου γιατί επιλέξατε την ψυχιατρική και όχι κάποια άλλη ειδικότητα.
Όταν ήμουν νεαρός διάβαζα πολύ Φρόιντ, με αποτέλεσμα να «ερωτευτώ» τις ιδέες του. Όταν έγινα ψυχίατρος «ερωτεύτηκα» τον ανθρώπινο εγκέφαλο και τις λειτουργίες του. Τότε, μπορώ να πω ότι μου άνοιξαν τα μάτια και πήγα πιο πέρα από τον Φρόιντ και τον τρόπο σκέψης του, σύμφωνα με τον οποίο τα βιώματα της παιδικής ηλικίας καθορίζουν τη ζωή κάθε ανθρώπου.
Διάβασα ότι ασθενείς σας υπήρξαν αρκετοί πλούσιοι και διάσημοι. Θα μπορούσατε να μας αναφέρετε κάποια ονόματα;
Ακόμα και τώρα είμαι σε δίλημμα σχετικά με την αποκάλυψη ονομάτων. Το κάνω μόνο όταν μου το επιτρέπουν οι ασθενείς μου. Όμως, μπορώ να σας πω ότι ήμουν ο γιατρός των βασιλικών οικογενειών του Μπαχρέιν και της Σαουδικής Αραβίας.
Τι ψυχολογικά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα πλούσια και διάσημα πρόσωπα;
Τα πιο κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι η κατάθλιψη και ο εθισμός στα ναρκωτικά. Όμως, δεν γίνονταν καταθλιπτικοί από τη χρήση ναρκωτικών, αλλά το αντίστροφο: Η κατάθλιψη τους οδηγεί στα ναρκωτικά. Εδώ θα ήθελα να σας πω ότι μία από τις ανακαλύψεις που έκανα ύστερα από έρευνα είναι ότι η κατάθλιψη είναι βιολογικό φαινόμενο, καθώς μέρος του εγκεφάλου χάνει μια ουσία που λέγεται ντοπαμίνη.
Διάβασα ότι σας άρεσε να έχετε δύσκολους ασθενείς, που αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα.
Η φιλοσοφία μου ως γιατρού ήταν να τους παρακολουθώ όλους, ακόμα κι αν δεν είχαν λεφτά. Αυτό λέει η κοινή λογική. Οι περισσότεροι γιατροί στην Ουάσινγκτον δεν ήθελαν να παρακολουθούν πολύ δύσκολες περιπτώσεις. Τους ήταν πολύ πιο εύκολο να μιλούν με μια όμορφη γυναίκα που έχει κατάθλιψη επειδή ο άντρας της είχε παράλληλη σχέση, η οποία, στο τέλος της συνεδρίας, θα τους πλήρωνε κιόλας. Όσοι είναι πραγματικά άρρωστοι δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν, γιατί έχασαν τη δουλειά τους.
Εργαστήκατε στο FBI από το 1993 έως το 1998. Ποια ακριβώς ήταν η θέση σας;
Ήμουν διευθυντής των ψυχιατρικών υπηρεσιών του FBI σε όλα τα παρακλάδια του ανά τον κόσμο. Μάλιστα, είχα μια ομάδα από 17 γιατρούς. Έγινα πασίγνωστος ύστερα από ένα περιστατικό στην περιοχή Γουέικο του Τέξας*. Για μένα, το σχέδιο που είχε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών για αυτή την υπόθεση δεν έβγαζε νόημα. Προσπαθούσαν να βομβαρδίσουν τους εγκλείστους στο ράντσο με θόρυβο. Αν το έκαναν αυτό κάθε μέρα, θα επηρεάζονταν και οι πράκτορες. Έγραψα ένα σημείωμα στον διευθυντή του FBI, στο οποίο προμήνυα την καταστροφή, που έγινε πραγματικότητα 45 ημέρες αργότερα. Κατόπιν, ο διευθυντής, για να με τιμήσει, μου είπε να κάνω τις συνεντεύξεις στους 100 πράκτορες που συμμετείχαν στην πολιορκία. Όσο ήμουν στο FBI ανακάλυψα πολλά για την Αμερική και το σύστημά της.
Έχετε κάνει έρευνα πάνω στη δολοφονία του προέδρου Κένεντι. Ποια ήταν τα συμπεράσματα στα οποία καταλήξατε;
Θεωρώ ότι υπήρξε συνωμοσία πίσω από τη δολοφονία του Κένεντι. Ο Λίντον Τζόνσον και κάποιοι άλλοι πολιτικοί σκότωσαν τον Αμερικανό πρόεδρο, τον οποίο λάτρευα, και όχι ο Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ. Ξεκίνησα την έρευνα για τον Κένεντι αφού είχα πάει στο Ντάλας, στο μέρος όπου δολοφονήθηκε, για ένα ιατρικό συνέδριο. Βαρέθηκα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου και αποφάσισα να πάω στο μουσείο που υπάρχει εκεί για τον Κένεντι, το οποίο είναι το πλέον επισκέψιμο μουσείο στις ΗΠΑ. Εως τότε είχα διαβάσει πολλά βιβλία για τη δολοφονία και πίστευα αυτά που έγραφαν. Στο μουσείο είδα περίπου 30 φορές ένα ταινιάκι 15-20 δευτερολέπτων, που δείχνει τη δολοφονία του προέδρου. Βλέποντας την ταινία ξανά και ξανά συνειδητοποίησα ότι κάτι δεν έβγαζε νόημα...
Το 2015 εκδόθηκε και ένα σχετικό βιβλίο σας, το «JFK - The Magnificent Journey», στο οποίο συνοδεύετε τα συμπεράσματα της έρευνάς σας με ζωγραφιές και ποιήματα για τον πρόεδρο Κένεντι.
Όλα ξεκίνησαν όταν έκανα την έρευνα για τον Κένεντι. Πριν από αυτό δεν είχα ζωγραφίσει ξανά, ούτε μου άρεσε ιδιαίτερα η ποίηση. Όταν, όμως, ανακάλυψα την αλήθεια για τη δολοφονία, ήμουν αναστατωμένος και αυτό βγήκε στις ζωγραφιές και στα ποιήματα. Στις ζωγραφιές αυτές μπορεί να δει κανείς σκηνές από τη δολοφονία, πορτρέτα του Τζον και της Τζάκι Κένεντι, την οικογένεια των Κένεντι.

 Έργα δικά του και της μητέρας του

Ο εγκέφαλος είναι μηχανή και συμβολίζει τη ζωή!

Δρ Σαλέριαν, πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος από τη δική σας προοπτική;
Για μένα ο ανθρώπινος εγκέφαλος συμβολίζει τη ζωή. Χρειάστηκαν οκτώ δισεκατομμύρια χρόνια για να αναπτυχθεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος και πρέπει να του συμπεριφερόμαστε καλά για να ζήσουμε όσο περισσότερο γίνεται. Μια άλλη παρατήρηση που έχω κάνει είναι ότι δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε ένα ψυχολογικό και σε ένα σωματικό πρόβλημα - είναι το ίδιο πράγμα. Οταν κάποιος είναι ευτυχισμένος, τα επίπεδα της ντοπαμίνης του είναι ανεβασμένα. Αν δεν υπάρχει ντοπαμίνη στον εγκέφαλο, ακόμα κι αν ακούσεις τα πιο αστεία ανέκδοτα, δεν θα αντιδράσεις, θα είσαι σαν ρομπότ. Η ζωή είναι ενέργεια και η ενέργεια προέρχεται από βιολογικούς και ψυχολογικούς παράγοντες.
Πώς θα μπορούσαμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από τις ψυχικές ασθένειες;
Ο εγκέφαλος είναι μια μηχανή και θα πρέπει να τον προσέχουμε όπως θα προσέχαμε τη μηχανή ενός αυτοκινήτου. Για να είναι «υγιής» ένας εγκέφαλος θα πρέπει να κάνουμε γυμναστική, να έχουμε έναν σκοπό στη ζωή μας και να μη σκεφτόμαστε μόνο τον εαυτό μας, αλλά να δίνουμε στους άλλους χωρίς να περιμένουμε τίποτα σε ανταπόδοση.


Έφυγα από την Πόλη γιατί μιλάω πολύ και μπορεί να με σκότωναν

Πείτε μου για τη σχέση σας με την Ελλάδα. Πότε ήρθατε πρώτη φορά εδώ;
Το 2016. Όταν έφυγα από την Αμερική, μετά τις δυσκολίες που πέρασα, είχα στο μυαλό μου τρία μέρη στα οποία θα ήθελα να μείνω: Την Πρίγκηπο, στην οποία μεγάλωσα και έχω συνέχεια στο μυαλό μου, την Αθήνα και το Μπόντρουμ, στα τουρκικά παράλια. Δεν θα μπορούσα να μείνω στην Κωνσταντινούπολη με τον Ερντογάν. Μάλιστα, πολλοί φίλοι μου με παρακάλεσαν να μη μείνω στην Πόλη, επειδή μου αρέσει πολύ να μιλάω και μπορεί να με σκότωναν. Κάτι παρόμοιο έγινε και στο Μπόντρουμ, και μετά αποφάσισα να έρθω στην Ελλάδα. Οταν έφτασα εδώ, πήρα ένα ταξί και με σπαστά ελληνικά είπα στον ταξιτζή να με πάει στο Παλαιό Φάληρο. Με πήγε στον Φλοίσβο και ερωτεύτηκα το μέρος σε 30 δευτερόλεπτα. Ο ταξιτζής με περίμενε και του είπα να με πάει σε μεσιτικό γραφείο. Πήγαμε σε ένα, που υπήρχε στην κεντρική λεωφόρο, και την ίδια ημέρα υπέγραψα συμβόλαιο για το σπίτι μου για έναν χρόνο. Οταν ανακοίνωσα στην οικογένειά μου την απόφασή μου να μείνω στην Ελλάδα, είπαν ότι είμαι τρελός. Δεν έχω πάρει ποτέ μια απόφαση στη ζωή μου τόσο γρήγορα, η οποία να είναι και σωστή ταυτόχρονα. Εδώ είναι παράδεισος για μένα! Νιώθω ζωντανός. Τρέχω πέντε μίλια κάθε ημέρα, κολυμπώ, γράφω, παίζω τένις. Θεωρώ ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για όσους εργάζονται σκληρά, παρά τις άθλιες κυβερνητικές πολιτικές.
Θα μπορούσατε να σκιαγραφήσετε ένα ψυχολογικό προφίλ των Ελλήνων;
Καταρχάς, θεωρώ ότι έχετε έναν υπέροχο πολιτισμό και μια καταπληκτική Ιστορία. Ωστόσο, πιστεύω ότι οι σύγχρονοι Ελληνες είναι ακόμα κολλημένοι στο παρελθόν. Μου κάνει εντύπωση πόσο αρχαία είναι η προσέγγισή σας στη σύγχρονη ζωή, και από αυτό καταλαβαίνει κανείς γιατί η χώρα αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Ο σύγχρονος κόσμος είναι πολύ κακός, υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός και πρέπει να πηγαίνει κανείς με το «ρεύμα», ώστε να μην αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.
*Η πολιορκία του Γουέικο ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 1993, έπειτα από μια αποτυχημένη έφοδο της Αμερικανικής Αρχής για το Αλκοόλ, τον Καπνό και τα Πυροβόλα Οπλα σε ένα ράντσο στο Τέξας όπου διέμεναν μέλη της αίρεσης «Κλάδος των Δαβιδιανών» με τον ηγέτη τους Ντέιβιντ Κόρες. Η έφοδος είχε στόχο την έρευνα του κεντρικού κτιρίου, καθώς υπήρχαν καταγγελίες για παράνομη κατοχή όπλων. Ομως, έγιναν σημαντικά λάθη, τα οποία οδήγησαν σε ανταλλαγή πυρών, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν τέσσερις πράκτορες και πέντε δαβιδιανοί. Το φιάσκο κλήθηκε να αντιμετωπίσει το FBI, το οποίο πολιόρκησε το ράντσο για 51 ημέρες. Το πρωί της 19ης Απριλίου, πράκτορες των Αρχών έκαναν έφοδο στο κτίριο και, κάτω από άγνωστες συνθήκες, ξέσπασε μια μεγάλη πυρκαγιά. Εκείνη την ημέρα, συνολικά 76 μέλη της αίρεσης, μεταξύ των οποίων ο Κόρες, έχασαν τη ζωή τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: