Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Νίκος Καζαντζάκης 61 χρόνια απουσίας





Νίκος Καζαντζάκης 61 χρόνια απουσίας

Εξήντα ένα χρόνια συμπληρώθηκαν στις 26 Οκτωβρίου από την ημέρα που  έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Κρητικός, συγγραφέας, ποιητής, στοχαστής Νίκος Καζαντζάκης (18 Φεβρ. 1883 – 26 Οκτ. 1957).

Η υπαρξιακή του αγωνία βρήκε ανάπαυση στο αγαπημένο του χώμα της Κρήτης, στον προμαχώνα Μαρτινέγκο, στην γενέτειρά του το Ηράκλειο, την πόλη μας, όπως είχε θελήσει ο ίδιος.
“Ο  Θεός δεν θέλησε – σημειώνει η Κατερίνα Ζωγραφιστού, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη – να δώσει παράταση χρόνου σ’ αυτόν τον μοναδικό δημιουργό μολονότι ο ίδιος το ζήτησε. Ο Ν. Καζαντζάκης έζησε μια λιτή ζωή αφιερωμένη στη συγγραφή και τον στοχασμό.
Μελέτησε ολόκληρη την παγκόσμια φιλοσοφία και την μετέτρεψε σε λογοτεχνία. Γι’ αυτό κατόρθωσε να υπερβεί τα σύνορα της Ελλάδας. Το τεράστιο έργο που άφησε τού χάρισε την αθανασία όπως χαρίζουν τα μεγάλα έργα στους δημιουργούς. Ακόμα κι αν θέλουμε να τον ξεχάσουμε, δεν θα μπορέσουμε ποτέ, κι ούτε έχουμε το δικαίωμα αυτό.
Από την ΑΣΚΗΤΙΚΗ όπου περιέχονται οι βασικές φιλοσοφικές του αναζητήσεις παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα.
«Είμαι ένα πλάσμα εφήμερο, αδύναμο, καμωμένο από λάσπη και ονείρατα. Μα μέσα μου νογώ να στροβιλίζουνται όλες οι δυνάμεις του Σύμπαντου.
Θέλω μια στιγμή, προτού με συντρίψουν, ν’ ανοίξω τα μάτια μου και να τις δω. Άλλο σκοπό δε δίνω στη ζωή μου.
Θέλω να βρω μια δικαιολογία για να ζήσω και να βαστάξω το φοβερό καθημερινό θέαμα της αρρώστιας, της ασκήμιας, της αδικίας και του θανάτου.
Ξεκίνησα από ένα σκοτεινό σημείο, τη Μήτρα• οδεύω σ’ ένα σκοτεινό σημείο το Μνήμα. Μια δύναμη με σφεντονάει μέσα από το σκοτεινό βάραθρο• Μια άλλη δύναμη με συντραβάει ακατάλυτα στο σκοτεινό βάραθρο.
…Και μάχουμαι πώς να γνέψω στους συντρόφους, προτού πεθάνω. Να τους δώσω το χέρι μου, να προφτάσω να συλλαβίσω και να τους ρίξω ένα ακέραιο λόγο. Να τους πω τι φαντάζομαι πως είναι τούτη η πορεία• και κατά που ψυχανεμίζουμαι πως πάμε…».
Αυτός ήταν ο Νίκος Καζαντζάκης. Ας τον θυμούμαστε και ας μελετάμε τα γεμάτα σοφία έργα του.
Αιωνία του η μνήμη.
Η  Τοπική Επιτροπή Ηρακλείου της ΔΕΦΝΚ ανασυγκροτήθηκε πρόσφατα. Όσοι ενδιαφέρονται για την μελέτη και την προώθηση του έργου του Ν. Καζαντζάκη μπορούν να γίνουν μέλη της για τον σκοπό αυτό. Επικοινωνήστε με τις κυρίες Κατερίνα Ζωγραφιστού, τηλ. 6973-026789 (kzo-grafistou@gmail.com) και  Σοφία Νταλαμπέκη τηλ. 6937427898 (so-fia.ntalampeki@gmail.com)
Από άρθρο στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ του Ηρακλείου Κρήτης


Δεν υπάρχουν σχόλια: