Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

Η υποθαλάσσια σπηλιά στην περιοχή της Σπάθας Χανίων.Η υποθαλάσσια σπηλιά στην περιοχή της Σπάθας Χανίων.

Σε εντυπωσιακή ανακάλυψη προχώρησαν δύτες του Chania Diving Centre στην Κρήτη.

Οι δύτες στην Κρήτη επέστρεψαν εντυπωσιασμένοι. Οι εικόνες που είδαν και τράβηξαν σε βίντεο εντυπωσιάζουν…
Μετά από επίμονες προσπάθειες, εντόπισαν και εξερεύνησαν για πρώτη φορά μια υποθαλάσσια σπηλιά στην περιοχή της Σπάθας.
«Δεν ήταν τυχαία η ανακάλυψη του σπηλαίου, ψάχναμε έξι χρόνια και καταφέραμε να το βρούμε με συστηματική έρευνα» ανέφερε ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης του κέντρου, Νίκος Γιαννουλάκης.
Όπως τόνισε, γεωλογικοί χάρτες ήταν αυτοί που έδωσαν τις υποψίες και τις ενδείξεις για την ύπαρξη σπηλαίου στην συγκεκριμένη περιοχή. Ωστόσο, για την ώρα κάθε άλλο παρά επισκέψιμο είνα.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε συχνές επισκέψεις, πρέπει πρώτα να γίνει εξερεύνηση και χαρτογράφηση. Είναι τελείως ανεξερεύνητο, οπότε θα χρειαστούν έμπειροι δύτες, συντονισμένες προσπάθειες ατόμων που είναι εξειδικευμένοι στην σπηλαιοκατάδυση» κατέληξε ο κύριος Γιαννουλάκης.
Για αυτούς ακριβώς τους σκοπούς, έχει συσταθεί ομάδα, πέρα από το απλό καταδυτικό πλαίσιο, που δοκιμάζει εξερευνήσεις σπηλαίων, ναυαγίων κλπ. Το βίντεο από τα άδυτα της σπηλιάς είναι εντυπωσιακό και δείχνει τις εικόνες που αντίκρισαν οι δύτες στην Κρήτη.Η Σπάθα ή Σπάδα ή Ακρωτήριο της Ειρήνης ( κηρυγμένη από την ΕΕ ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους –Νatura- βρίσκεται στο ΒΔ άκρο της Κρήτης και «εισχωρεί» στο Κρητικό Πέλαγος προς το Βορρά σε απόσταση 25 χλμ. Ονομάστηκε «Σπάθα» γιατί το σχήμα της μοιάζει με σπαθί και «Ακρωτήριο της Ειρήνης» μετά την πρωτοβουλία του Σεβασμιότατου  Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου  Ειρηναίου να γίνει συνάντηση στο Ακρωτήριο αυτό ηγετών παγκοσμίου κύρους (μεταξύ των οποίων οι αείμνηστοι Ούλοφ Πάλμε και Μελίνα Μερκούρη) με βασικό θέμα την Παγκόσμια Ειρήνη. Είναι μια περιοχή άγριας φυσικής ομορφιάς, ένα κακοτράχαλο τοπίο κυρίως ορεινό με ελάχιστες πεδινές περιοχές μικρής έκτασης.
Παρά το άγριο και δυσπρόσιτο τοπίο, το Ακρωτήριο Σπάθα υπήρξε από την αρχαιότητα κέντρο δραστηριοτήτων, κυρίως θρησκευτικών, και είχε μεγάλη επισκεψιμότητα.


Το Ακρωτήρι Σπάθα έχει όψη βραχώδους και άχρωμου τόπου αλλά έχει υπέροχες ομορφιές και ενδιαφέροντα όπως:
Το ονομαστό μοναστήρι του Αϊ Γιάννη Γκιώνας και πιο κάτω το βυζαντινό τοιχογραφημένο του Αγίου Παύλου. Τα ονομαστά ορυχεία σιδήρου αρχών του 20ου αιώνα (Μίνες). Τις κορυφές Όνυχας με αρχαίο ιερό υψ. 748 μέτρα και Μονόλιθος 747 μέτρα, με μοναδική θέα προς κόλπο Κισάμου και Χανιών. Τα φαράγγια Βαθύ και Αγριοφάραγγο και τα μικρότερα Μονοκερατέ, Σφακό, Κακό φαράγγι. Το αρχαιολογικό σπήλαιο Ελληνόσπηλιος. Εκτός από Μένιες τις παραλίες Χαλικιά, Ραβδούχα κ.λπ.
Η περιοχή έχει μείνει σχετικά ανέπαφη χάρη στο σχεδόν ανύπαρκτο οδικό δίκτυο. Η πρόσβαση γίνεται με 4Χ4 ή όποιο άλλο «ψηλό» αυτοκίνητο από το χωριό «Ροδωπού» το οποίο βρίσκεται στη «ρίζα» του Ακρωτηρίου.


Το βορειότερο σημείο της Κρήτης το Ακρωτήριο Σπάθα. Όταν η φωτογραφία απλά ξεπερνάει τη σπουδαιότητα και σπανιότητα της αφήνει άφωνους τους πάντες ακόμα και τους δημιουργούς της. Φωτογραφία: Chania aerial creations

Δεν υπάρχουν σχόλια: