Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Hoax η εύρεση του τάφου της βασίλισσας Θεσσαλονίκης



Hoax η εύρεση του τάφου της βασίλισσας Θεσσαλονίκης

Από χθες ξαναεμφανίστηκε στο διαδίκτυο ένα ελληνικό hoax που είχε πρωτοεμφανιστεί με   δημοσίευση στον ant1.com.cy και στον ant1news.gr την 1η Απριλίου του 2006. Πρόκειται για την υποτιθέμενη ανεύρεση του τάφου της βασίλισσας Θεσσαλονίκης.

Η είδηση – hoax έχει ως ακολούθως :

Ο τάφος της βασίλισσας Θεσσαλονίκης κάτω από τον σταθμό Μετρό της Βενιζέλου με Εγνατία;

Οι αρχαιολόγοι έχουν κάθε λόγο να ελπίζουν πως η σημερινή μέρα θα φέρει την Ελλάδα και πάλι στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου, καθώς ο τάφος που ανέσκαψαν στα έγκατα του σταθμού Βενιζέλου, και κάτω από το Βυζαντινό Σταυροδρόμι, έχει μια επιγραφή που προϊδεάζει για μεγάλο εύρημα...
«Θεσσαλονίκης Φιλ[.....] ειμί, λέει η επιγραφή αυτή». Και αν σωστά έχουν συνδυάσει τα κομμάτια του παζλ, τότε πρόκειται για τον τάφο της Θεσσαλονίκης, κόρης του Φιλίππου, αδερφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου και συζύγου του Κάσσανδρου.
Η Θεσσαλονίκη γεννήθηκε το 353 π.Χ. και πέθανε το 295 π.Χ. Είχε γεννηθεί από τον γάμο του Φιλίππου με την Νικησίπολη από τις Φερές και ο πατέρας της της είχε δώσει αυτό το όνομα, γιατί η γενέθλιος ημέρα συνέπεσε με τη νίκη των μακεδονικών στρατευμάτων επί των στρατευμάτων της θεσσαλικής συμμαχίας.
Σύμφωνα με τις πρώτες μακροσκοπικές εξετάσεις που έγιναν από τον Γάλλο ανθρωπολόγο Poisson d’ Avril, ο σκελετός μέσα στον τάφο ανήκει σε γυναίκα περίπου 55 ετών. Έφερε πλούσια κτερίσματα, όπως λένε οι αρχαιολόγοι, οι οποίοι αναγνώρισαν τη μορφή της Ολυμπιάδας σε ψηφίδα περιδεραίου που φέρει η νεκρή (έχουμε αρχαία νομίσματα με την Ολυμπιάδα, άρα γνωρίζουμε τη μορφή της). Τέλος, η επιγραφή φαίνεται να λέει «Θεσσαλονίκης Φιλ[ίππου] ειμί», ότι δηλαδή ο τάφος ανήκει στη Θεσσαλονίκη, την κόρη του Φιλίππου. Ο τίτλος της εν ζωή ήταν Θεσσαλονίκη Φιλίππου βασίλισσα.
Αν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, πρόκειται για μια τεράστιας σημασίας ανακάλυψη, αφού η Θεσσαλονίκη ανήκε στον μεγαλύτερο μακεδονικό βασιλικό οίκο, από τον οποίο γεννήθηκαν δύο βασιλείς με παγκόσμια φήμη σήμερα, ο πατέρας της Φίλιππος Β’ και ο ετεροθαλής αδερφός της Αλέξανδρος Γ’.
Η μητέρα της είχε πεθάνει στη γέννα (κατά τους ειδικούς σε εκείνη ανήκει ο τάφος ο λεγόμενος της Περσεφόνης, με τη θαυμαστή τοιχογραφία στη Βασιλική Τούμπα των Αιγών) και τη Θεσσαλονίκη μεγάλωσε η Ολυμπιάδα. Ανάμεσά τους υπήρχε αγάπη και η Θεσσαλονίκη φρόντισε την Ολυμπιάδα κατά τα χρόνια μετά την αναχώρηση και ιδίως τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, παρότι είχε παντρευτεί πλέον τον Κάσσανδρο. Εκείνος, που προσπάθησε να σβήσει τα ίχνη της δυναστείας των Τημενιδών (Φίλιππος, Αλέξανδρος) σκοτώνοντας τον νόμιμο διάδοχο του Αλέξανδρου όπως και τα νόθα τέκνα του, ίδρυσε την πόλη ενώνοντας 16 πολίσματα και της έδωσε το όνομα της Θεσσαλονίκης περί το 315 π.Χ.
Η Θεσσαλονίκη είναι εκείνη που, σύμφωνα με τον λαϊκό μύθο, έχει μεταμορφωθεί σε γοργόνα και διασχίζει τις θάλασσες ρωτώντας τους ναυτικούς αν ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος.
Οι ανασκαφές στον σταθμό Βενιζέλου, όπου έχει εντοπισθεί το Βυζαντινό Σταυροδρόμι και έχουν σταματήσει οι εργασίες για την κατασκευή του, έγιναν με άκρα μυστικότητα και έφτασαν σε υποκείμενα στρώματα τις τελευταίες ημέρες. Ο στόχος ήταν να διερευνηθεί τι υπήρχε κάτω από τις βυζαντινές αρχαιότητες. Εντοπίσθηκε τμήμα τύμβου, και αναζητήθηκε ο δρόμος και η είσοδος του τάφου, με εξαιρετική επιτυχία, όπως όλα δείχνουν.
Η ανακοίνωση για τα ευρήματα θα γίνει σήμερα στις 12 το μεσημέρι στον χώρο της ανασκαφής, παρουσία του δήμαρχου, Γιάννη Μπουτάρη, του προέδρου της Αττικό Μετρό, βουλευτών Θεσσαλονίκης και λοιπών επισήμων.

Αλήθειες και ψέματα


Όπως σε κάθε hoax έτσι και εδώ υπάρχουν αλήθειες και ψέματα. Η αλήθεια είναι ότι η βασίλισσα Θεσσαλονίκη είναι ένα υπαρκτό πρόσωπο και τα όσα αναφέρονται για αυτήν είναι πραγματικά. Πράγματι η Θεσσαλονίκη (352 π.Χ. - 295 π.Χ.]) ήταν Μακεδόνισσα πριγκίπισσα, κόρη του βασιλιά Φιλίππου του Β´ και της Θεσσαλής γυναίκας του Νικησιπόλεως από τις Φερές Ήταν ετεροθαλής αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και σύζυγος του Κάσσανδρου. Οι γιοί της ήταν οι Αλέξανδρος Ε´ και Αντίπατρος Β´, και μετά τον θάνατο του Κασσάνδρου η Θεσσαλονίκη δολοφονήθηκε από τον Αντίπατρο κατά τη διάρκεια δυναστικής έριδας με τον αδερφό του.
Σχετικά με την ανακάλυψη τάφου «που ανέσκαψαν στα έγκατα του σταθμού Βενιζέλου» θα πρέπει να πούμε ότι πρόκειται για ψέμα αφού αφενός τίποτα δεν βρέθηκε εκεί  και αφετέρου είναι γνωστό ότι οι αρχαίοι τα νεκροταφεία τους τα είχαν εκτός των τειχών. Συνεπώς στη Βενιζέλου δεν υπήρχαν τάφοι.
Η αλήθεια  είναι πως οι αρχαιολόγοι αγνοούν παντελώς πού βρίσκεται ο τάφος της απογόνου των Τημενιδών (οικογένεια Φιλίππου και Αλεξάνδρου) ακόμα και αν έχει σωθεί. Δεν υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες και δεν έχει εντοπισθεί κάποιος τάφος που να παραπέμπει σε δική της ταφή. Άλλωστε εκείνα τα ταραγμένα για τη Μακεδονία χρόνια, με τους πολέμους των διαδόχων και των επιγόνων, πολλά γεγονότα παρέμειναν στο σκοτάδι.

"poisson d'avril"

Ένα ακόμα ψέμα που θα έπρεπε να μας κάνει να υποψιαστούμε ότι πρόκειται για fake είδηση είναι το όνομα του υποτιθέμενου γάλλου ανθρωπολόγου Poisson d’ Avril. Το “poisson d’ avril” είναι ένα πρωταπριλιάτικο αστείο στη Γαλλία όπου τα παιδιά προσπαθούν να κολλήσουν μια εικόνα ψαριού στην πλάτη των φίλων τους και όταν αυτοί ανακαλύψουν το αστείο τα παιδιά που το έκαναν φωνάζουν "poisson d'avril!". Έτσι λοιπόν ο γάλλος ανθρωπολόγος σε ελεύθερη μετάφραση θα λεγόταν «Πρωταπριλιάς»
Και μια παραίνεση. Όταν διαβάζετε στον τύπο ή στο διαδίκτυο μια τόσο «σημαντική» είδηση καλό είναι να την διασταυρώνετε και από άλλες πηγές καθώς πραγματικά κυκλοφορούν πολλές τέτοιες ψευδείς ειδήσεις που απλά επιβεβαιώνουν ότι τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο μας ταΐζουν κουτόχορτο εδώ και χρόνια.

Κων/νος Γραικιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: