Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Οι τελευταίοι σεισμοί στην θαλάσσια περιοχή της Αμοργού και η Κρήτη

(Δημοσίευμα 10.7.1956 εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ")


Οι τελευταίοι σεισμοί στην θαλάσσια περιοχή της Αμοργού και η Κρήτη

Τα μεσάνυχτα στις 28.11.2018 στις 01.16 σημειώθηκε σεισμική δόνηση 4.7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στα ανοικτά της νήσου Αμοργού. Μετά από 8 περίπου λεπτά σημειώθηκε και δεύτερη δόνηση 3,9 Ρίχτερ για να ακολουθήσει μια σειρά μικρών σεισμών.


Το πρωί της 28ης  διάβασα την ανάρτηση του σεισμολόγου κ. Τσελέντη που έχει ως εξής :

NOAIG Automatic Alert 27/11/2018 23:16:11, Lat: 36.6625 N, Long: 25.7810 E, ML: 4.7, Depth: 10.0f Km, 24 Km SW from Amorgos
Ας προσέξουμε λίγο στην Αμοργό. Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη, το σεισμικό ιστορικό της περιοχής βεβαρυμένο....
Ας ξανά κοιτάξουν οι κάτοικοι τα γνωστά μέτρα προφύλαξης που ευρίσκονται στην ιστοσελίδα του ΟΑΣΠ (http://www.oasp.gr/)
Στην συνέχεια ακολούθησε και δεύτερη ανάρτηση :

ΣΕΙΣΜΟΣ ΑΜΟΡΓΟΥ

«Ναι μεν τα μεγέθη των σεισμών που έγιναν δεν αποτελούν μια ασυνήθη κατάσταση για μια τόσο μεγάλη σεισμογενή ζώνη ωστόσο, επειδή έχει καιρό να ενεργοποιηθεί το μεγάλο αυτό ρήγμα ο κόσμος θα πρέπει να είναι «υποψιασμένος» και να γνωρίζει τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης.
Υπενθυμίζω ότι στις 9 Ιουλίου του 1956 είχαμε 7,5 R με 53 νεκρούς και 100 τραυματίες από το σεισμό και το τσουνάμι 20μ που προκλήθηκε από την ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ κατολίσθηση.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ Το 1956 δεν υπήρχε οικοδομική δραστηριότητα στην παράκτια ζώνη ούτε είχαμε τόσους λουόμενους στις ακτές.....(ευτυχώς τώρα δε κολυμπάνε)
Στο διάγραμμα φαίνεται το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού (στοιχεία από εργασία της συναδέλφου Καθηγ. στο ΕΚΠΑ Εύης Νομικού) και οι πρόσφατοι σεισμοί όλοι στο ΔΥΤΙΚΟ! Τμήμα του ρήγματος.

ΣΕΙΣΜΟΣ ΑΜΟΡΓΟΥ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ 1956

Ο σεισμός της 9ης Ιουλίου 1956 ήταν τρομερός με πολλά θύματα (νεκρούς κα τραυματίες) και προκάλεσε τεράστιες καταστροφές και τσουνάμι. Το μέγεθός του ήταν της τάξεως των 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το τσουνάμι που δημιουργήθηκε είχε ύψος 15-20 μέτρα στις Κυκλάδες και 2-3 μέτρα στην Κρήτη".
Βεβαίως η διαμόρφωση τότε των παραλιών της Κρήτης ήταν διαφορετική απ’ ότι σήμερα. Δεν υπήρχε σ’ αυτές το πλήθος των ξενοδοχείων και παραθεριστικών κατοικιών που υπάρχουν σήμερα με αποτέλεσμα να σημειωθούν ζημιές μόνο στις παραθαλάσσιες γεωργικές εκτάσεις χωρίς παραπέρα θύματα και συνέπειες.
Οι επιπτώσεις όμως ενός ίδιου φαινόμενου θα είναι σημαντικές γιατί σήμερα οι παράκτιες ζώνες της χώρας είναι πολύ πιο πλούσιες σε ανθρώπινη δραστηριότητα από ότι ήταν στο παρελθόν, αφού υπάρχουν μεγάλες εγκαταστάσεις, ζώνες τουριστικές και πλήθος κόσμου που τις επισκέπτεται

ΣΕΙΣΜΟΣ ΑΜΟΡΓΟΥ 1956

O  διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών και υπεύθυνος του Εθνικού Κέντρου Προειδοποίησης για Τσουνάμι Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφέρει ότι η Κρήτη βρίσκεται στο κέντρο σεισμικής δραστηριότητας που παράγει μεγάλα τσουνάμι και λέγει:

"Στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας έχουμε πάρα πολύ υψηλή σεισμικότητα, η οποία είναι η υψηλότερη σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό και μεσογειακό χώρο και επειδή μεγάλο μέρος αυτής της σεισμικότητας λαμβάνει χώρα στο υποθαλάσσιο περιβάλλον, λογικό είναι να σκεφτεί κανείς ότι κάποιοι από τους εν λόγω σεισμούς μπορεί να προκαλέσουν τσουνάμι" Αυτά τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος και σπεύδει να προσθέσει πως "αυτό επαληθεύεται από την ιστορία".

"Από την αρχαιότητα μέχρι τώρα έχουμε πάρα πολλά παραδείγματα ισχυρών τσουνάμι που έχουν πλήξει τον ελλαδικό χώρο. Επειδή το σεισμικό "τόξο" από τα Ιόνια νησιά, τη νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη και μέχρι τα Δωδεκάνησα έχει πολύ υψηλή σεισμικότητα εκεί έχουμε και την μεγαλύτερη καταγραφή τσουνάμι μέχρι τώρα", αναφέρει και παραθέτει δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

"Το 365 μ.Χ έγινε ένας πολύ μεγάλος σεισμός που ανύψωσε το δυτικό μέρος της Κρήτης κατά 6,5 μέτρα. Αυτός ο σεισμός προκάλεσε και ένα πολύ μεγάλο τσουνάμι στην ευρύτερη περιοχή. Το ίδιο φαινόμενο επαναλήφθηκε το 1303, αυτή τη φορά στο ανατολικό μέρος της Κρήτης. Οι εν λόγω σεισμοί ήταν μεγάλοι, της τάξεως των 8, 8.5 ρίχτερ. Έκτοτε έχουμε και άλλα παραδείγματα κυρίως στο χώρο του νοτίου Αιγαίου και του "τόξου".

Ωστόσο πέρα από τους σεισμούς, υπάρχουν και ηφαιστειακές εκρήξεις στο ηφαίστειο της Σαντορίνης οι οποίες έχουν προκαλέσει σειρά τσουνάμι.

"Για παράδειγμα το 1650 έγινε έκρηξη του ηφαιστείου Κολούμπο, βορειοανατολικά της Σαντορίνης με αποτέλεσμα να προκληθεί τσουνάμι που μεταξύ άλλων έπληξε και τη βόρεια ακτή της Κρήτης αλλά και τα νησιά των Κυκλάδων.

Επίσης, ακόμα πιο πρόσφατα στις 9 Ιουλίου του 1956 έγινε ένας μεγάλος σεισμός στις Κυκλάδες με μέγεθος 7,5 που επίσης προκάλεσε τσουνάμι που είχε ύψος 15-20 μέτρα στις Κυκλάδες και 2-3 μέτρα στην Κρήτη".

Παρακάτω σας παρουσιάζω από το αφιέρωμα για τους σεισμούς που συνέβησαν ή επηρέασαν την Κρήτη, της εφημερίδας ΠΑΤΡΙΣ του Ηρακλείου, το άρθρο εκείνο που αναφέρεται στο σεισμό της 9ης Ιουλίου 1956.

"Πατρίς" 10 Ιουλίου 1956


ΑΦΥΠΝΙΣΘΗ Ο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ

Ο χθεσινός ισχυρός σεισμός εις Ηράκλειον και το φαινόμενον της παλίρροιας εις τον λιμένα

ΕΠΡΟΞΕΝΗΘΗΣΑΝ ΣΟΒΑΡΑΙ ΖΗΜΙΑΙ ΕΚ ΤΩΝ ΥΔΑΤΏΝ
 


Ο χθεσινός σεισμός με τα ασυνήθη και πρωτοφανή θαλάσσια φαινόμενα τα οποία εσημειώθησαν εις Ηράκλειον και εις την λοιπήν Κρήτην προκαλεί δικαιολογημένους φόβους και ανησυχίας του κοινού, επιτεινομένας ήδη μετά τα γνωσθέντα τραγικά επακόλουθα εις την Σαντορίνην, οπού έγιναν μεγάλαι καταστροφαί και αριθμούνται δεκάδες νεκρών και εκατοντάδες τραυματιών. Κατόπιν τούτων γεγονός αναμφισβήτητον είνε πλέον ότι ευρισκόμεθα υπό την απειλήν νέων σεισμών. Είνε γνωστόν ότι ο καταστρεπτικός σεισμός του 1926, έγινε μετά την έκρηξιν του εις Θήραν υποθαλασσίου ηφαιστείου οπότε ωλοκληρώθη η νήσος "Νέα Καυμένη". Ο κ. Νομάρχης ορθώς ποιών εζήτησε την άμεσον αποστολήν γεωλόγου προς μελέτην των φαινομένων. Πρέπει δε ομολογουμένως να σταλή ταχέως ο γεωλόγος δια να διατύπωση τας προβλέψεις του δια τα φαινόμενα τα οποία ως γνωστόν επεξετάθησαν εις ολόκληρον την βορειοανατολικήν παραλίαν της νήσου. Συγχρόνως πρέπει να οργανωθούν και τα προσήκοντα κατάλληλα μέτρα βοηθειών ώστε να μη παρουσιασθή ανέτοιμος η δημοσία αντίληψις εις περίπτωσιν ισχυρότερου ο μη γένοιτο σεισμού και τυχόν αναπόφευκτων καταστροφών και εις την περιφερειάν μας σεισμογενή άλλως τε και σεισμοπαθή.
Την 5.13 πρωϊνήν χθες εσημειώθη εις Ηράκλειον ισχυρά σεισμική δόνησις διαρκείας 8-10 δευτερολέπτων, γενομένη αισθητή υφ' όλων των κατοίκων. Μετ' ολίγον εσημειώθη δευτέρα σεισμική δόνησις μικρο-τέρας εντάσεως και διαρκείας.
Πολλοί των κατοίκων, ιδίως μετά την δευτέραν σεισμικήν δόνησιν εξήλθον των οικιών των και κατέφυγον εις ανοικτούς χώρους, φοβούμενοι επανάληψιν των σεισμών του 1926 οι οποίοι υπήρξαν καταστρεπτικοί δια το Ηράκλειον. Περί την 8ην πρωϊνήν εγενετο και τρίτη σεισμική δόνησις αρκετά ασθενής. Μετά παρέλευσιν ημισείας περίπου ώρας από της πρώτης σεισμικής δονήσεως ελαβεν χώραν εις τας ακτάς του Ηρακλείου ασύνηθες φαινόμενον. Ούτω εσχηματίσθη είδος παλίρροιας η οποία ήρχισεν με την φάσιν της πλημμυρίδος και τα ύδατα υψώθησαν εντός του νέου και του παλαιού λιμένος μας κατακλύσαντα την ποοκυμαίαν, το οίκημα του Λιμεναρχείου και τας αποθήκας του Τελωνείου, όπου επροξενήθησαν ζημίαι εις λιπάσματα, όρυζα και διάφορα άλλα εμπορεύματα και παρεσύρθησαν εκ της προκυμαίας βαρέλια, ξυλεία και διάφορα ευρισκόμενα εκεί είδη. Την πλημμυρίδα διεδέχθη η φάσις της αμπώτιδος και τα ύδατα κατήλθον κάτω της κανονικής στάθμης αυτών ούτως ώστε η διαφορά της ρηχείας και πλημμυρίδος υπερέβαινεν τα 2 μέτρα εις δε τα εγγύς της προκυμαίας τμήματα απεκαλύφθη ο βυθός και αι λέμβοι αι ευρισκόμεναι εις τον εν λόγω χώρον "εσκάρωσαν" εις αυτόν.


Συνεπεία της παλίρροιας μικρόν πλοιάριον εις την είσοδον του μικρού λιμένος παρεσύρθη και εστριφογύριζεν πλην όμως ερρίφθη εγκαίρως η άγκυρα και απεφεύχθησαν ούτω συνέπειαι. Το φαινόμενον επανελήφθη αρκετάς φοράς και τα ύδατα ενηλλάσσοντο εις την φάσιν της αμπώτιδος και της πλημμυρίδος με συνεχώς μειουμένην έντασιν.
Πλήθη κόσμου συνέρρευσαν εις το λιμένα δια να παρακολουθήσουν το ασύνηθες αυτό φαινόμενον δια τον τόπον μας!
Επί τόπου μετέβησαν και ο Νομάρχης κ. Γαλανακης, ο Εισαγγελεύς κ.  Πάπαδόπουλος και ο Νομομηχανικός κ. Βογιατζάκης. Σοβαραί ζημίαι εσημειώθησαν επίσης συνεπεία της παλίρροιας εις τα παραθαλάσια Κέντρα προς την ακτήν του Καρτερού οπού παρεσύρθησαν αι εγκαταστάσεις των και διάφορα άλλα είδη. Επίσης εις τα Μαλλιά και Χερσόνησο» τα ύδατα κατέκλυσαν τους παραθαλάσσιους κήπους τους οποίους και κατέστρεψαν. Ανάλογον φαινόμενον παρετηρήθη καθ' όλην την βορείαν πλευράν της Κρήτης και εις την λίμνην Αγίου Νικολάου.
Εις την Σητείαν παρεσύρθησαν αρκετά βαρέλια εκ της προκυμαίας και επροξενήθησαν σημαντικοί ζημίαι εις τας αλυκάς της Ελούντας.
Ο Νομάρχης Ηρακλείου κ. Εμμ. Γαλανάκης εζήτησεν από την Κυβέρνησιν την άμεσον αποστολήν Γεωλόγου προς εξέτασιν του φαινομένου.
Συνεπεία της παλίρροιας υπέστη ζημίας και η άκατος του λιμεναρχείου. Επίσης το Ιταλικό φορτηγον "ΙΡΜΑ" κατά τον είσπλουν αυτού περί την 10.30 π.μ. εντός του λιμένος εκινδύνευσεν να πρόσκρουση επί του κυματοθραύστου λόγω του δημιουργούμενου     ισχυρού     ρεύματος.
Η δύναμις του Λιμεναρχείου και άπαντες οι λιμενεργάται ετέλουν εν επιφυλακή καθ' όλην την ημέραν, ελήφθησαν δε άπαντα τα επιβαλλόμενα μέτρα.
Η παλίρροια συνεχίζετο και μέχρι των βραδυνών ωρών.

Άλλες μαρτυρίες στην Κρήτη

 Πολλές ήταν οι μαρτυρίες ανθρώπων στο Ηράκλειο, τον Άγιο Νικόλαο αλλά και τη Σητεία για το περίεργο φαινόμενο των νερών της θάλασσας που τραβήχτηκε προς τα μέσα. Ηρακλειώτες έλεγαν πως στον κόλπο του Δερματά η θάλασσα «εξαφανίστηκε» προς τα μέσα με τόση ταχύτητα και δεκάδες ψάρια σπαρταρούσαν μπροστά στα μάτια όλων όσοι έτυχε να δουν από κοντά το πρωτοφανές αυτό θέαμα. Άλλες μαρτυρίες ανέφεραν ότι στη λίμνη του Αγίου Νικολάου μέσα σε ελάχιστα λεπτά άλλαξαν χρώμα τα νερά και στη συνέχεια γέμισε νεκρά ψάρια. Στο γεγονός αυτό ίσως και να οφείλεται ο αστικός μύθος που θέλει τον πυθμένα της λίμνης να συγκοινωνεί με το ηφαίστειο της Θήρας. Όσο για τη Σητεία, φωτογραφικά ντοκουμέντα αποδεικνύουν ότι ο κόσμος βγήκε στο λιμάνι της πόλης για να δει από κοντά τον πυθμένα της θάλασσας όταν τα νερά τραβήχτηκαν….
Το φωτογραφικό υλικό από το λιμάνι της Σητείας ανακτήθηκε από το sitiapress.gr

Πηγές:
Facebook/ Akis Tselentis 
http://archive.patris.gr/sites/pdf/sismoi042008sec.pdf





Δεν υπάρχουν σχόλια: