Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

Από το DOS στα Windows και το Ιντερνετ




Από το DOS στα Windows και το Ιντερνετ
Γράφει η Στυλιανή Προφυλλίδου
Είναι 1994..
Παρακολουθώ ενθουσιασμένη το πρώτο μου μάθημα στους ΗΥ, στην Δρέσδη Γερμανίας.. Η επιφάνεια εργασίας είναι μαύρη, τα γράμματα άσπρα. Δίνω εντολές τύπου DIR και TREE..
Ο σκληρός δίσκος έχει την υπερμεγέθη χωρητικότητα των 440 ΜΒ!.. και άδικα η εκπαιδευτικός μας προσπαθεί να μας πείσει πως ακούγεται ότι θα βγουν σε λίγο και 880 ΜΒ! Δεν την πιστεύουμε!
Μαθαίνουμε ν αποθηκεύουμε τα δεδομένα σε κάτι εξωτερικά πολύ λεπτά μαύρα δισκάκια, που έχουν μήκος 15x15 εκ. Δεν έχουν όμως μεγάλη δυνατότητα, και ευτυχώς έχουν δημιουργηθεί οι μικρότερες και πιο συμπαγείς δισκέτες, στις οποίες καταχωρούμε δεδομένα των 1,44 ΜΒ!!
Ξαφνικά η εκπαιδευτικός μας ανακοινώνει πως με μια νέα εφαρμογή θα μπορούμε ν απολαύσουμε και χρώμα! Windows λέγεται αυτό το πράγμα. Μέχρι να το εγκαταστήσουμε μας βγαίνει βέβαια ο πάτος, αλλά αξίζει.. τα χρώματα είναι απόλαυση!
Και εκεί που πιστεύουμε πως τα έχουμε δει όλα.. μας μιλάει για μια παράξενη συσκευή, η οποία δήθεν θα μπορεί να μας συνδέσει με τους ΗΥ όλου του πλανήτη! Modem την λένε και τρέχει με την ιλιγγιώδη ταχύτητα των 14.400 Β/δευτερόλεπτο!! Την κοιτάμε με ανοιχτό το στόμα και με την δυσπιστία του άπιστου Θωμά. Χαμογελώντας μας δείχνει ένα μεγάλο μαύρο κουτί με πολλά λαμπάκια, και μας λέει: "Προσέξτε.."
Πατάει μια εντολή "Σύνδεση", και ξαφνικά αρχίζουν ν ακούγονται κάτι παράξενοι απόηχοι από το υπερπέραν, σα να προσπαθούν οι εξωγήινοι να επικοινωνήσουν μαζί μας, και δεν πιάνουν σήμα στο τηλέφωνο..
Μετά από ένα λεπτό οι ήχοι σταματούν, και φανερά ικανοποιημένη μας ενημερώνει πως είμαστε online! Είμαστε πάνω σε ποια γραμμή;.. την ρωτάω.
Στο Ίντερνετ φυσικά.. μου απαντάει.. και ανοίγει την σελίδα της Microsoft, της Apple και του Λευκού Οίκου..
Την ρωτάω πόσο κόστισε αυτός ο ΗΥ με όλα τα περιφερειακά που κουβαλάει. Ήταν βέβαια και ο ασπρόμαυρος εκτυπωτής εκεί!
17.000 μάρκα, μου απαντάει.. 8.500 € περίπου!!
Φεύγω στεναχωρημένη που δεν θα μπορέσω ν αγοράσω κάτι τέτοιο για μένα, αλλά ευτυχισμένη που γνώρισα το Ίντερνετ!
Ήταν μια φορά κι έναν καιρό το 1994............
Facebook/Στυλιανή Προφυλλίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: