Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

1919 ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΕΝ Μ. ΑΣΙΑ

 


ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΕΝ Μ. ΑΣΙΑ

ΦΡΙΚΩΔΕΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑΙ

ΚΩΝ)ΠΟΛΙΣ 5 (του ανταποκριτού μας)— Εξορισθέντες υπό των Τούρκων εκ Χαρπούτ, αφίκοντο ένταύθα ο χειρουργός Χ. Μάρκ Βάρδ, ο ιατρός κ. Ρουθ Φαρμαλέ και η μις Ιζαμπέλ Χάρλεν, αποτελούντες το ανώτερον προσωπικόν του εν Χαρπούτ Αμερικάνικου νοσοκομείου. Οι ανωτέρω απεσταλμένοι της μεγάλης επιτροπής βοηθημάτων δια την Ανατολήν υπέβαλαν εις τον Αμερικανόν Αρμοστήν έεμπεριστατωμένον υπόμνημα, περί των κεμαλικών φρικαλεοτήτων. Το υπόμνημα τονίζει, ότι οι Αρμένιοι έχουν καταδικασθεί εις δουλείαν, και οτι η θεσις των Ελλήνων είνε χειρότερα ακόμη. Χιλιάδες μετατατοπισθέντων Ελλήνων υπέκυψαν εις τας κακουχίας και την πείναν καθ' οδόν. Δύο χιλιάδες απέθανον εις το Χαρπούτ και τρεις χιλιάδες εις την οδόν, προς Ανατολάς.

Πεντακόσια πτώματα ευρέθησαν επί των οδών, διά των οποίων απάγονται οι μετατοπιζόμενοι πληθυσμοί. Το πλείστον των πτωμάτων ανήκων εις παιδιά και γυναίκας.

Εις τους Τούρκους επιτρέπεται να εκλέγουν και να λαμβάνουν τας γυναίκας και τα παιδιά πού θέλουν. Αι γυναίκες και τα παιδιά ταύτα εξισλαμίζονται.

ΟΙ Τούρκοι υπάλληλοι δηλούν ότι: επειδή έχουν πολλούς μήνας να πληρωθούν, είνε υποχρεωμένοι να λεηλατούν   τους   χριστιανούς, δια να ζουν.

Οι Τούρκοι παρεμποδίζουν τας αμερικανικής Επιτροπάς να έλθουν εις βοήθειαν των λιμοττόντων χριστιανών. Επίσης διακηρύττουν αναφανδόν, ότι είνε αποφασισμένοι να εξοντώσουν τους έλληνας και αρμενίους.

Εν τέλει το υπόμνημα,   όπερ προυκάλεσε  ζωηράν   εντύπωσιν, αναφέρει, ότι όλα τα αμερικανικά καθιδρύματα εις τδο  Χαρπούτ επετάχθησαν υπό των Τούρκων, και ότι και αυτό το   αμερικανικόν νοσοκομείον   ηναγκάσθη να κλείση.                                     |

Αντίγραφον του υπομνήματος τούτου επεδόθη και εις τον Άγγλον Αρμοστήν, λόρδον Ροΰμπολδ. Ο λόρδος Ροϋμπολδ, αναγνώσας το υπόμνημα, παρεκάλεσε τους ως άνω αμερικανούς δόκτορας να τω παράσχουν πλείονας λεπτομερείας. Το υπόμνημα απεστάλη τηλεγραφικώς  αυτολεξεί εις την Αγγλικήν Κυβέρνησην.

Ο δόκτωρ Μάρκ Βάρδ επεσκέφθη και τον Πατριάρχην, εις ον ανεκοίνωσε τα της οικτράς θέσεως των χριστιανών.

Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 19.5.1919

 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αξιοθαυμαστο το έργο σας. ΕΎΓΕ. Να είστε παντα καλά να μας ενημερώνετε