Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Άνσελ Άνταμς (Ansel Adams) 20 Φεβρουαρίου 1902 - 22 Απριλίου 1984



O Άνσελ Άνταμς (Ansel Adams, 20 Φεβρουαρίου 1902 - 22 Απριλίου 1984) ήταν ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους του 20ού αιώνα, περισσότερο γνωστός για τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες τοπίων και εθνικών πάρκων των ΗΠΑ.

Υπήρξε επίσης συγγραφέας μίας σειράς θεωρητικών βιβλίων με θέμα τη φωτογραφία, με κυριότερη την τριλογία τεχνικών εγχειριδίων αποτελούμενη από τα βιβλία The Camera (H φωτογραφική μηχανή), The Negative (Το αρνητικό) και The Print (Το τύπωμα).

Μαζί με τον Φρεντ Άρτσερ, θεωρείται ο "πατέρας" του ζωνικού συστήματος. Ο Άνταμς προσπαθούσε να αποτυπώσει στις φωτογραφίες του όλη την τονική κλίμακα από το λευκό, με όλες τις διαβαθμίσεις του γκρι μέχρι το μαύρο, αναπτύσσοντας έτσι τη θεωρία του για το ζωνικό σύστημα.

Ο Ansel Easton Adams ήταν γόνος μεγαλοαστικής οικογένειας και ασχολήθηκε αρχικάμε την μουσική (πιάνο), πριν τον κερδίσει η φωτογραφία.

Υπήρξε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε περιβαλλοντικά ζητήματα και ήταν μέλος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Sierra Club, που είχε σαν σκοπό την προστασία και εξερεύνηση του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο όγκος του φωτογραφικού του έργου είναι τεράστιος και η τεχνοτροπία του επηρέασε γενιές φωτογράφων ιδιαίτερα με την εμμονή του στην τέλεια τεχνική παρουσίασης της φωτογραφίας εφαρμόζοντας το ζωνικό σύστημα.

Το 1932 ίδρυσε μαζί με την Imogen Cunningham , τον Edward Weston και άλλους Καλιφορνέζους φωτογράφους την ομάδα f/64 που σκοπό είχε την διάδοση της ιδέας της "καθαρής" φωτογραφίας και την παρουσίαση άψογα τυπωμένων φωτογραφιών.

Το 1952 υπήρξε ένας από τους ιδρυτές του περιοδικού φωτογραφίας Aperture. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του ως φωτογράφος, απέσπασε τρεις υποτροφίες Guggenheim, ενώ το 1966 εκλέχτηκε μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών. Του απονεμήθηκε επίσης το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζίμμυ Κάρτερ, το 1980.

Πέθανε στις 22 Απριλίου 1984 στην Καλιφόρνια από ανακοπή καρδιάς και ενώ έπασχε από καρκίνο. Ένα χρόνο μετά το θάνατό του, η κορυφή Άνσελ Άνταμς της Σιέρα Νεβάδα ονομάστηκε προς τιμή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: