Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

ΚΡΗΤΗ - Το βράδυ της Μ. Πεμπτης






ΚΡΗΤΗ - Το βράδυ της Μ. Πέμπτης

Το βράδυ της Μ. Πέμπτης, που διαβάζονται τα δώδεκα Ευαγγέλια, δε λείπει κανείς από την εκκλησία. Παρακολουθούν την ανάγνωση των Ευαγγελίων και πολλοί γονατίζουν κατά την ανάγνωση τους.

Τα δώδεκα ευαγγέλια π' ακούς στην εκκλησία
έχουν περίσσια δύναμη με τη γονυκλισία.

Μερικές γυναίκες και άντρες έχουν μαζί τους ένα μαύρο μεταξωτό κορδόνι και κάθε φορά που ο παπάς διαβάζει ένα ευαγγέλιο δένουν έναν κόμπο στο κορδόνι κι έτσι σχηματίζεται ένα κομπολόι με δώδεκα κόμπους (χάντρες). Αυτό το βάζουν έπειτα στο εικονοστάσι και αποκτά θεραπευτικές ιδιότητες. Από το εικονοστάσι το παίρνουν μετά την τρίτη Ανάσταση, αλλά και μετά φυλάσσεται στο εικονοστάσι και χρησιμοποιεί­ται για το σταύρωμα των αρρώστων.
Μερικές γυναίκες και κυρίως παρθένες κοπέλες, ξενυχτούν στις εκκλησίες το βράδυ της Μ. Πέμπτης και μοιρολογούνται το Χριστό, για να έχουν καλή τύχη. Λένε μεγαλόφωνα τα Πάθη του Χριστού ή το μοιρολόι της Παναγίας.
Σήμερον μαύρος ουρανός, σήμερον μαύρη μέρα,
σήμερον ο κόσμος θλίβεται και τα βουνά λυπούνται.
Σήμερον βάλανε βουλή οι άνομοι Εβραίοι,
οι άνομοι και τα σκυλιά κι οι τρισκαταραμένοι
για να σταυρώσουν το Χριστό των πάντων βασιλέα.
Ο Κύριος ηθέλησε να μπει σε περιβόλι
να λάβει δείπνο Μυστικό για να τον λάβουν όλοι.
Κι η Παναγιά η Δέσποινα κάθεται μοναχή της
την προσευχή της έκανε για το Μονογενή της.

Όλα τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται στην Εκκλησία τη Μ. Πέμπτη και τη Μ. Παρασκευή πιστεύουν ότι έχουν θεραπευτικές ιδιότητες και φυλάσσονται.
Όταν ο παπάς εξέρχεται από το ιερό κρατώντας τον Τίμιο Σταυρό με τον Εσταυρωμένο και ψάλλει το: «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου ο εν ύδασι την γην κρεμάσας», οι γυναίκες γονατιστές προσεύχονται και ζητούν εκείνη τη στιγμή να έχει τη βοήθεια του Εσταυρωμένου η οικογένεια τους.
Τη Μ. Πέμπτη οι γυναίκες δεν πλένουν, δε μαγειρεύουν και δε σιδερώνουν. Το μεσημέρι της Μ. Πέμπτης τρώγουν μαρουλόφυλλα με ξίδι και συμπάσχουν με τον Εσταυρωμένο.
Από το βιβλίο του καθηγητή
κ. Βασίλη Χαραλαμπάκη
"ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ"

Διαβάστε επίσης:

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ - ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ - ΤΟ ΒΑΨΙΜΟ ΤΩΝ ΑΥΓΩΝ
http://boraeinai.blogspot.gr/2009/04/blog-post_3869.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: