Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 5 Απριλίου 2009

ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Ή PHOTOSHOP;


Το φάντασμα του βασιλιά επ' αυτοφώρω

Ενίοτε οι φωτογραφίες εκτός από αναμνήσεις κρύβουν και... εκπλήξεις. Μπορεί κά­ποιος, για παράδειγμα, να τραβήξει ένα όμορφο τοπίο και όταν περάσει τη φωτογρα­φία στην οθόνη του υπολογιστή του να δει και κάποια αχνή ανθρώπινη φιγούρα, πα­ρότι ήταν σίγουρος ότι δεν υπήρχε ούτε ψυχή τριγύρω όταν την τράβηξε. Πρόκειται για φάντασμα -αν βεβαίως δεχτούμε ότι υπάρχουν- ή για κάποιο παιχνίδι που παίζει το φως με το φακό... και το μυαλό μας;

Ο Βρετανός καθηγητής Ψυχολογίας του Πανε­πιστημίου του Χαρτφορντσάιρ, Ρίτσαρντ Γουάιζμαν, πριν από τρεις εβδομάδες ξεκί­νησε τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει ποτέ για το θέμα και την περασμένη Παρα­σκευή δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Times», τόνισε ότι η ανταπόκριση του κοινού ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού άτομα από ό­λο τον κόσμο τού έστειλαν χιλιάδες φωτογραφίες που κατά την άποψη τους απεικονί­ζουν επισκέπτες από το Υπερπέραν, ενώ τουλάχιστον 250.000 άτομα επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα του http://scienceofghosts.wordpress.com, για να επιλέξουν τις 50 κα­λύτερες.

Αναφορικά με τις φωτογραφίες ο καθηγητής παραδέχτηκε ότι οι περισσό­τερες δεν είχαν καμιά επιστημονική αξία, καθώς οι «ύποπτες» σκιές προέρχονταν από κάποιο δάκτυλο που κάλυπτε το φακό τη στιγμή της φωτογράφησης, από κόκκους σκόνης στο φακό και αντανακλάσεις του ηλιακού φωτός ή του φλας. Από τις χιλιάδες φωτογραφίες, οι οποίες υποβλήθηκαν προς εξέταση, ο καθηγητής ξεχώρισε μόνο μία. Τραβήχτηκε στο κάστρο Τάνταλον του Εδιμβούργου από κάποιον Κρίστοφερ Αϊτσιν-σον και απεικονίζει την αχνή φιγούρα ενός άνδρα με ρούχα του 16ου αιώνα (διακρίνε­ται καθαρά στη μεγέθυνση της φωτογραφίας επάνω δεξιά). Κάποιοι από τους επισκέ­πτες της ιστοσελίδας εικάζουν ότι μπορεί να είναι ο βασιλιάς Ιάκωβος Ε' της Σκοτίας, που ως έφηβος είχε φυλακιστεί στο εν λόγω κάστρο, γύρω στο 1520. Τρεις ειδικοί, α­φού την εξέτασαν επιμελώς, διαπίστωσαν ότι η φωτογραφία δεν ήταν «πειραγμένη», ενώ και ο ίδιος ο Γουάιζμαν παραδέχτηκε ότι δεν μπόρεσε να βρει κάποια άλλη εξή­γηση. «Η επιστήμη δεν θα πρέπει να απορρίπτει ότι δεν είναι σε θέση να εξηγήσει», υπογράμμισε.

Η επίσημη παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας θα πραγμα­τοποιηθεί το Σάββατο, σε εκδήλωση που θα λάβει χώρα στο Πανεπιστήμιο του Εδιμ­βούργου, στην Σκοτία, στο πλαίσιο του βρετανικού Φεστιβάλ Επιστήμης

Ανάρτηση από το περιοδικό ¨ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ" τ. 2 (2.4.2009)

της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

***************


ΠΙΑΣΤΗΚΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΤΙΚΑΝ ΣΑΝ ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΡΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


Με μια πρώτη ματιά, είναι μόλις εκεί. Αλλά με μια πιο προσεκτικότερη ματιά δεν υπάρχει αμφιβολία οτι τα φαντάσματα κοιτάζουν επίμονα πίσω στη φωτογραφική μηχανή. Αυτό που δεν είναι βέβαιο είναι το ποιοι είναι… ή πώς εφθάσαν εκεί.

Οι φωτογραφίες αυτές ήταν η συμμετοχη ερασιτεχνών φωτογράφων από όλο τον κόσμο για να βρεθούν οι καλλίτερες φωτογραφίες φαντασμάτων που τραβήχτηκαν από αυτούς.

ghostly face in a car's wing mirror

Η εικόνα στον καθρέφτη: Οι σκεπτικιστές πιστεύουν ότι το πρόσωπο στον καθρέφτη, που τραβήχτηκε στο Μεξικό, θα μπορούσε να είναι ή αντανάκλαση ενός κεφαλιού κάποιου που στεκόταν παραδίπλα ή το αποτέλεσμα μια ψηφιακής αλχημείας.

The Ghost in a Castle

Πρόσωπο στην φωτογραφια: Η φωτογραφία που βραβεύθηκε δείχνει το πρόσωπο ενός ηλικιωμένου προσώπου ή μήπως είναι κάποιος τουρίστας; (Για την φωτογραφία αυτή και για την παρακάτω δίνεται μια εικασία στο παραπάνω σημείωμα του περιοδικού Φαινόμενα του Ε.Τ.)

ghost in the castle


ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

The Ghost in the Street

The Ghost on the Beach




Ανάρτηση από το περιοδικό ¨ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ" τ. 2 (2.4.2009)

της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΠΗΓΕΣ:

http://scienceofghosts.wordpress.com/

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1166475/Is-ghostly-image-caught-camera-Britains-haunted-castle.html

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1165053/Yoooove-framed-The-ghostly-images-voted-best-world.html




Δεν υπάρχουν σχόλια: