Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Οι νέοι προτιμούν την επικοινωνία μέσω Διαδικτύου








658


Οι μισοί νέοι ηλικίας 11-16 ετών στην Ευρώπη θεωρούν ότι είναι ευκολότερο να είναι ο «εαυτός τους» στο Διαδίκτυο παρά στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, ενώ ένας στους οκτώ (12%) συμφωνεί απολύτως με αυτό.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η έκθεση του προγράμματος «EU Kids Online» που καθοδηγείται από τη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (LSE) και δημοσιοποιήθηκε κατά την σημερινή «Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2011».

Η έρευνα κάλυψε 25.000 περιπτώσεις παιδιών και γονέων σε 25 ευρωπαϊκές χώρες. Οι νέοι που ανέφεραν ότι είναι ευκολότερο γι' αυτούς να είναι ο «εαυτός τους» όταν βρίσκονται στο Διαδίκτυο, είναι επίσης αυτοί που πιθανότατα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να κάνουν φιλίες στην πραγματική τους ζωή και επομένως το Διαδίκτυο παρέχει ένα πιθανό τρόπο διαφυγής ή αναπλήρωσης αυτού του κενού.

Οι ίδιοι νέοι ανέφεραν ότι παίρνουν περισσότερα «ρίσκα» στο Διαδίκτυο, όπως όταν αποστέλλουν προσωπικές πληροφορίες σε άτομα με τα οποία δεν έχουν συναντηθεί ποτέ από κοντά ή με το να προσποιούνται ότι είναι κάποιοι άλλοι.

Σχολιάζοντας την έρευνα, η δρ Λίζα Τσαλίκη, λέκτορας του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνη της ελληνικής ομάδας του «EU Kids Online» ανέφερε ότι: «Οι διαδικτυακές τεχνολογίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής και της ταυτότητας των παιδιών. Για πολλά από αυτά, το Διαδίκτυο είναι ένας χώρος ψυχαγωγίας και κοινωνικοποίησης, καθώς κάποια παιδιά το χρησιμοποιούν για να εδραιώσουν τις ήδη υπάρχουσες φιλίες τους και άλλα για να δημιουργήσουν νέες. Αλλά συχνά, οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι πηγαίνουν χέρι-χέρι. Αυτό που μπορεί να είναι διασκεδαστικό για μερικά παιδιά, μπορεί να είναι επικίνδυνο για άλλα».

Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν οι μισοί νέοι (45%) συζητούν στο Διαδίκτυο για διαφορετικά θέματα απ’ ο,τι στις δια ζώσης συζητήσεις τους και το ένα τρίτο (32%) μιλάει στο Διαδίκτυο για προσωπικά θέματα που δε θίγουν στις δια ζώσης συζητήσεις. Αυτό δείχνει ότι η επικοινωνία μέσω Διαδικτύου φέρνει τους εφήβους σε λιγότερη αμηχανία απ' ό,τι η διαπροσωπική επικοινωνία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του «EU Kids Online», ο πειραματισμός με την ταυτότητά τους είναι μέρος της εφηβείας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το κοινοτικό Πρόγραμμα Ασφαλούς Διαδικτύου 2009-11 με σκοπό να ενισχύσει τη γνώση γύρω από τις εμπειρίες και τις πρακτικές των παιδιών και των γονέων τόσο σχετικά με τη ριψοκίνδυνη όσο και για την ασφαλέστερη χρήση του Διαδικτύου και τις νέες διαδικτυακές τεχνολογίες.

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εορτάζεται κάθε δεύτερη Τρίτη του Φεβρουαρίου. Στις 6 Φεβρουαρίου 2004 εορτάστηκε για πρώτη φορά σε 16 χώρες, ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα, ενώ φέτος εορτάζεται σε 70 χώρες.

Αποτελεί αφορμή για την ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων στα θέματα που αφορούν στην ασφαλή και ηθικά σωστή χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και όλων των διαδραστικών τεχνολογιών.

ΠΗΓΗ:
http://www.techit.gr/internet/378-Οι-νέοι-προτιμούν-την-επικοινωνία-μέσω-Διαδικτύου.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: