Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Η «επιχείρηση ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ» και η γεωστρατηγική ανάδειξη της Κρήτης

Τεράστια συμβολική και ακόμα μεγαλύτερη ουσιαστική σημασία έχει η επιχείρηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Λιβύη για τον απεγκλωβισμό και τον επαναπατρισμό Ελλήνων και ξένων.

Το όνομα που δόθηκε στην επιχείρηση προέρχεται από τη Μυθολογία. Ο Αρισταίος γεννήθηκε στη Λιβύη, ήταν γιος του θεού Απόλλωνα και της Κυρήνης, από την οποία έλαβε το όνομά της η χερσόνησος της Κυρηναϊκής. Αυτό αναδεικνύει ότι πίσω από τα μυθολογικά συμβάντα υποκρύπτονται μερικές φορές γεωπολιτικές πραγματικότητες που ισχύουν από την αρχαιότητα. Ο Ελληνισμός έχει μακραίωνα συμφέροντα και παρουσία στην περιοχή (Κυρηναϊκή - Αίγυπτος). Θυμίζουμε, ότι η περιοχή βρίθει από αρχαίες ελληνικές πόλεις.

Τα δύο ελληνικά C-130 που βρίσκονται στην Τρίπολη της Λιβύης θα παραλάβουν 160 Έλληνες. Το τρίτο βρίσκεται εντός της λιβυκής ερήμου, νότια της Τρίπολης από όπου θα παραλάβει 60 Έλληνες.

Ήδη κατέπλευσαν στον λιμένα του Ηρακλείου τα ελληνικά εμπορικά πλοία «Hellenic Spirit» και «Olympic Champion» τα οποία μεταφέρουν 4.500 επιβάτες, εκ των οποίων ΜΟΝΟ οι 29 είναι Έλληνες.

Η συντριπτική πλειοψηφία των επιβατών είναι Κινέζοι, ενώ επιβαίνει και μικρός αριθμός Ταϊλανδών.




Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, μετά από συνεννόηση των Κινέζων με την ελληνική πλευρά, κινεζικές εταιρίες έχουν αναλάβει να πληρώσουν έξοδα διαμονής όσων φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία των Χανίων και του Ηρακλείου.

Τα σχέδια που έχει εκπονήσει το ΓΕΕΘΑ προβλέπουν την απομάκρυνση από τη Λιβύη 11.000 Κινέζων συνολικά. Τους υπόλοιπους 5.500 θα παραλάβουν τρία ελληνικά εμπορικά πλοία που κατευθύνονται ήδη προς τη Λιβύη.

Αξίζει επίσης να υπογραμμίσουμε ότι η Λιβύη έχει 12 ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα. Οπότε, η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» θα παραμείνει εκτός των λιβυκών χωρικών υδάτων επιβλέποντας την ασφαλή αποχώρηση των πλοίων με τους ξένους υπηκόους από την βυθισμένη στον εμφύλιο χώρα.

Μεγάλο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Τουρκία, αφού οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι ότι στη Λιβύη εργάζονται όχι 25.000 Τούρκοι πολίτες αλλά 30.000. Οι Τούρκοι σκοπεύουν να στείλουν και άλλες δυνάμεις για να τους επαναπατρίσουν.

Το ελληνικό ΓΕΕΘΑ δηλώνει σε όλους τους τόνους την ετοιμότητά του να βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις για τον απεγκλωβισμό και των Τούρκων: «Σε τέτοιες στιγμές βλέπεις μόνο ανθρώπους, οι οποίοι υποφέρουν εξίσου, δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο να σκεφτούμε τα όποια προβλήματα υπάρχουν ανάμεσα στις δυο χώρες, είμαστε διακριτικοί, αλλά παραμένουμε σε πλήρη ετοιμότητα να τους παράσχουμε κάθε ανθρωπίνως δυνατή βοήθεια, εφόσον το χρειαστούν», είναι τα χαρακτηριστικά λόγια ανώτατου αξιωματικού που εμπλέκεται στην επιχείρηση.

Εκτιμούμε, ότι περιττεύει η αναφορά ότι η συγκεκριμένη αποστολή αναδεικνύει τη (γεω)στρατηγική σημασία της Κρήτης συνολικότερα, αλλά και τη σημασία της Ελλάδας για την Κίνα.

Δίδεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποδειχθεί και στην πράξη ότι η θεαματική ανάπτυξη των σχέσεων Αθήνας και Πεκίνου ΔΕΝ θα είναι συγκυριακή, αλλά θα στηρίζεται στην αμοιβαία υποστήριξη όπου και όποτε οι δυο χώρες έχουν ανάγκη. Αρκεί να υπάρξουν στην Ελλάδα ηγεσίες με όραμα για να αξιοποιήσουν τα δεδομένα καταλλήλως.

Επίσης, για μια ακόμη φορά η Ελλάδα εμφανίζεται να ασκεί αποτελεσματικότατη εξωτερική πολιτική βασιζόμενη στα άξια – και όχι αντιπαραγωγικά – στελέχη των Ενόπλων της Δυνάμεων που διαφημίσουν τη χώρα μας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου, σε μια συγκυρία όπου για την Ελλάδα, καλή κουβέντα δεν ακούγεται...

Ας το αναλογιστούν αυτό ορισμένοι... αθυρόστομοι και ας αναθεωρήσουν τις απόψεις τους. Ποτέ δεν είναι αργά.




Πηγή:
http://www.defencepoint.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2154:-l-r-&catid=31:defence-greece&Itemid=54

Δεν υπάρχουν σχόλια: