Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΛΟΓΟΠΑΙΓΝΙΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΞΕΒΡΑΚΩΘΟΥΝ.





Της Δήμητρας Σωτηριάδου

Άκουσα τον βουλευτή Τρικάλων Μιχάλη Ταμήλο να λέει πως οι βουλευτές δεν είναι υποχρεωμένοι να αποδεικνύουν τα λεγόμενά τους, μεταφέρουν μόνο απόψεις του κόσμου.
Δηλαδή μπορούν να πετούν λάσπη σε οποιονδήποτε, να του φορτώνουν κατηγορίες χωρίς αποδείξεις , να σπέρνουν μίσος και αυτοί να μην τιμωρούνται.
Το είπε ξεκάθαρα.
Οι βουλευτές πληρώνονται για να παραβιάζουν συγκαλυμμένα τους νόμους της λογικής.
Επιδίδονται στην διατύπωση σοφισμάτων.
Συναγωνίζονται, ποιος είναι ο καλύτερος δάσκαλος της πολιτικής τέχνης.
Επιδίδονται σε συλλογισμούς που καταλήγουν σε λογοπαίγνια με μοναδικό τους σκοπό να προκαλέσουν σύγχυση στον συνομιλητή τους.
Μη μου πείτε ότι δεν έχετε βρει τον μετρ , τον δάσκαλο της " εριστικής " τέχνης που πληρώνεται αδρά για να συντηρεί έριδες. Η τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο δεν μαθαίνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Εκπαίδευση χρειάζεται και ο σημερινός υπουργός υγείας την παίζει στα δάχτυλα. Την εριστική διαλεκτική, την τέχνη δηλαδή του να έχεις πάντα δίκιο την ακολουθούν πιστά όσοι ασπάζονται τους σοφιστές.
Ξεκινούν το συλλογισμό τους με προτάσεις αληθινές και στην πορεία επινοούν φανταστικές ιστορίες, προσθέτοντας ή αφαιρώντας " καρυκεύματα". Καταλήγουν έτσι σε ψεύτικα συμπεράσματα ,που τα υποστηρίζουν μετά μανίας ως αληθινά.
Δε σηκώνουν κουβέντα, κανέναν αντίλογο ,μην και τους αντιμιλήσεις. Θα σου πετάξουν τη ρετσινιά του τεμπέλη, του αργόμισθου, του κλέφτη,  του τρομοκράτη , θα συντηρούν το φθόνο και το μίσος και θα υποστηρίζουν ότι έχουν πάντα δίκιο. Στην ουσία αυτοί οι βουλευτές με τον συναρπαστικό συλλογισμό τους, αποδέχονται την " εριστική " τους φύση. Ξέρουν τι παλιοχαρακτήρες είναι και βγαίνουν στην επίθεση αναπτύσσοντας τεχνικές που βοηθούν κάθε αντιπαράθεση με τον συνομιλητή τους δηλαδή με τους ψηφοφόρους.
Αυτούς τους παλιοχαρακτήρες , που αρέσκονται στο να συντηρούν έριδες, εάν τους μελετήσεις θα βρεις τον τρόπο να τους αντιμετωπίσεις, ξεβρακώνοντάς τους, μεταφορικά και κυριολεκτικά.
Ο Αριστοτέλης έλεγε ότι ο σοφιστής είναι ένα άτομο που κερδίζει χρήματα από φαινομενική σοφία και όχι πραγματική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: