Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

«Διά τούτο δεν πηγαίνει εμπρός το ρωμαίικο»

 

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς.

Ο Ιούλιος του 1861 ήταν ιδιαίτερα θερμός μήνας. Η Κυβέρνηση του Αθανάσιου Μιαούλη είχε εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό εναντίον όσων εκφράζονταν εναντίον του καθεστώτος. Οι αντιπολιτευόμενες εφημερίδες δικάζονταν καθημερινά, αξιωματικοί και πολίτες συλλαμβάνονταν και κλείνονταν στις φρικτές φυλακές του Γκαρμπολά, ενώ αυξανόταν ο αριθμός των βουλευτών που αντιδρούσαν στις μεθοδεύσεις αυτές.

Ένας εξ αυτών ήταν και ο καταγόμενος από την Υπάτη αγωνιστής της Επανάστασης Δημήτριος Χατζίσκος (1805-1877), ο οποίος διετέλεσε επανειλημμένα βουλευτής, γερουσιαστής και Υπουργός Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως. Ο Χατζίσκος αντιπολιτευόταν με σφοδρότητα τις κυβερνήσεις. Λόγω καταγωγής –ο πατέρας του είχε σφαγιαστεί το 1820 από τους Τούρκους–, ο λόγος του είχε ιδιαίτερη βαρύτητα, ενώ οι φιλολαϊκές του τοποθετήσεις τον είχαν καταστήσει ιδιαίτερα αγαπητό.

Παραμένει άγνωστο όμως μέχρι σήμερα το γεγονός ότι τον Ιούλιο 1861 οι απόψεις του Δ. Χατζίσκου ξαφνικά άλλαξαν. «Το ηκούαμεν και δεν το επιστεύαμεν», έγραφε η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «ΦΩΣ», «πως τα εγύρισεν ο Χατζίσκος διότι η Κυβέρνησις έρριψεν εις την ανοικτήν αυτού φουστανέλαν πενήντα πέντε χιλιάδας δραχμάς»!

Τι είχε συμβεί; Ο Χατζίσκος αγόρασε το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας του αποβιώσαντος Πρωθυπουργού Κωλέττη, ο οποίος μεταξύ άλλων χρωστούσε και στο Δημόσιο 55.000 δραχμές. Αφού λοιπόν πήρε την περιουσία από την κόρη του Κωλέττη, στη συνέχεια φρόντισε να εισαχθεί νομοσχέδιο που χάριζε τα χρέη του αποβιώσαντος πολιτικού. Οπότε καρπωνόταν ο ίδιος το ποσόν.

«Ταλαίπωρε λαέ, συ φυλακίζεσαι διά 10 δραχμών χρέος και εις αυτούς χαρίζονται χιλιάδες», σχολίαζε ο Σοφοκλής Καρύδης στην εφημερίδα του, τονίζοντας πως «διά τούτο δεν πηγαίνει εμπρός το ρωμαίικο και θα χαλάση καμιά ώρα». Το αποτέλεσμα ήταν ο Καρύδης που αποκάλυψε την υπόθεση να οδηγηθεί –για μία ακόμη φορά– στα κρατητήρια του Γκαρμπολά!

http://mikros-romios.gr/939/«διά-τούτο-δεν-πηγαίνει-εμπρός-το-ρωμα/

Δεν υπάρχουν σχόλια: