Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Ήλιος - θάλασσα και μια... χωριάτικη



Με χωριάτικη, φρούτα και ελιές την βγάζουν φέτος οι τουρίστες στη χώρα μας αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία από παράγοντες της αγοράς, ναι μεν η αύξηση των αφίξεων κυμαίνεται από 15 έως 18%, αλλά η μείωση του τζίρου ξεκινά από 10% και φθάνει έως και το 20%....

Αλλοδαποί αλλά και Έλληνες τουρίστες βάζουν το χέρι στην τσέπη όλο και λιγότερο… Και παρότι τέτοιοι «πελάτες» είναι ενδεχομένως ό,τι καλύτερο για τα σούπερ μάρκετ και τα μανάβικα, εντούτοις για τους επαγγελματίες της εστίασης, των αναψυκτηρίων και των  καφέ είναι «εφιάλτης», αφού αποτελούν την αιτία που ο τζίρος τους παραμένει καθηλωμένος.

Από τα 17 εκατομμύρια ανθρώπων που αναμένεται να επισκεφτούν την χώρα φέτος το καλοκαίρι, τουλάχιστον οι μισοί –σύμφωνα με εκτιμήσεις του κλάδου– έχουν ως ημερήσιο προϋπολογισμό 10 ευρώ ανά άτομο.

Την ίδια ώρα, τη χώρα μας επισκέπτονται τουρίστες που προτιμούν τα πακέτα «all inclusive», άνθρωποι δηλαδή που πλήρωσαν σε κάποιο ταξιδιωτικό γραφείο του εξωτερικού 650 ευρώ ανά άτομο για να κοιμηθούν, να πιουν, να φάνε τρία γεύματα και να κολυμπήσουν έχοντας τη δική τους ξαπλώστρα στην άμμο, κλεισμένοι σε ένα ξενοδοχείο που τους τα προσφέρει όλα. Από την «τάξη» αυτή των παραθεριστών, οι υπόλοιποι επαγγελματίες δεν έχουν τίποτα να περιμένουν.

Δεν ξοδεύουν

Τα τελευταία δύο χρόνια, τη λύση αυτοί προτίμησαν ένας στους τρεις επισκέπτες από το εξωτερικό. Φέτος, λόγω και της κρίσης, το ποσοστό αγγίζει το 90%. Πρόκειται για ανθρώπους που κατά πλειοψηφία βγαίνουν από το ξενοδοχείο τους δύο φορές κατά την επταήμερη διαμονή τους στη χώρα, για να κάνουν έναν περίπατο στον οποίο ίσως και να μην ξοδέψουν ούτε ένα ευρώ.

Έτσι, τα 17 εκατ. ξένων τουριστών (ένα εντυπωσιακό νούμερο), που αναμένονται  να έρθουν φέτος στην χώρα μας, θα έρθουν αφενός γιατί εκτιμούν –όπως πάντα άλλωστε– τις κλασικές τουριστικές αξίες της Ελλάδας (τον ήλιο, τη θάλασσα, τα αξιοθέατα, τον τρόπο ζωής και διασκέδασης) και αφετέρου γιατί – ειδικά φέτος– η χώρα μας είναι φτηνότερη από πέρυσι και άρα ανταγωνιστικότερη σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου.

Σύμφωνα, άλλωστε, με τα στοιχεία της τουριστικής μηχανής αναζήτησης Trivago, η μείωση στην τιμή διανυκτέρευσης στην Ελλάδα το 2013 (σε σχέση με το 2012) άγγιξε το 15%, φτάνοντας σε μέσο όρο τα 78 ευρώ. Μάλιστα, η Ελλάδα και η Πορτογαλία αποτελούν τις μόνες χώρες με τιμές διανυκτέρευσης κάτω των 100 ευρώ.

Ένας στους τέσσερις

Η κατάσταση του εσωτερικού τουρισμού είναι ακόμη πιο δραματική, με τρεις στους τέσσερις Έλληνες να αδυνατούν να κάνουν διακοπές το 2013 (σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΚΑ). Το κεφάλαιο είναι μεγάλο, δεν είναι της στιγμής, αλλά είναι προφανές ότι καμία χώρα δεν μπορεί να πετύχει «τουριστικά» χωρίς να φροντίσει να εξασφαλίσει στους πολίτες τη δυνατότητα για διακοπές.

Έτσι, το φετινό καλοκαίρι, οι περισσότεροι Έλληνες προσανατολίζονται σε ολιγοήμερες διακοπές σε κοντινούς προορισμούς, καθώς τα οικονομικά των περισσοτέρων δεν τους επιτρέπουν να προγραμματίσουν κάτι παραπάνω. Πολλές φορές, μάλιστα, δεν είναι σε θέση να προγραμματίσουν ούτε καν αυτό. Τα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια επιβαρύνουν σημαντικά τον προϋπολογισμό των διακοπών, με αποτέλεσμα να προτιμώνται προορισμοί τους οποίους μπορείς να επισκεφθείς οδικώς. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, το διάστημα κατά το οποίο θα «κινηθεί» η ελληνική αγορά έχει περιοριστεί από τον ένα μήνα μεταξύ 20 Ιουλίου-20 Αυγούστου, στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, ενώ αρκετοί είναι και εκείνοι που προσανατολίζονται σε διακοπές τον Σεπτέμβριο εξαιτίας του μειωμένου κόστους διαμονής.

Θετικά, πάντως, είναι τα νέα για τους άνεργους στον τουρισμό, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, μέχρι το 2020 η τουριστική βιομηχανία της χώρας θα έχει δημιουργήσει συνολικά περισσότερες από 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Ο ευρύτερος τομέας των τουριστικών υπηρεσιών προσφέρει 780 χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ μέχρι το 2020 αναμένεται να δημιουργηθούν επιπλέον 300 με 320 χιλιάδες.

Αισιόδοξες εκτιμήσεις

Πάντως, σχετικά με την αύξηση των τουριστών στη χώρα μας, αυξημένη ζήτηση για τουριστικά πακέτα καταγράφει και η TUI. Ο μεγαλύτερος Tour Operator της Ευρώπης κατατάσσει την Ελλάδα «στην τρίτη θέση των πιο δημοφιλών τουριστικών προορισμών». Παρόμοια είναι η εικόνα που δίνει η L`tour. Αυξητικές είναι οι τάσεις που καταγράφει και η REWE (ITS, JahnReisen, Tjaereborg). Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της γενικής διεύθυνσης του ομίλου Σέρεν Χάρτμαν, σημειώνεται αύξηση των κρατήσεων για ελληνικούς προορισμούς της τάξεως του 7% σε σχέση με το 2012.

Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει η «Die Welt», κάποιοι τουριστικοί όμιλοι καταγράφουν αύξηση των κρατήσεων για την Ελλάδα σε ποσοστό που υπερβαίνει το 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Αύξηση σημείωσε η ζήτηση τουριστικών πακέτων και για το φθινόπωρο. Όπως αναφέρει η εταιρεία ερευνών καταναλωτικής συμπεριφοράς GfK, τον Ιούνιο ο τζίρος των εκτός σεζόν κρατήσεων στα ταξιδιωτικά γραφεία αυξήθηκε κατά 16% σε σχέση με τον Μάιο. Και στις εκτός σεζόν κρατήσεις σημειώνεται αύξηση της ζήτησης για ελληνικούς προορισμούς.

Εκτιμάται ότι οι ταραχές στην Αίγυπτο ευνοούν τους υπόλοιπους τουριστικούς προορισμούς και κυρίως την Ισπανία, την Τουρκία και την Ελλάδα.

Μολονότι οι εικόνες των συγκρούσεων στην Πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης έκαναν τον γύρο του κόσμου, η ζήτηση για πακέτα θερινών διακοπών στην Τουρκία δεν σημείωσε μείωση, παρά την επιβράδυνση στον ρυθμό των κρατήσεων που παρατηρήθηκε κατά την πρώτη περίοδο των ταραχών. «Η Τουρκία εξακολουθεί να είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς των Γερμανών και η εξέλιξη παραμένει θετική», επισημαίνει ο εκπρόσωπος του ομίλου Thomas Cook, Ματίας Μπράντες.

Αύξηση 10% σημείωσαν στο εξάμηνο και οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΤΕ.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης εκτιμά πως οι αφίξεις και τα έσοδα μπορεί να κυμανθούν μεταξύ 2%-3% υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις για φέτος, οι οποίες ανέρχονται σε 17 εκατ. τουρίστες και 11 δισ. ευρώ αντίστοιχα!

Πάντως, στο πρώτο εξάμηνο του 2013 σημειώθηκαν 4.459.395 αφίξεις έναντι 4.051.550 αφίξεων, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε επιπλέον 400.000 τουρίστες στην Ελλάδα.

Η υψηλότερη αύξηση 68,15% στις αφίξεις ξένων τουριστών στο εξάμηνο καταγράφηκε στη Μύκονο με 42.302 επισκέπτες έναντι 25.158 τουριστών το αντίστοιχο διάστημα του 2012.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Καλαμάτα με αύξηση 41,99%, καθώς καταγράφηκαν 18.788 αφίξεις τουριστών έναντι 13.232 επισκεπτών το 2012.

Στην τρίτη θέση βρέθηκε η Σαντορίνη με αύξηση αφίξεων 27,51% και 70.165 τουρίστες έναντι 55.028 επισκεπτών το 2012. Κατόπιν ακολουθούν η Κεφαλονιά με αύξηση 22,55%, τα Χανιά με 21,5%, η Ζάκυνθος με 19,75%, το Ηράκλειο με 18,58%, η Κως με 18,27%, η Κέρκυρα με 14,88%, το Άκτιο με 14,79%, η Ρόδος με 10,32%, η Καβάλα με 8,69%, ο Άραξος με 6,04%, η Θεσσαλονίκη με 2,13% και η Σκιάθος με οριακή αύξηση 0,12%.

Οι μοναδικοί προορισμοί με αρνητικό πρόσημο στις αφίξεις ξένων τουριστών είναι η Αθήνα με 1,29% και η Σάμος με 4,22%.

Η μείωση όμως της τουριστικής κίνησης που παρατηρείται στην Αθήνα προξενεί την απορία γιατί ένας από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς της χώρας μας –στον οποίο μάλιστα βρίσκεται και το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας– χάνει μέρος των επισκεπτών του.

Ποια καταλύματα συμμετέχουν στο πρόγραμμα των 6ήμερων διακοπών

Πραγματοποιήθηκε η ανάρτηση του καταλόγου των καταλυμάτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των 6ήμερων διακοπών. Τα στοιχεία των καταλυμάτων θα επικαιροποιούνται ανάλογα, κατά τον συνεχιζόμενο έλεγχο.

Δωρεάν διακοπές από το πρόγραμμα Τουρισμός Για Όλους 2013-2014: Πρόκειται για Πρόγραμμα 6ήμερων διακοπών που θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2014. Η διανομή των δελτίων ξεκίνησε στις 19 Ιουλίου μέσω των ΚΕΠ και θα αναπτυχτεί σε δύο χρονικές περιόδους. Η πρώτη από τον Ιούλιο του 2013 έως την 31η Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς και η δεύτερη από τον Φεβρουάριο του 2014 έως την 31η Μαΐου του 2014.

Έτοιμος είναι ο κατάλογος των καταλυμάτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Τουρισμός Για Όλους 2013-2014» των 6ήμερων διακοπών και οι οποίες επιδοτούνται από το κράτος. Τα στοιχεία των καταλυμάτων θα επικαιροποιούνται συνεχώς από τον ΕΟΤ και θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του.

Η χορήγηση των δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού 6ήμερων διακοπών θα πραγματοποιηθεί από τα ΚΕΠ. Θα εκδοθούν 62.000 συνολικά ατομικά δελτία που θα αφορούν εργαζόμενους. Επίσης θα χορηγηθούν άλλα 10.000 ατομικά δελτία που θα απευθύνονται σε συνταξιούχους λόγω γήρατος ή αναπηρίας ανεξαρτήτως εισοδήματος. Το σχετικό πρόγραμμα θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Οκτωβρίου 2013.

Μέσω του Προγράμματος επιδοτείται η παραμονή σε καταλύματα όλης της χώρας για άτομα που ανήκουν σε κοινωνικές ομάδες μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων και δεν είναι δικαιούχοι αντίστοιχων προγραμμάτων άλλων φορέων.

Τα εισοδηματικά όρια υπαγωγής στο Πρόγραμμα διαμορφώνονται ως εξής:

• Σε 16.000 ευρώ για μεμονωμένα άτομα, στις 28.000 ευρώ για οικογένειες (συν 1.500 ευρώ για κάθε παιδί).
• Σε 35.000 ευρώ για πολύτεκνους (συν 1.500 ευρώ για κάθε παιδί).
• Για τα άτομα της τρίτης ηλικίας δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια (προσοχή, το πρόγραμμα για αυτή την κατηγορία ξεκινά το φθινόπωρο).

Δικαιούχοι

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, προς το παρόν τουλάχιστο στα ΚΕΠ, πρέπει να σπεύσουν: οι υπάλληλοι του δημοσίου, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι συνταξιούχοι.

• Οι μόνιμοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι του Δημόσιου Τομέα και των Ν.Π.Δ.Δ.
• Οι μισθωτοί ή συνταξιούχοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ, εφόσον δεν τους παρακρατούνται εισφορές υπέρ της Εργατικής Εστίας – και συνεπώς δεν είναι δικαιούχοι των προγραμμάτων της.
u Οι εν ενεργεία ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε., που ασφαλίζει ελεύθερους επαγγελματίες ή επιχειρηματίες πρώην Τ.Ε.Β.Ε. , Τ.Σ.Α, ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ, οι πρώην ΤΑΕΕ οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν είναι δικαιούχοι του προγράμματος της τέως Εργατικής Εστίας. Εξαιρούνται οι ασφαλισμένο του Ταμείου Νομικών, εν ενεργεία και συνταξιούχοι.
• Οι συνταξιούχοι του Ο.Α.Ε.Ε., το οποίο ασφαλίζει ελεύθερους επαγγελματίες, ή επιχειρηματίες πρώην Τ.Ε.Β.Ε., πρώην ΤΑΕ Τ.Σ.Α.,ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ, με την προϋπόθεση ότι η συνταξιοδότηση (βάσει αρχικής απόφασης συνταξιοδότησης) καλύπτεται από ένα από τα παραπάνω ταμεία, ακόμη και αν η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καλύπτεται από το ΙΚΑ και οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν είναι δικαιούχοι του προγράμματος της τέως Εργατικής Εστίας.
• Οι ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ.
• Οι συνταξιούχοι ΤΑΠΟΤΕ (εφόσον συνταξιοδοτήθηκαν από 01/01/1978 ως 31/12/2005.
• Άτομα τα οποία είναι ασφαλισμένοι της Πρόνοιας ή τα οποία λαμβάνουν επίδομα απορίας ή αναπηρίας από την Πρόνοια έστω και αν είναι ασφαλισμένοι σε άλλον ασφαλιστικό φορέα ως προστατευόμενα μέλη.

http://www.topontiki.gr/article/56402/Ilios---thalassa-kai-mia-xoriatiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: