Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ : Ανά, κατά, διά, μετά, αμφί, αντί… σχηματισμός

Ανά, κατά, διά, μετά, αμφί, αντί… σχηματισμός
Του ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Άλλο πρόθεση με την έννοια «σκοπεύω να κάνω κάτι» και άλλο πρόθεση ως άκλιτο στοιχείο του λόγου που συναποτελεί ουσιαστικά και ρήματα. Π.χ. αμφιβολία-αμφιβάλλω και αντικαταβολή-αντικαταβάλλω.

Ο ανακοινωθείς ανασχηματισμός είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από ανασχηματισμός. Είναι ένα συνονθύλευμα προσώπων για γέλια και για κλάματα, με ελάχιστους ικανούς που επιπλέουν, καθότι αρχιμνημονιακοί και σφόδρα εθελόδουλοι. Σημειώνω ότι ο εν λόγω ανασχηματισμός έγινε –«αντισχηματισμός» θα έπρεπε να λέγεται, εάν υπήρχε μια τέτοια λέξη– για να θολώσει τα νερά. Η συγκυβέρνηση ηττήθηκε κατά κράτος στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στις ευρωεκλογές, χάνοντας επτά συν τέσσερις μονάδες, χωρίς να υπολογίσει κανείς την πολυδιάσπαση του εκλογικού σώματος και τα απορρέοντα εξ αυτής ολοφάνερα συμπεράσματα.

Αναρωτιέμαι αν οι περισσότεροι Έλληνες έχουν συνειδητοποιήσει ότι μας κυβερνάει το άθροισμα του ΔΕΥΤΕΡΟΥ και του ΤΕΤΑΡΤΟΥ κόμματος! Τρίτο, βέβαια, κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή. Η οποία, με την εξόφθαλμη βοήθεια του μη διαγραφέντος Μπαλτάκου, εφέρετο ως τροφοδότρια της ΝΔ. Ξεχνάνε, όμως, ότι το αφύσικα διογκωθέν αυτό κόμμα (λόγω τερατωδών λαθών του Σαμαρά) είναι ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ και, ως εκ τούτου, οι πλείστοι ψηφοφόροι του στις επικείμενες εθνικές εκλογές δεν πρόκειται να ευνοήσουν μνημονιακά κατακάθια.

Ο περιβόητος ανασχηματισμός –οφείλουμε να τηρούμε κατά το δυνατόν τους κανόνες της αντικειμενικότητας– είχε και θετικές πλευρές. Περιελάμβανε τον εξοβελισμό αρκετών αποκρουστικών υπανθρώπων. Πλην όμως, για να μην παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη οι ποινικώς υπεύθυνοι, έσπευσαν οι κρατούντες να κλείσουν εξ υφαρπαγής τη Βουλή!

Η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, που κομπάζει τώρα σαν πεφυσιωμένος διάνος, αυτοδιαψεύδεται παταγωδώς με όσα είχε ανεβάσει στις 9/1/2012 στο προσωπικό της site «Ελεύθερη Ζώνη». Θαυμάστε την! (Το «θαυμάστε την!» έχει και πολύ επαινετική ανάγνωση).

«Όπου και να στραφείς, πάντα πάνω σε κάποιον εθελόδουλο θα πέσεις, έτοιμο να εξηγήσει, να δικαιολογήσει, να ταυτιστεί με τη γνώμη των δανειστών. Από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών ώς τους αρμόδιους (λέμε τώρα) υπουργούς, γενικούς γραμματείς, πρώην και επίδοξους καταστροφείς της χώρας».

Και συνεχίζει απτόητη, περνώντας γενεές δεκατέσσερις το νέο… αστέρι του Σαμαρά: «Σα να μην μας έφθαναν όλοι αυτοί, τελευταίως προστέθηκε και καινούργιος «αναλυτής» των ψυχαναγκαστικών προβλημάτων των δανειστών μας. Πρόκειται για τον διευθυντή του Οικονομικού Γραφείου του κ. Παπαδήμου Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος στα διαλείμματα προσφοράς των υπηρεσιών του μεταξύ Σημίτη και Παπαδήμου (πάντα από το ίδιο πόστο), κάνει και τον καθηγητή –ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ, άρα δεν είναι, όπως υπονοείται ευγενώς– στο τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς».

Και προσθέτει καταπελτικά: «Όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, οι δανειστές μας “γνωρίζουν πως, αν καταργηθεί ο 13ος και 14ος μισθός, η κατανάλωση θα υποχωρήσει περαιτέρω και θα υπάρξει ύφεση, αλλά… θέλουν με την πίεση αυτή να δουν ότι “οι Έλληνες έχουν σοβαρευτεί και βλέπουν πλέον τα προβλήματα στον τόπο”»!

Και καταλήγει στο σημείο αυτό –άλλες λεπτομέρειες, μολονότι ανατριχιαστικές, δεν χρειάζεται να προσθέσω– ως εξής: «Αν και οικονομολόγος, αποδέχεται δηλαδή ότι η χώρα στραγγαλίζεται καθαρά για λόγους παραδειγματισμού, για να τιμωρηθεί δηλαδή, να εξουθενωθεί και να μηδενιστεί, να μην υπάρξει η παραμικρή περίπτωση να συνέλθει».

Υπάρχουν, άραγε, άλλες πιο καταδικαστικές επισημάνσεις για τον Χαρδούβελη (επώνυμο… καλλιεπέστατο και εκφερόμενο… βραδυγλωσσικά) από αυτές της οξυδερκούς Σοφίας, που τότε ήταν και πολύ μελετηρή; Στο υποσυνείδητό της κυριαρχούσε η μορφή του αριστερού πατέρα της Γιάννη Βούλτεψη, μέλους του ΕΛΑΣ στην Κατοχή –αργότερα του απενεμήθη το Κρατικό Μετάλλιο Αντίστασης– και συγγραφέα πληθώρας αποκαλυπτικών βιβλίων, ανάμεσά τους και το βραβευμένο έργο του για τη δολοφονία του Λαμπράκη. Διετέλεσε συντάκτης της Αυγής από το 1953 και συνεργάστηκε με τα περιοδικά Επίκαιρα και Αντί. Περί το τέλος της ζωής του συμβιβάστηκε. Για μένα, όμως, αναφορικά με τον Γιάννη Βούλτεψη, δεν ισχύει η ρήση «τα στερνά τιμούν τα πρώτα». Εικάζω μάλιστα ότι αυτή η ρήση δεν ισχύει και για την κόρη του. Αλλιώς δεν θα είχε ανεβάσει στο προσωπικό της site «Ελεύθερη Ζώνη» τον Ιανουάριο του 2012 τα όσα σας παρέθεσα.

Οι ακόμα κρατούντες και οι παραφυάδες τους, με άβουλο μπροστάρη τον Κάρολο Παπούλια των διαταγμάτων και των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου –θεωρείται ο μακράν χειρότερος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την κατάρρευση της δικτατορίας– πιστεύουν αφελέστατα ότι οι εξαθλιωμένοι και εξανδραποδιζόμενοι Έλληνες είναι… ηλίθιοι! (Εδώ ταιριάζει γάντι η ακόλουθη διαπίστωση που αλίευσα από την «εφ.συν» της Πέμπτης: «Έχω δει τόσο λίγους ανθρώπους να περνάνε τόσο πολλούς για μαλάκες»).

Το αδιέξοδο είναι πλήρες. Μας έχουν δέσει χειροπόδαρα για αμέτρητες δεκαετίες. Και ομολογούν κυνικότατα τη δέσμευση για ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ με υπογραφή Σαμαρά. Τι περιμένουμε, λοιπόν; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο οργανωμένο, αποτελεσματικό και λαοφιλές κόμμα. Ας ενισχύσουμε, επομένως, με συστράτευση τις τάξεις του και ας αγωνιστούμε δυναμικά. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

http://www.paron.gr/v3/new.php?id=87679&colid=67&dt=2014-06-15%200:0:0

Δεν υπάρχουν σχόλια: