Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Σιτρονέλες και φιδάκια!

Σιτρονέλες και φιδάκια!

της Όλγας Σελλα

Κ​​αι φέτος το καλοκαίρι «μοσχοβολούν οι γειτονιές...» φιδάκια και σιτρονέλα! Συχνότερα μπορεί να μυρίσει κανείς και βασιλικό - όλο και κάποια γλάστρα θα υπάρχει. Ασβέστη, σπανίως. Τι ακριβώς συμβαίνει; Για μία ακόμη χρονιά δεν υπήρξαν οι απαραίτητοι προληπτικοί ψεκασμοί που ανακουφίζουν τους πολίτες από τις σκνίπες, τα κουνούπια και τις... Τερέζες! Κάποιοι, όσοι μπορούσαν, έκαναν ιδιωτικές απεντομώσεις στους κήπους τους. Είναι κάπως πιο προστατευμένοι, αλλά τα ενοχλητικά καλοκαιρινά έντομα δεν γνωρίζουν σύνορα. Πετούν ανενόχλητα από τον έναν κήπο (τον αψέκαστο) στον άλλον (τον ψεκασμένο). Οσοι κάθονται στα μπαλκόνια χρειάζεται να κάνουν μια μεγάλη επιχείρηση: ανάβουν φιδάκια (καπνίζονται και οι ένοικοι και γίνονται κάτι σαν την Πυθία...). Στολίζουν το μπαλκόνι με διάφορα κεράκια σιτρονέλας ή με αντίστοιχα έλαια, και κάποιοι πιο συστηματικοί έχουν προμηθευτεί μ’ εκείνες τις λάμπες που εγκλωβίζουν τα πετούμενα ζωύφια. Οι περισσότεροι έχουν ήδη πασαλειφτεί με διάφορα εντομοαπωθητικά. Αφού γίνουν όλα αυτά, υπάρχει περίπτωση να απολαύσουν και καμιά μπίρα στο μπαλκόνι.

Τα χρόνια της ευμάρειας, στις δουλειές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν και οι ψεκασμοί. Φαίνεται ότι είναι τα πρώτα κονδύλια που κόπηκαν προς μεγάλη ικανοποίηση της πανίδας των καλοκαιρινών εντόμων και φυσικά των επιχειρήσεων που καταπιάνονται με οτιδήποτε εντομοαπωθητικό ή ακόμη πιο δραστικό μέσον.

Υπάρχει, και σ’ αυτή την περίπτωση, το εξής αντιφατικό: πείθονται οι πολίτες να βάλουν φυτά στους κήπους και τα μπαλκόνια τους (ορθώς, γιατί το όφελος είναι και αισθητικό και ψυχολογικό και περιβαλλοντικό), έχει απλωθεί η πόλη σε όλη την Αττική και η αλλαγή των συντελεστών δόμησης έχει αυξήσει (ευτυχώς) τους κήπους των σπιτιών, αλλά φροντίδα και για τα φυτά και για τους ανθρώπους που τελικά έμαθαν να τα ξαναγαπούν δεν υπάρχει. Εντάξει, έπρεπε να μπουν προτεραιότητες για το τι θα κοπεί και τι θα διατηρηθεί μετά κόπων και βασάνων. Αλλά μήπως οι Περιφέρειες -πλέον- έχουν λυμένα τα χέρια προκειμένου να αξιοποιήσουν τα προγράμματα ΕΣΠΑ και να καλύψουν βασικές ανάγκες τους; Και μήπως μέχρι πρότινος υπήρχε χαμηλότατο ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων ΕΣΠΑ; Λεπτομέρειες, θα πει κάποιος, υπάρχουν τόσα άλυτα προβλήματα. Είναι κι αυτό, πιστέψτε με, ένα σοβαρό καθημερινό πρόβλημα της πόλης.

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Σημείωση kgrek.
Αυτό που συμβαίνει στην περιοχή Αττικής είναι τίποτα μπροστά στην επιδρομή κουνουπιών που υφιστάμεθα στην παραλία των Μαλίων.
Το πρωϊ η κατάσταση είναι ανεκτή όμως από τις 7 το απόγευμα, αν τυχόν δεν έχεις πασαλειφτεί με διάφορα εντομοαπωθητικά, υφίστασαι ένα τρομερό μαρτύριο από τα τσιμπήματα κουνουπιών και σκνυπών. Φαίνεται ότι εφέτος οι δημοτικοί μας άρχοντες με τις ευλογίες της μνημονιακής συγκυβέρνησης έκαναν το θαύμα τους αποφεύγοντας τους έγκαιρους ψεκασμούς -αν και αμφιβάλλω, από το αποτέλεσμα που παρατηρώ, ότι ακόμη και αυτό συνέβηκε στην πραγματικότητα - και συμμάχησαν με τα παντώς είδους έντομα.Ευτυχώς όμως που έχουμε τα σαμιαμιδάκια μας που κάνουν ότι μπορούν...να μας απαλλάξουν από τα κουνούπια και τις σκνύπες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: