Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Επαναλειτουργία της εκκλησίας του Κιρκιντζέ




Επαναλειτουργία της εκκλησίας του Κιρκιντζέ

της  Κατερίνας  Αντωνίου 
Φέτος είχα την χαρά να είμαι παρούσα στην πρώτη λειτουργία της εκκλησίας του Κιρκιντζέ μετά την καταστροφή του 1922. Το μοιράζομαι με δέος μαζί σας, τοποθετώντας το τότε και το σήμερα στην ανάλογη θέση.
15 Αυγούστου 1922
“Βαρύ το κλίμα φέτος, τα μαντάτα δεν είναι καλά για τον Ελληνισμό της Μικρασίας, το μέτωπο λένε κατέρρευσε,  όμως στον Κιρκιντζέ ετοιμαζόμαστε για το πανηγύρι του 15άυγουστου στο σπίτι της Παναγίας στην Έφεσο. Κάθε 15άυγουστο όλη η κοινότητα του Κιρκιντζέ κατεβαίνει για το πανηγύρι στην Έφεσο. Φέτος είναι αλλιώς, μικρότερες ετοιμασίες, φόβος και αβεβαιότητα. Πέρυσι μεγάλο πανηγύρι κάναμε. Δοξάσαμε την χάρη της και ανταμωθήκαμε όλοι μας για άλλη μια φορά. Φέτος όμως...;”

15 Αυγούστου 2014
Στον Κιρκιντζέ γιορτή. Ο χώρος με τα μικρά όμορφα σπίτια χτισμένα στον λόφο χαμογελάει. Οι τουρίστες δεν το νιώθουν, αρκετοί δεν το έχουν καταλάβει καθόλου. Χαμόγελο μικρό, αδιόρατο που σε καμιά ώρα θα γίνει γέλιο δυνατό, αβίαστο σαν μικρού παιδιού.
Τρέχουμε στα σοκάκια, ανάμεσα σε τουριστικά μαγαζιά και Γιαπωνέζους τουρίστες. Ανεβαίνουμε, ανεβαίνουμε ψηλά ασθμαίνοντας από την ανηφόρα, αλλά αυτή την φορά “ανεβαίνουμε”.
Λίγο ακόμα, μερικά βήματα και αριστερά, μια μικρή πύλη, ένας εσωτερικός κήπος, ένα μικρό σιντριβάνι και  φτάσαμε.
Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου μπροστά μας, ερείπιο σχεδόν, άδεια από τα υπάρχοντά της. Φτάσαμε.
Τι σημασία έχει αν είναι άδεια; Είναι γεμάτη αυτή τη μέρα, γεμάτη από δοξολογίες και μικρά παιδιά που περιμένουν να κοινωνήσουνε. Η ατμόσφαιρα γεμάτη κατάνυξη,  βαρύ το φορτίο της μέρας τούτης πέφτει πάνω στους ώμους του πάτερ και του εκκλησιάσματος. Είναι η πρώτη λειτουργία της εκκλησίας μετά το 1922.
Τα κάγκελα στα παράθυρα της εκκλησίας που μπήκαν για να την προστατεύσουν από βανδαλισμούς (η εκκλησία είναι άδεια τα κάγκελα δεν προστάτευσαν)  “λιώσανε” σήμερα.
Τα “κάγκελα” προστατεύουν μόνο όταν αντικαθιστώνται απο την αποδοχή της διαφορετικότητας του άλλου.
Σήμερα 15 Αυγούστου 2014 ανήμερα της Παναγίας ξαναλειτουργήσαμε την εκκλησία του Κιρκιντζε  (Sirince στα Τουρκικά) όλοι μαζί με δέος, χαρά, ελπίδα και κατανόηση για τον συνάνθρωπο μας, είτε αυτός είναι Τούρκος είτε Έλληνας, είτε Μουσουλμάνος είτε Χριστιανός.
http://ritsmascorner.eu/content/ιστορία-επαναλειτουργία-της-εκκλησίας-του-κιρκιντζέ 

Φωτογραφίες 
της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και του Κιρκιντζέ (Şirince) από την ιστοσελίδα της Erin Erkun.







http://2totravel.blogspot.gr/2013/07/sirince-great-start-to-our-day.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: