Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Έμπολα: Τρόποι μετάδοσης, συμπτώματα, ποσοστό θνησιμότητας



Η επιδημία του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα που πλήττει τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία για την εξάπλωση της ασθένειας και εκτός συνόρων των χωρών της Δυτικής Αφρικής, ωθώντας τις υγειονομικές αρχές, ώστε να υιοθετήσουν αποτελεσματικά μέτρα.

Ποια είναι τα συμπτώματα του Έμπολα

- Πυρετός
- Πονοκέφαλοι
- Μυϊκοί πόνοι
- Πόνοι στις αρθρώσεις
- Πόνοι στο στομάχι
- Γενική αδυναμία
- Διάρροια
- Εμετοί
- Απώλεια της όρεξης
- Αιμορραγία

Η ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί μέσα σε διάστημα 21 ημερών από την προσβολή του ατόμου και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο ή φάρμακο που να την καταπολεμά.

Πώς μεταδίδεται

- Μεταδίδεται με την άμεση επαφή με τα σωματικά υγρά των ασθενών
- Με την επαφή με μολυσμένα αντικείμενα (σύριγγες)
- Από τις βλεννώδεις εκκρίσεις
- Το σπέρμα
- Το σάλιο
- Τον ιδρώτα
- Τον εμετό
- Το αίμα
- Τα κόπρανα των ασθενών

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο εάν δεν έχουν εμφανιστεί τα συμπτώματα στον ασθενή.

Ποσοστό θνησιμότητας

Το ποσοστό θνησιμότητας από τον αιμορραγικό πυρετό Έμπολα μπορεί να φτάσει το 90% και αυτοί που επιζούν μπορεί να είναι μολυσματικοί επί δύο μήνες μετά την ανάρρωσή τους. Μάλιστα, οι άνδρες που επιβίωσαν μπορεί να μεταδίδουν τον ιό μέσω του σπέρματός τους επί επτά εβδομάδες αφού αναρρώσουν.

Φυσικός φορέας του ιού θεωρείται η καρποφάγος νυχτερίδα. Ωστόσο, στην Αφρική έχει διαπιστωθεί ότι άνθρωποι μολύνθηκαν από την επαφή τους με χιμπατζήδες, γορίλες και άρρωστες ή νεκρές αντιλόπες, επισήμανε ο ΠΟΥ, συστήνοντας να αποφεύγεται η κατανάλωση του κρέατος άγριων ζώων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: