Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΕΡΩΤΑΣ




ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΕΡΩΤΑΣ
«Οι έφηβοι πιστεύουν πως τίποτα κακό δεν μπορεί να τους συμβεί»
Άρτεμις Τσίτσικα*, Λέκτορας παιδιατρικής Παν/μιου Αθηνών
Σωστός χρόνος» για την έναρξη της σεξουαλικής ζωής ενός εφήβου δεν υπάρχει βιβλιογραφικά. Στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας προάγεται η αποχή τουλάχιστον ως την όψιμη εφηβεία. Αν, παρ' όλα αυτά, ο έφηβος επιλέξει να ξεκινήσει νωρίτερα, δίνεται έμφαση στην προστασία του.
Χαρακτηριστικό της εφηβικής ηλικίας είναι πως το νεαρό άτομο ζει το « μύθο του άτρωτου», εμφανίζει δηλαδή μια προσκόλληση στον παρόντα χρόνο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνειδητοποιήσει τις συνέπειες των πράξεων του στο μέλλον, οπότε είναι ελάχιστα τα περιθώρια εφαρμογής της πρόληψης. Συνέχεια αυτού είναι ο λεγόμενος «προσωπικός μύθος», η αντίληψη δηλαδή του εφήβου ότι δεν υπάρχει περίπτωση να του συμβεί κάτι κακό. Έτσι, παίρνει περισσότερα ρίσκα και συχνά υιοθετεί συμπεριφορές υψηλού κινδύνου. Εύκολα γίνεται αντιληπτό πως, αν τα παραπάνω εφαρμοστούν στη σεξουαλική ζωή του, οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της εφηβικής ηλικίας είναι το φαινόμενο του serial monogamy, της σειριακής μονογαμίας, που σημαίνει σχέσεις στη σειρά, μονογαμικές, έντονες, αλλά ελάχιστης διάρκειας.
Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση των εφήβων γύρω από το σεξ, οι ειδικοί την αξιολογούν ως ανεπαρκή, αν σκεφτεί κανείς πως υπάρχουν κοπέλες που πιστεύουν ότι είναι προφυλαγμένες από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα επειδή κάνουν χρήση αντισυλληπτικού! Στον αντίποδα αυτού, υπάρχουν γονείς που συνήθως φοβούνται να ασχοληθούν με τη σεξουαλικότητα των παιδιών τους και προτιμούν να πιστεύουν ότι όλα θα πάνε καλά, χωρίς όμως να καταβάλλουν οι ίδιοι κάποια προσπάθεια.
Δεν χωράει αμφιβολία πως ο ρόλος του γονιού εμπεριέχει δυσκολίες. Τα λάθη είναι αναπόφευκτα. Καλό είναι, λοιπόν, να αποφεύγεται η προσβολή της ιδιωτικότητας του εφήβου. Γονείς που ψάχνουν ημερολόγια, e-mails και τα σχετικά θα δουν τα παιδιά τους να απομακρύνονται εξαγριωμένα, μπλοκάροντας έτσι το κανάλι επικοινωνίας. Επίσης, οι γονείς δεν πρέπει να κρίνουν τους φίλους του παιδιού τους. Επιτρέπεται μόνο η αξιολόγηση των πράξεων τους. Τέλος, η υπερπροστασία δεν ωφελεί. Δίνοντας πρωτοβουλίες στους εφήβους, τους βοηθάμε να κατακτήσουν την αυτοεκτίμησή τους.  
*Η κ. Τσίτσικα είναι επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. &Α Κυριακού»
"K" της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: