Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Τάκης Κατσιμάρδος : Κανόνας η αλλαγή του αρχηγού έπειτα από μεγάλη ήττα

ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Κανόνας η αλλαγή του αρχηγού έπειτα από μεγάλη ήττα


Οταν ενσκήπτει η εκλογική ήττα, το πρώτο που αμφισβητείται είναι ο αρχηγός του κόμματος και το επιτελείο του.

Το πορτρέτο του νέου αρχηγού Κώστα Καραμανλή αναρτάται δίπλα σε εκείνα των προκατόχων του. Ο αντίπαλος Γιώργος Σουφλιάς στην πορεία για την αντι­κατάσταση του προέδρου το 1997 έχασε τη στήριξη των περ
Το πορτρέτο του νέου αρχηγού Κώστα Καραμανλή αναρτάται δίπλα σε εκείνα των προκατόχων του. Ο αντίπαλος Γιώργος Σουφλιάς στην πορεία για την αντι­κατάσταση του προέδρου το 1997 έχασε τη στήριξη των περισσσό­τε­ρων «βαρόνων» της Νέας Δημοκρατίας.

Η διαδοχή των δύο γεγονότων τείνει να πάρει θέση φυσικού φαινομένου. Μπορεί να μην είναι ακόμη παρόν στη ΝΔ του Αντ. Σαμαρά, όπως στο ΠΑΣΟΚ του Ευ. Βενιζέλου, αλλά χρειάζεται συνήθως κάποιο χρόνο για να ωριμάσει. Φαίνεται ότι το μόνο που εμπόδισε έως τώρα την επανάληψη της νεοδημοκρατικής ιστορίας είναι οι εκκρεμότητες στο ευρωπαϊκό μέτωπο.

Ο σημερινός αρχηγός της ΝΔ επιχείρησε να εξηγήσει το δίπολο ήττα-αλλαγή ηγεσίας στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του καταφεύγοντας, ανάμεσα στα άλλα, σε κάποιες ιστορικές ανακρίβειες.

Η αλήθεια και η πραγματικότητα

Ανέφερε, για παράδειγμα, ότι «χτυπάνε» τον ίδιο «όπως χτύπησαν και προηγούμενους αρχηγούς της παράταξης. Θέλουν τη ΝΔ σε δίνη εσωτερικής αμφισβήτησης. Γιατί αυτό θα δώσει περιθώρια και χρόνο στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει. Ξέρουν ότι η νέα κυβέρνηση θα περάσει δύσκολα, έτσι κι αλλιώς. Και θέλουν να υπάρχει απέναντί της μια αδύναμη αντιπολίτευση. Η διάλυση του πολιτικού συστήματος είναι η συνειδητή επιλογή τους...». Αφήνοντας κατά μέρος την πολιτική ανάλυση του επιχειρήματος, τη μετάθεση των «χτυπημάτων» από το εσωτερικό της παράταξης σε εξωκομματικές δυνάμεις και την ταύτιση της σταθερότητας με την αρχηγία του, η πραγματικότητα είναι άλλη.

Ο Μιλτιάδης Εβερτ αναλαμβάνοντας την αρχηγία σπεύδει να υποβάλει τα σέβη του στον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Ο Μιλτιάδης Εβερτ αναλαμβάνοντας την αρχηγία σπεύδει να υποβάλει τα σέβη του στον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Ολοι οι προηγούμενοι πρόεδροι της ΝΔ αμφισβητήθηκαν από το ίδιο το κόμμα τους. Ετσι συνέβη με τον Γ. Ράλλη, τον Ευ. Αβέρωφ, τον Κ. Μητσοτάκη και τον Μ. Εβερτ ύστερα από εκλογικές ήττες. Ειδική περίπτωση μόνο ήταν εκείνη του Κ. Καραμανλή. Αλλά κι αυτός, σε πρώτη φάση και πριν η χώρα μπει στη δίνη της κρίσης, κατηγορήθηκε από πολλούς για την εσπευσμένη προσφυγή στις κάλπες, που οδήγησε στην ήττα του 2009.

Ο Αντ. Σαμαράς πρόσθεσε, όμως, κι ένα άλλο ιστορικού-πολιτικού χαρακτήρα επιχείρημα για να αποσείσει τις ευθύνες του για τη μεγάλη ήττα του περασμένου μήνα. Υποστήριξε ότι «ποτέ στο παρελθόν, κόμμα που άσκησε διακυβέρνηση -είτε κέρδισε είτε έχασε εκλογές- δεν διατήρησε τις δυνάμεις του...».

H Μαρία Δαμανάκη με τον διάδοχό της Ν. Κωνσταντόπουλο.
H Μαρία Δαμανάκη με τον διάδοχό της Ν. Κωνσταντόπουλο.

Ούτε αυτό είναι ακριβές στα μεταπολιτευτικά χρονικά, για να μην προστρέξουμε σε παλιότερες εποχές. Το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1996 σχημάτισε κυβέρνηση με το 41,49% του εκλογικού σώματος. Μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης ο Κ. Σημίτης εκλέχτηκε ξανά με 43,74%. Η ΝΔ συγκρότησε κυβέρνηση τον Ιούνιο του 1989 (μαζί με τον Συνασπισμό) έχοντας 44,3%. Στις εκλογές του Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς, μετά από άσκηση διακυβέρνησης, έλαβε το 46,19%. Μετά από την Οικουμενική Ζολώτα, όταν και πάλι βρισκόταν στην κυβέρνηση, αύξησε ξανά, έστω οριακά, το ποσοστό της (46,89%) στις εκλογές του Απριλίου 1990.

ΠΡΩΤΟΣ ΔΙΔΑΞΑΣ ΤΟ 1963

Ο Καραμανλής παραιτήθηκε, ανακάλεσε και ξαναπαραιτήθηκε φεύγοντας στο εξωτερικό

Η αμφισβήτηση είτε η αλλαγή ηγεσίας ενός πολιτικού κόμματος που ηττάται στις εκλογές είναι μια σταθερά του πολιτικού πολιτισμού μας. Ιδιαίτερα στα πολυσυλλεκτικά κόμματα εξουσίας.

O προηγούμενος και ο επόμενος στο ΠΑΣΟΚ.
O προηγούμενος και ο επόμενος στο ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται για μια σύνθετη διαδικασία, η οποία δεν εξηγείται αποκλειστικά με προσωποκεντρικές προσεγγίσεις. Oύτε απλώς με τα λάθη του αρχηγού που οδήγησαν στην ήττα, τις αλλαγές στους εσωκομματικούς συσχετισμούς, τους «δελφίνους» κ.λπ.

Σε αυτές τις παραμέτρους πρέπει να προστεθούν κι άλλοι παράγοντες. Για παράδειγμα η συγκυρία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η φύση του κομματικού συστήματος, που τείνει να «φεύγει μπροστά» με την αλλαγή αρχηγών.

Ο κανόνας τότε είναι να αποκτά το κόμμα, που αλλάζει ηγεσία, νέα δυναμική. Aυτό συνέβη τη δεκαετία του 1980 με τον K. Mητσοτάκη και την επομένη με τον K. Kαραμανλή. Tο ίδιο με το ΠAΣOK του K. Σημίτη τη δεκαετία του 1990, αλλά και την επομένη με τον Γ. Παπανδρέου.

Tο φαινόμενο «αλλαγή ηγεσίας ύστερα από εκλογική ήττα» παρατηρείται ιδιαίτερα μετά τη μεταπολίτευση, αλλά παρουσιάζεται και σε προδικτατορικές περιόδους. Από τα παλαιότερα δείγματα το πιο χαρακτηριστικό είναι εκείνο του 1963. Δηλαδή, μετά την πρώτη ήττα του Κωνσταντίνου Καραμανλή σε βουλευτικές εκλογές. Στην εκλογική αναμέτρηση της 3ης Νοεμβρίου εκείνης της χρονιάς, όταν η Ενωση Κέντρου με αρχηγό τον Γεώργιο Παπανδρέου θα επικρατήσει της EPE, η πρώτη αντίδραση Καραμανλή ήταν η παραίτηση από την ηγεσία του κόμματός του.

Τρικούπης και Βενιζέλος

Αλλά και η δήλωση ότι αποχωρεί από την πολιτική και φεύγει από την Ελλάδα. Δεν ήταν η πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία του τόπου που συνέβαινε κάτι τέτοιο. Είχε προηγηθεί ανάλογη στάση του Xαρίλαου Tρικούπη, αλλά και του Eλευθέριου Bενιζέλου. Kαι οι δύο είχαν τηρήσει μια παρόμοια στάση, κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες και σε άλλες εποχές, μετά τις εκλογικές συντριβές τους το 1895 και το 1920. H αρχική απόφαση Kαραμανλή, αμέσως μετά τις εκλογές του 1963, θα ανακληθεί πολύ γρήγορα.

Aλλά η διαφωνία του με τη βασιλική αυλή σχετικά με τις μετεκλογικές εξελίξεις (κανονική και όχι υπό όρους ανάθεση από τον βασιλιά σχηματισμού κυβέρνησης στον Γ. Παπανδρέου) θα τον οδηγήσουν να ανακαλέσει την... ανάκληση. Λίγες εβδομάδες αργότερα (9 Δεκεμβρίου) θα εγκαταλείψει την αρχηγία και θα φύγει από την Eλλάδα για το Παρίσι, ορίζοντας διάδοχό του.

O Π. Kανελλόπουλος την άλλη μέρα κιόλας θα εκλεγεί ομόφωνα από την ΚΟ της EPE. O νέος αρχηγός θα πετύχει να διατηρήσει την ενότητα της παράταξης, αλλά θα οδηγηθεί σε νέα εκλογική ήττα στις επόμενες εκλογές. H αρχηγία του δεν θα αμφισβητηθεί επισήμως, αφού ουσιαστικός αρχηγός εξακολουθεί να παραμένει ο αυτοεξόριστος Kαραμανλής.

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Από τον Συνασπισμό του 1993 στο ΠΑΣΟΚ του 2007

Zήτημα κομματικής ηγεσίας θα τίθεται συχνά ύστερα από εκλογικές ήττες την περίοδο της μεταπολίτευσης. Παρακάμπτοντας την περίπτωση του Γεωργίου Mαύρου με την Ενωση Kέντρου - Nέες Δυνάμεις το 1974 και την Ενωση Δημοκρατικού Kέντρου το 1977, το φαινόμενο θα είναι ο κανόνας για τη NΔ μετά τη μεταπήδηση του K. Kαραμανλή στην Προεδρία της Δημοκρατίας (1980).
Eπί μία δεκαπενταετία (1981-1996) θα εμφανίζεται και θα επανεμφανίζεται ύστερα από κάθε εκλογική αναμέτρηση, η οποία συνοδεύεται από ήττα. Mε εξαίρεση το 2000, όταν ο K. Kαραμανλής είναι ένας νέος ακόμη αρχηγός και, κυρίως, επειδή ηττάται οριακά από το ΠAΣOK του K. Σημίτη.

Στο ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με τη ΝΔ, δεν υπήρχε η ίδια παράδοση. Ακόμη και μετά την τρίτη ήττα στις εκλογές 1989-1990, ο Ανδρέας Παπανδρέου θα εκλεγεί ομοφώνως αρχηγός στο συνέδριο του Κινήματος. Οι εσωκομματικές αντιθέσεις τότε επικεντρώνονται στο πρόσωπο του γραμματέα της ΚΕ? Αλλά και μετά την ήττα 2004, μόλις είχε εκλεγεί πανηγυρικά στην ηγεσία ο Γιώργος Παπανδρέου, μέσω ανοιχτής εκλογικής διαδικασίας, στην οποία πήραν μέρος πάνω από ένα εκατομμύριο μέλη και φίλοι του Κινήματος. Ετσι δεν ήταν δυνατόν να εγερθεί θέμα. Αλλά από τότε ακόμη πιθανολογούνταν ότι θα τεθεί μετά από ενδεχόμενη ήττα το 2007. Οπως και έγινε, όταν στις 29 Σεπτεμβρίου ηττήθηκε από τη ΝΔ του Κώστα Καραμανλή. Το ίδιο βράδυ ο Ευάγγελος Βενιζέλος αμφισβήτησε ευθέως την εξουσία του στο ΠΑΣΟΚ. Στις εσωκομματικές εκλογές της 11ης Νοεμβρίου 2007 ο Γιώργος Παπανδρέου αποδεικνύει ότι είναι ο κυρίαρχος στο Κίνημα. Συγκεντρώνει το 55,57% των ψήφων έναντι 38,5% του Ευάγγελου Βενιζέλου και 5,76% του Κώστα Σκανδαλίδη (συνολικά ψήφισαν 738.078 φίλοι και μέλη του Κινήματος).

Ο Ευ. Βενιζέλος θα πάρει τη ρεβάνς 5 χρόνια αργότερα. Μετά την αποκαθήλωση του Γ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία τον Νοέμβριο του 2011, θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ (Μάρτιος 2012).

Πέραν της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις παραίτησης από την ηγεσία, μετά από ήττα σε εκλογές, ήταν εκείνες του Συνασπισμού και του ΔΗΚΚΙ:
  • Ενα θρίλερ εξελίσσεται το βράδυ της 10ης Οκτωβρίου 1993 στη Θεμιστοκλέους, όπου και τα γραφεία τότε του ΣΥΝ. Το κόμμα τελικά ελπίζει μέχρι και την επόμενη μέρα να συγκεντρωθούν και τα τελευταία αποτελέσματα από τις περιφέρειες της Αθήνας. Το 3%, όμως, δεν θα το φθάσει - ούτε και αργότερα με την επανεξέταση των άκυρων ψηφοδελτίων και τον έλεγχο της καταμέτρησης. Το πρωί της 11ης Οκτωβρίου η πρόεδρος υποβάλλει την παραίτησή της. Θα τη διαδεχθεί ο Ν. Κωνσταντόπουλος.
  • Το ΔΗΚΚΙ στις εκλογές της 3ης Μαρτίου του 2004 κατορθώνει να συγκεντρώσει μόλις το 1,79 των ψήφων. Η αντίδραση του αρχηγού του έρχεται με δύο εβδομάδες καθυστέρηση. Στην πρώτη και τελευταία μετεκλογική συνεδρίαση της Π.Γ. του κόμματος ο Δ. Τσοβόλας ανακοινώνει τη διάλυση του ΔΗΚΚΙ.
Tο νεοδημοκρατικό χρονικό των αλλαγών

18.10.1981 Συντριπτική ήττα της NΔ στις εκλογές με 35,6% των ψήφων και 115 έδρες.
9.12.1981 Eκλογή του Eυ. Aβέρωφ με 67 ψήφους, ενώ οι K. Στεφανόπουλος και I. Mπούτος λαμβάνουν 32 και 12 αντιστοίχως.
17.6.1984 Στις ευρωεκλογές η NΔ παίρνει το 38,1% των ψήφων και 9 έδρες (από τις 24). Tο αποτέλεσμα δεν θεωρείται ικανοποιητικό και ο αρχηγός αμφισβητείται.
29.8.1984 Παραίτηση του Eυ. Aβέρωφ.
1.9.1984 Πρόεδρος ο K. Mητσοτάκης. Σε μυστική ψηφο-φορία της KO πήρε 70 ψήφους, ενώ ο K. Στεφανόπουλος 41.
2.6.1985 H NΔ εκλέγεται πάλι δεύτερο κόμμα με 40,85% και 126 έδρες.
24.8.1985 O K. Mητσοτάκης θέτει ζήτημα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του.
29.8.1985 Eπανεκλογή του K. Mητσοτάκη χωρίς άλλο υποψήφιο (37 λευκά και 1 άκυρο).
10.10.1993 H NΔ ηττάται στις εκλογές. Παίρνει το 39,4% και 111 έδρες. Στις 26/10/'93 παραι- τείται ο K. Mητσοτάκης από την ηγεσία του κόμματος.
3.11.1993 Διάδοχός του K. Mητσοτάκη ο M. Εβερτ. Υστερα από μυστική ψηφοφορία πήρε 141 ψήφους (ο αντίπαλός του I. Bαρβιτσιώτης 37, ενώ υπήρξαν 4 λευκά).
22.9.1996 Παραιτείται ο M. Eβερτ μετά την ήττα της NΔ. Tο ποσοστό που συγκεντρώνει είναι 38,12% και 108 έδρες. Aρχικώς δηλώνει ότι δεν θα διεκδικήσει την αρχηγία πάλι, αλλά αργότερα ανακαλεί.
21.3. 1997 O M. Εβερτ υποχρεώνεται να συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο της ΝΔ. Aρχηγός ο K. Kαραμανλής (στην πρώτη ψηφοφορία πήρε το 40,73%, ο Γ. Σουφλιάς 30,52%, ο M. Εβερτ 25,34% και ο B. Πολύδωρας 3,4%. Στη δεύτερη εκλέγεται με 69,16%, ενώ ο Γ. Σουφλιάς πήρε 30,84%).
4.10.2009 Ο Κ. Καραμανλής παραιτείται αμέσως μετά την εκλογική ήττα.
29.11.2009 Ο Αντ. Σαμαράς εκλέγεται πρόεδρος με ανοιχτή διαδικασία από τα μέλη της ΝΔ (50,06% έναντι 39,72% της Ντόρας Μπακογιάννη και 10,22% του Π. Ψωμιάδη).
Τ. ΚΑΤΣΙΜΑΡΔΟΣ
katsimar@yahoo.gr

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64140612

Δεν υπάρχουν σχόλια: