Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Οι καυτοί διάλογοι της Συνόδου Κορυφής
Συγγνώμη αλλά δεν θα φύγει κανείς από το δωμάτιο.


Τους «καυτούς» διαλόγους που έλαβαν χώρα κατά την μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αποκαλύπτουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.

Σύμφωνα με αυτό, οι συνομιλίες μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, έπειτα από 14 ώρες διαπραγματεύσεων έφτασαν σε αδιέξοδο.

«Το Grexit ήταν η μόνη ρεαλιστική επιλογή», αναφέρουν οι FT.

Καθώς οι δύο ηγέτες πήγαιναν προς την πόρτα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ παρενέβη προκειμένου να γλιτώσει την Ευρωζώνη από μια ιστορική ρήξη.

«Συγγνώμη αλλά δεν θα φύγει κανείς από αυτό το δωμάτιο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Το κρίσιμο σημείο ήταν το μέγεθος και σκοπός του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Η Άνγκελα Μέρκελ ήθελε τα 50 δισ. ευρώ των πωλήσεων να διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους.

Ο κ. Τσίπρας το είδε αυτό ως «εθνική ταπείνωση» καθώς θα εκχωρούσε τον έλεγχο περιουσιακών στοιχείων το ύψος των οποίων ανερχόταν στο ένα τρίτο του εθνικού ελληνικού εισοδήματος. Η εναλλακτική του πρόταση ήταν ένα μικρότερο ταμείο τα κέρδη του οποίου θα επανεπενδύονταν στην Ελλάδα.

Η συμβιβαστική λύση βρέθηκε τελικά μετά από περισσότερο μία ώρα συζήτησης και ενώ είχαν πέσει στο τραπέζι μία ντουζίνα διαφορετικές δομές.

Μία ανάσα από το Grexit 

To δημοσίευμα περιγράφει επίσης τα όσα συνέβησαν κατά την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης το Σάββατο.

«Μέτα από σχεδόν εννιά ώρες άκαρπων συζητήσεων το Σάββατο η πλειοψηφία των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είχε φθάσει σε ένα θλιβερό συμπέρασμα: Το Grexit ίσως και να ήταν η λιγότερο κακή επιλογή που είχε απομείνει», τονίζουν οι FT.

Τότε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν πρότεινε «να βγούμε και να πούμε ο ένας στον άλλον την αλήθεια» για να εκτονώσουν το θυμό τους». Τότε πολλοί στο δωμάτιο άδραξαν την ευκαιρία με ευχαρίστηση.

Η αποτυχία του να φτάσουν σε συμφωνία το Σάββατο έδωσε τη σκυτάλη την Κυριακή στους ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωζώνης.

«Καθώς οι ώρες περνούσαν και ξημέρωνε Δευτέρα, η προοπτική ενός Grexit φάνταζε περισσότερο από ποτέ πιθανή», υπογραμμίζουν οι FT.

Μάλιστα ένας ανώτερος αξιωματούχος που βρισκόταν στο δωμάτιο πίστευε ότι η Γερμανία ήταν πλέον η χώρα που φαινόταν να ενεργεί με κακή πίστη, ενώ ο Αλέξης Τσίρπας δέχθηκε κήρυγμα ακόμη και από το Σλοβένο πρωθυπουργό.

H πυροσβεστική παρέμβαση Ολάντ

Τελικά ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έδωσε μάχη για να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, τράβηξε τη Μέρκελ και τον Τσίπρα στο γραφείο του Τουσκ  προκειμένου να βοηθήσει στην επίτευξη μίας συμβιβαστικής λύσης σχετικά με το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

«Υπήρχε στη Γερμανία μια μάλλον ισχυρή πίεση για ένα Grexit. Εγώ αρνήθηκα αυτή τη λύση», τόνισε ο Ολάντ μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την επίτευξη συμφωνίας. Σε ότι αφορά το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων ο κ. Ολάντ έδωσε υποστήριξη στον κ. Τσίπρα: Ήταν ένα θέμα εθνικής κυριαρχίας δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος.

«Τίποτε δεν θα ήταν χειρότερο από μια ταπείνωση της Ελλάδας, η Ελλάδα δεν ζητεί ελεημοσύνη αλλά αλληλεγγύη από την Ευρωζώνη», συμπλήρωσε.

Ο γάλλος πρόεδρος μάλιστα φέρεται σύμφωνα με το δημοσίευμα να αφαιρεθεί από το τελικό κείμενο τα περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

«Τον σταύρωσαν τον Τσίπρα εκεί», είπε ένας αξιωματούχος της Ευρωζώνης που παρακολούθησε τη συνεδρίαση».

Huffingtonpost

Δεν υπάρχουν σχόλια: