Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Γιατί εξαρτώμαι οπό το τσιγάρο;





Γιατί εξαρτώμαι οπό το τσιγάρο;

Γράφει η Αλεξάνδρα Κουτσοπούλου

Το κάπνισμα δεν είναι απλώς μια συνήθεια, αλλά ένα σημαντικό πρόβλημα που έχει κυρία βάση την εξάρτηση από τη νικοτίνη, ενώ η αντιμετώπιση του αποτελεί πλέον ιατρικό θέμα και αντικείμενο ιατρικών θεραπευτικών παρεμβάσεων.

Η νικοτίνη είναι τόσο εθιστική όσο η ηρωίνη ή η κοκαΐνη (σκληρά ναρκωτικά) και, όταν εισπνέεται, μπαίνει στο αίμα και φτάνει έως και τον εγκέφαλο σε μόνο 10-16 δευτερόλεπτα από τη ρουφηξιά ενός τσιγάρου, όπου συνδέεται με τους νικοτινικούς υποδοχείς. Αυτομάτως στέλνει διάφορα μηνύματα σε όργανα του σώματος, μέσω της απελευθέρωσης ουσιών όπως η ντοπαμίνη, που ευθύνεται για την αίσθηση ευχαρίστησης και την ενίσχυση των δράσεων της νικοτίνης που προσφέρει ένα τσιγάρο, και η νοραδρεναλίνη. Από τη στιγμή που μειώνεται η περιεκτικότητα της νικοτίνης στο αίμα, μειώνονται και τα μηνύματα για τον οργανισμό, ενώ η μείωση αυτή μεταφράζεται ως ανάγκη του καπνιστή να ανεβάσει εκ νέου τα επίπεδα προκειμένου να μη νιώθει τη στέρηση, με συνέπεια να καπνίζει περίπου 1 -2 τσιγάρα την ώρα. Ένας μανιώδης καπνιστής, λόγω της μείωσης των επιπέδων νικοτίνης κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου, απολαμβάνει το πρωινό τσιγάρο πολύ περισσότερο, ενώ συνήθως καπνίζει μόλις ξυπνήσει. Η στέρηση αυτή της νικοτίνης είναι που τροφοδοτεί τη συνεχή χρήση του καπνού!
ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΑΛΛΑΓΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΙΚΟΤΙΝΗΣ;
Μια νέα ουσία, που έρχεται για να δράσει αποκλειστικά στους νικοτινικούς υποδοχείς, είναι η βαρενικλίνη, η οποία αποκλείει τους νικοτινικούς υποδοχείς, μη επιτρέποντας στη νικοτίνη να συνδεθεί με αυτούς. Συνεπώς, δεν απελευθερώνεται η ντοπαμίνη, γεγονός που δεν προκαλεί την αναμενόμενη ευχαρίστηση για τον καπνιστή από το τσιγάρο που καπνίζει. Οι καπνιστές που συνεχίζουν να καπνίζουν, ενώ λαμβάνουν βαρενικλίνη, αισθάνονται σημαντική μείωση της απόλαυσης και ικανοποίησης που τους προσφέρει το τσιγάρο, ενώ τα συμπτώματα στέρησης είναι λιγότερα. Η επιτυχία της διακοπής του καπνίσματος δεν έχει σχέση με τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζει κάποιος αλλά ούτε και με την εξάρτηση του από τη νικοτίνη. Εξαρτάται από ποια ειδική αγωγή θα ακολουθήσει αλλά και τη συμμόρφωση του στο συνολικό πρόγραμμα υποστήριξης.
ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: